Krista Tervosta tuli yleisurheilun ensimmäinen kotkalainen SE-urheilija 22 vuoteen — "Pidin vain pään kylmänä, että kyllä se jossain kohtaa tulee"

Heittäjä itse ei ottanut paineita 70 metrin rikkomisesta.

Pekka Kimpanpää

Naisten moukarin tuore SE-nainen Krista Tervo kotikentällä Sunilassa.
Naisten moukarin tuore SE-nainen Krista Tervo kotikentällä Sunilassa.

Karhulan Katajaisten Krista Tervo, 21, on ilmeisen tuttu näky Sunilan hiekkakentällä. Kun Tervo kaivaa autosta urheiluvälineet esille ja kävelee kohti moukarihäkkiä, asuintalojen luota kajahtaa onnittelu. Onnittelun kohde heitti naisten moukarin uuden Suomen ennätyksen juhannuksen alla Jyväskylässä.

Tervo rikkoi ensimmäisenä suomalaisnaisena 70 metrin rajan tuloksella 70,18. Aiempi ennätys oli 69,63, jonka Mia Strömmer heitti vuonna 2001. Onnitteluihin on aihetta sikälikin, että edellinen kotkalaisurheilijan tekemä Suomen ennätys on vuodelta 1997. Tuolloin Katajaisten Janne Haapasalo sivusi miesten 100 metrin SE:tä (10,42).

Sunilan leppoisassa sunnuntai-illassa moukari ei mätkähdä tonttiin. Tervolla on takana pitkä ajomatka Saarijärven juhannuskisoista, jossa hän voitti moukarinheiton tuloksella 68,51. Urheilija pyörähtää kuvaa varten häkissä, muuten edessä on pari päivää lepoa.

— Jyväskylän kilpailun jälkeen oli onnellinen olo ja kuitenkin vähän väsynyt, kun oli rutistanut itsestään tuloksen, Tervo kertoo.

Tervo sai Jyväskylässä aikaan kuusi hyväksyttyä heittoa. Jo ensimmäinen olisi riittänyt kilpailun voittoon, kuudennella SE-lukemat siirtyivät uudelle kymmenluvulle.

Muutitko jotain viimeiseen heittoon?

— En mitään ihmeellistä. Ajattelin, että tehostan vielä heittoa ja sain rennon tekemisen. Niiden avulla tulikin niin pitkä heitto.

Muutos heittotekniikassa

Tervo kiskaisi viime kesänä parhaallaan lähelle 70 metriä (69,42) ja tänä vuonna heittoon on tullut lisää varmuutta. Heittäjä itse ei kerännyt paineita 70 metristä, vaikka ”joka suunnasta siitä sai kuulla”.

— Pidin vain pään kylmänä, että kyllä se jossain kohtaa tulee.

— Valmentajan kanssa puhuttiin, että tänä kesänä se (70 metriä) menee. Se oli jo viime vuonna lähellä. Nyt treeneissä on tullut paljon tasaisempaa ja parempaa tekemistä.

Näkyvin muutos on heittotekniikassa. Nykyään Tervo pyörähtää ringissä neljä kertaa aiemman kolmen sijaan. Alkuvaikeuksien jälkeen uusi tyyli on alkanut tuottaa tulosta ja ennen kaikkea lisännyt heittovarmuutta.

Kolmellakin pystyy heittämään pitkälle, mutta itsellä se oli liian epästabiilia. — Krista Tervo

— Juuri Jyväskylän kilpailu antoi toivoa siitä, että heittoon pystyy laittamaan kunnolla tehoja. Hyviä heittoja tulee paljon enemmän. Aiemmin se oli ”kaikki tai ei mitään”: päälle 68 metriä tai sitten 60 metriä. Nyt on löytynyt kultainen keskitie.

Katsojalle näkyvin ero heittotekniikoissa on se, että kolmella pyörähdyksellä heittäjällä on vähemmän aikaa kiihdyttää moukari täyteen vauhtiin. Neljällä voi lähteä rauhallisemmin liikkeelle.

— Kolmellakin pystyy heittämään pitkälle, mutta itsellä se oli liian epästabiilia. Välillä meni niin huonosti ja välillä niin hyvin, Tervo sanoo.

Työvuosia vielä edessä

Tervon kauden päätähtäin on 22-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsin Gävlessä heinäkuun puolivälissä. SE-tulos vei Tervon 22-vuotiaiden Euroopan tilastossa kolmanneksi

Tavoite EM-kisoissa on silti maltillinen. Ensin karsinnasta loppukilpailuun, sitten kaikki kuusi kierrosta finaalissa.

— Sellaista mahdollisuutta en vielä ole saanut arvokisoissa, kun aina on ollut jotain, Tervo naurahtaa.

Aikuisten tasolla kauden kohokohta on Dohan MM-kisoissa. Tervo ei niistäkään ota liikaa stressiä. Jos heitto kantaa tarpeeksi pitkälle (tulosraja 71 metriä), ja lippu kisakoneeseen irtoaa, niin Tervo lähtee.

— En ota siitä mitään paineita, koska olen kuitenkin vielä niin nuori. Kaikki huippuheittäjät ovat vanhempia, joten työvuosia on vielä edessä, että sillä tasolla oikeasti pärjää. Mutta saa nähdä.