Kamisen viesti ei mene perille — ”Jos en saa tätä toimimaan, niin en ole tässä väkisin”

KTP-Basket tekee sarjassa vähiten pisteitä, häviää oman pään levypallot ja kärsii hitaista jaloista. Päävalmentaja Tomi Kaminen uskoo suunnan kääntyvän, mutta puhuu mieluummin itsensä kuin pelaajien vaihtamisesta.

Jukka Lehtoranta

KTP-Basketin päävalmentajan Tomi Kamisen ja pelaajien ilmeet ovat alkukauden aikana olleet pääasiassa totisia tai kuten Kamisella tässä – vihaisia.
KTP-Basketin päävalmentajan Tomi Kamisen ja pelaajien ilmeet ovat alkukauden aikana olleet pääasiassa totisia tai kuten Kamisella tässä – vihaisia.

Seitsemän peliä on lyhyt otanta, mutta toistaiseksi KTP-Basketin esitykset Korisliigassa ovat olleet kaikkea muuta kuin odotusten mukaisia. Vasta kahden voiton paksuinen pistepussi nostaa esiin paljon kysymyksiä.

KTP on tehnyt keskimäärin vähiten pisteitä (80,1) koko sarjassa. Joukkue ei ole niin nopea kuin päävalmentaja Tomi Kaminen alun perin suunnitteli, ja se vaikeuttaa oleellisesti nopeiden ja helppojen korien syntymistä.

Ei ole painetta vaihtaa, mutta mietin ja harkitsen. Olen ollut agenttien kanssa yhteydessä. — Tomi Kaminen

Hitaissa hyökkäyksissä joukkueesta ei tunnu löytyvän korille menijää, joka saisi rikottua vastustajan puolustusmuurin. Nopeita jalkoja tarvittaisiin kipeästi myös puolustuspäässä.

— Joukkueen rakentamisessa on tullut tehtyä sellaisia virheitä, että meillä ei ole oikein yksi vastaan yksi -pelaajia, jotka pystyisivät voittamaan vastustajansa, Kaminen myöntää.

— Sitä kautta syntyisi myös muille tilanteita. 

Langford ei tykkää rullata

Pelintekijä Antto Nikkarinen pelaa tilastojen valossa kohtuullista kautta, mutta kuuden syötön keskiarvostaan huolimatta hänkään ei ole saanut KTP:n hyökkäyspeliä toimimaan.

Palloskriinipelistä elävä Nikkarinen on joutunut uuteen tilanteeseen, kun tutkaparina ei olekaan skriinistä korille rullaavaa sentteriä.

Niin käsittämättömältä kuin se nykykoriksesta puhuttaessa kuulostaakin, niin KTP:n ykkössentterin Kevin Langfordin 46 heittoyrityksestä yksikään ei ole tullut varsinaisen palloskriinin jälkeen.

— Se ei ole Langfordin luontaisin juttu. Hän ei halua rullata loppuun asti koskaan ja poppauksessa (palloskriinin jälkeen nousemisessa kaarelle heittopaikkaan) heitto kestää liian kauan, Kaminen harmittelee.

Jukka Lehtoranta

KTP:n pelintekijä Antto Nikkarinen elää palloskriineistä. Niitä KTP ei juuri ole hyödyntänyt.
KTP:n pelintekijä Antto Nikkarinen elää palloskriineistä. Niitä KTP ei juuri ole hyödyntänyt.

Williams ei saa vastapalloja

Syytä on myös Kamisen pelitavassa. Valmentaja ei halua pelata pelkkää kahden pelaajan palloskriinipeliä.

— En ole edelleenkään sen suurin fani. Toki jos on hyvät pelaajat, niin sillä pystyy luomaan etuja. Itse olen kuitenkin vahvasti viisikkopelaamisen kannalla, jossa kuka tahansa pystyy ottamaan ratkaisuja, Kaminen perustelee.

Sen sijaan Kaminen kaipaa enemmän voitettuja yksi vastaan yksi -tilanteita. Kaarella käsiään taputtelee esimerkiksi heittokone Matt Williams, joka tarvitsee bravuuriinsa muiden järjestämän paikan.

— Emme pääse puolustajasta ohi. Laskin, että meillä on ollut koko kaudessa vasta neljä rakennettua vastapalloheittoa.

Levypallotkin ovat ongelma

Yksi ongelma tuntuu olevan myös levypallopeli, varsinkin omalla korilla. Sunnuntaina Kataja ratkaisi ottelun lopun hyökkäyslevypalloillaan ja ongelma on havaittavissa myös tilastoista. KTP on hävinnyt oman korin levypalloista yli 30 prosenttia, mikä on Seagullsin ja Uran jälkeen sarjan isoin lukema.

— Siinä on kysymys tahdosta, mutta myös keskittymisestä. Sunnuntaina isoin painotettu asia oli estää Daniel Mullingsin hyökkäyslevypallot, mutta en yksinkertaisesti saa tällä hetkellä pelaajia toteuttamaan sovittuja asioita, Kaminen pyörittelee päätään.

Levypallojenkin osalta juuri Langford on tilastokummajainen. Alle neljän levypallon keskiarvo on ennennäkemättömän pieni, kun puhutaan yli 25 minuuttia pelaavasta sentteristä.

”Ei ole painetta vaihtaa”

KTP:n amerikkalaisosasto herättääkin paljon kysymyksiä. Jokaisessa on hyviä, mutta myös selkeitä huonoja puolia. Kaminen myöntääkin pitävänsä silmänsä avoinna.

— Ei ole painetta vaihtaa, mutta mietin ja harkitsen. Olen ollut agenttien kanssa yhteydessä.

Kamisen usko omaan tekemiseen on vahva. Hän puhuu jopa mieluummin oman jakkaransa heilumisesta, kuin pelaajamuutosten tekemisestä.

— Minulla on sen verran ammattiylpeyttä, että uskon saavani tämän toimimaan nykyisellä kokoonpanolla. Jos en, niin en ole tässä väkisin. Silloin on parempi etsiä tilalle joku muu, Kaminen pamauttaa.

Pelillisiä ongelmia siis riittää, mutta yksi lääke saattaisi auttaa niistä jokaiseen. Jos jotain tarpeeksi haluaa, niin yleensä kova tahto peittää alleen monta heikkoutta.

— Kaikista tärkeintä on halu taistella ja laittaa itseään likoon, eikä syyttää muita. Minulla ei varmaan ole koskaan ollut niin paha olo, kuin näiden kotipelien pelailujen jälkeen.

— Nyt meidän jokaisen täytyy kantaa oma kortensa kekoon ja ottaa vastuuta, Kaminen sanoo.

KTP kohtaa tiistaina Korisliigan kotiottelussa Seagullsin.