Kotkan liikuntajohtajan mukaan liikuntapaikkojen sulut pitäisi hyvittää uimahalli- ja kuntosalikorttilaisille – Kaupunki lähestyy myös urheiluseuroja niiden tilanteesta: "Yritämme auttaa"

Antti Kaarto

Kotkan kaupungin liikuntapalvelukeskuksessa mietitään jo, miten sulkuaika korvataan asiakkaille, kun uimahallit jälleen avataan.
Kotkan kaupungin liikuntapalvelukeskuksessa mietitään jo, miten sulkuaika korvataan asiakkaille, kun uimahallit jälleen avataan.

Kotkan kaupungin liikuntapalvelukeskuksessa mietitään jo varovasti aikaa koronavirusepidemian jälkeen. Liikuntapaikat on suljettu, ja jossain vaiheessa pitää päättää, miten sulkuaika hyvitetään asiakkaille ja pystyykö kaupunki jotenkin tukemaan liemessä olevia urheiluseuroja.

Liikuntajohtaja Antti Mattilan mukaan kuntosali- tai uimahallikortin omistavat kuntalaiset ovat suhtautuneet sulkuun rauhallisesti. Hänen mielestään sulun aiheuttamat menetykset pitäisi korvata asiakkaille.

– Tämä ei ole asiakkaan vika. Selvitämme, kuinka paljon vuosi- ja kuukausikortteja on, ja minkä verran sulkuaika tuo menetyksiä kenellekin. Sitten lähdemme keskustelemaan hyvityksestä.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että asiakkaalle annettaisiin korttiin vastaava lisäaika kuin minkä hän sulun takia menetti. Viime kädessä liikunnan harrastamiseen ei saisi tulla lisäkustannuksia.

Mattila korostaa, että kyse on hänen mielipiteestään. Asia ratkaistaan kunnan päätöksentekoelimissä.

Seuroille kysely niiden tilanteesta

Liikuntapalvelukeskus aikoo lähestyä kotkalaisia urheiluseuroja kysymyspatterilla selvittääkseen niiden tilanteen.

– Kysymme, miten vaikuttaa seuran toimintaan, jos liikuntapaikkojen sulut jatkuvat kaksi, neljä tai kuusi kuukautta. Esimerkiksi millaisia taloudellisia menetyksiä tulee otteluperuutuksista ja kesken jääneistä urheilukouluista tai sellaisesta. Sitten mietimme, miten seuroja on mahdollista tukea.

– Tulossa olevat seurojen yleisavustukset jaetaan todennäköisesti vähän myöhemmin kuin yleensä, mutta yritämme saada niihin ekstraa. Toiminta tulee jossain vaiheessa takaisin, mutta yritämme auttaa seuroja pysymään jaloillaan siihen asti.

Kun lajiliitot alkoivat linjata toimiaan koronaviruksen suhteen, alkoi kaupungille tulla tilavarausten peruutuksia. Mattilan mukaan osa niistä tuli sääntöihin nähden myöhässä, mutta seuroille ei tule sanktioita myöhästymisestä.

"Ei ole turhaa puhetta, että urheilu on polvillaan"

Mattila myöntää yllättyneensä nähdessään konkreettisesti, miten paljon seuroilla on toimintaa.

– Selvitimme liikuntapaikkojen varauskalenterista, miten paljon seurojen tapahtumia peruuntui kahden kuukauden ajalta. Lista oli 16 sivua pitkä, ja ihan pienellä rivivälillä. Kyllä se pysäytti. Seurojen toiminta on todella arvokasta, vaikka usein vähemmän näkyvää.

– Ei se ole turhaa puhetta, että kulttuuri ja urheilu ovat nyt polvillaan tämän edessä. Siksikin on tärkeää selvittää, mitä minkäkin mittainen sulku tarkoittaa seuratoiminnalle. Haemme skenaarioita ja yritämme auttaa, Mattila sanoo.

Aikaa kehitystyölle

Liikuntapalveluissa satsataan sulun aikana kehittämistyöhön.

– Rästissä on paljon asioita, kuten liikunnan palveluverkkoselvitys ja liikuntapaikkojen käyntialueselvitys.

Mattilan mukaan nyt on aika satsata ulkokenttien hoitamiseen.

– Kevät tulee. Pitää olla elämää myös koronan jälkeen, ja teemme koko ajan alustavia töitä.