Kahdet mitalikahvit käyty — Rasmus Kuparilta toivottiin seuraavaksi "Lordin mukia" näytille Kotkaan

Titaanikasvatti lähtee hakemaan paikkaa NHL-kaukaloista. Äidin mielestä vuodet Oulussa tekivät pojasta ammattilaisen.

Pekka Kimpanpää

Rasmus Kuparin mitalikahveja vietettiin Kotkan jäähallissa torstaina.
Rasmus Kuparin mitalikahveja vietettiin Kotkan jäähallissa torstaina.

Kaksi mitalia, pokaali ja kukkakimppu mahtuvat pienelle pyöreälle pöydälle Kotkan jäähallin aulassa.

Palkinnot kuuluvat Rasmus Kuparille, 19, jonka mitalikahveista on muodostunut pieni perinne. Vuosi sitten kiekkoilija toi Kotkaan näytille liigan kultamitalin ja 18-vuotiaiden MM-kisojen voittopokaalin.

Tällä kertaa esillä oli liigan hopeamitali, 20-vuotiaiden MM-kisojen kultamitali ja Jääkiekkoliiton Kymi-Saimaan piirin erikoispalkinto. Voi olla, että vuoden päästä Kuparin tuliaisille tarvitaan jämerämpi alusta.

— Vielä kun sen ”Lordin” toisit, niin...

Onnittelijoiden joukosta heitetty toive tarkoitaa tietysti NHL:n mestarille luovutettavaa Stanley Cup -pokaalia, ”Lordi Stanleyn mukia”, joka on nimetty palkinnon lahjoittajan Sir Arthur Frederick Stanleyn mukaan.

Jatkuvasti pulskistuva pytty painaa vajaat 16 kiloa ja korkeutta sillä on noin 90 senttiä, ellei jo enemmänkin. Pokaaliin kaiverretaan joka kevät kulloisenkin voittajajoukkueen pelaajien ja taustahenkilöiden nimet. Tänä vuonna raapustusvuoro on St.Lous Bluesilla, ensi vuonna...?

— Niin, saa nähdä, Kupari hymähtää.

Juhannuksen jälkeen kehitysleirille

Hänelle ensisijainen tavoite on vallata pelipaikka Los Angelesin joukkueesta. Titaani-kasvatti teki vuosi sitten kolmivuotisen tulokassopimuksen taalaliigaan, mutta jäi vielä vuodeksi Suomeen kehittymään. Kuparin mielestä päättynyt kausi antaa hyvän pohjan uran seuraavalle vaiheelle.

— Kehitystä tuli tasaisesti. Sain pelata suht isossa kiekollisessa roolissa. Voimaa tuli lisää ja itseluottamus parani, kun tuli onnistumisia. Tietysti välillä oli heikompia jaksoja, mutta kokonaisuutena olen tyytyväinen kauteen, Kupari summaa kiekkokauden 2018–19.

Hyökkääjän kausi Kärpissä päättyi toukokuun alussa, jonka jälkeen muuttokuorma lähti Kotkaan. Juhannuksen jälkeen suuntana on ensin nuorten pelaajien kehitysleiri Los Angelesissa. Varsinainen taistelu pelipaikoista alkaa elo-syyskuussa.

— Olen aloittanut itsenäisen treenaamisen. Kauden jälkeen ehti kolmisen viikkoa huilahtaa. On käyty lomailemassa ja nautittu kesästä Kotkassa.

Ensimmäinen iso steppi kolme vuotta sitten

Mitalikahveilla seuraa pitivät perhe ja tyttöystävä, joka lähtee mukaan Los Angelesiin. Äiti Eeva-Riitta Kupari sanoo, että perheelle ensimmäinen iso steppi oli keväällä 2016, kun B-juniori-ikäinen poika teki lähtöä Ouluun.

— Silloin käytiin pitkiä keskusteluja siitä, että onko tämä oikeasti sitä, mitä hän haluaa tehdä. Rasmus sanoi kyllä, äiti muistaa.

— Oulun vuodet ovat olleet todella hyviä. Rasmus on saanut pelata hyvässä joukkueessa ja kehittyä ammattilaiseksi. Nyt sitten lähdetään kokeilemaan siipiä rapakon taakse. Olemme taas kerran tukena. Toisaalta kärsivällisyyttä tarvitaan, kun mennään kohti unelmia.

Sopeutumista tarvitaan myös kaukalon ulkopuoliseen elämään.

— Se on ilman muuta eri kulttuuri elää. Uskon ja toivon, että sielläkin on sellaisia ihmisiä ympärillä, jotka auttavat elämään sitä arkea.

Vaikka vuoden päästä ei olisikaan kimalletta tuotavaksi Kotkaan, niin Langinkosken uuden koulurakennuksen avajaisiin Kupari on tervetullut. Kutsu lähti myös toiselle pelaajalle.

— Koulu avautuu tammikuussa, mutta pidetään isommat avajaiset toukokuussa. Vähän sen mukaan miten sinun ja Teemu Pukin kausi menee. Pitää kalastella teidät paikalle, Langinkosken koulun rehtori Heidi Honkanen suunnitteli.

”Lordi” ei tosin ehdi paikalle toukokuussa, sillä NHL:n mestaruusmaljaa nostellaan vasta kesäkuussa...