Mölkkymenestys poiki EM-isännyyden Kotkaan — ”Vaatii taktista silmää ja hermojen hallintaa”

Suomalaispelillä on nyt oma kattojärjestö, International Mölkky Organization. Ranskassa on jo enemmän mölkynpelaajia kuin Suomessa.

Jukka Lehtoranta, Jukka Lehtoranta

EM-joukkue Kymiläisten Joni Eväkoski harjoittelee talvisin kerran viikossa Satamakadun sisähallissa Kotkassa.
EM-joukkue Kymiläisten Joni Eväkoski harjoittelee talvisin kerran viikossa Satamakadun sisähallissa Kotkassa.

Kotkalaisjoukkue Kymiläiset voitti viime kesänä suomalaisen perinnelajin mölkyn kolmimiehisjoukkueiden Euroopan mestaruuden. Puuhakkaat täkäläiset mölkkyihmiset myös järjestivät onnistuneesti lajin SM-kisat Arto Tolsa -areenalla.

Nyt onnistumiset on palkittu Euroopan mestaruuskilpailujen isännyydellä. Mölkyn EM-titteleistä pelataan Kotkassa 6.—7. heinäkuuta.

EM-isännyyden kotkalaisille myönsi Kansainvälinen mölkkyliitto IMO (International Mölkky Organization). Jo kansainvälisen kattojärjestön olemassaolo kertoo siitä, että mölkky ei enää ole pelkästään suomalaisten hauskanpitoa kesämökin tai rivitalon pihamaalla.

— Ennen oli vain Suomen mölkkyliitto, johon kaikki muut maat liittyivät. Pari vuotta sitten nähtiin tarpeelliseksi perustaa IMO, ja nyt kaikki liittyvät siihen, Kymiläisten Jarno Eväkoski selittää.

— Olisi väärin sanoa, että mölkky on levinnyt räjähdysmäisesti, mutta kovaa kyllä.

Ranska johtava mölkkymaa

IMO:n verkkosivujen mukaan järjestöön kuuluu seitsemän kansallista lajiliittoa: Suomi, Ranska, Tshekki, Saksa, Viro, Japani ja Turkki. Harrastusta on kuitenkin paljon laajemmin, sillä viime kesän MM-kisoihin Porissa osallistui kilpailijoita 14 eri maasta.

Suomi on mölkyn synnyinmaa, mutta harrastajamäärissä Ranska on pyyhältänyt reilusti ohi. Suomessa valmistettavista virallisista kilpailuvälineistä 90 prosenttia viedään sukulaislaji petanquen kotimaahan.

”Kisoihin ei tulla kännipäissään”

Mölkyn maine kilpaurheiluna on vielä varsin ohut, mutta laji on Suomen mölkkyliiton puheenjohtajan Suvi Soinin sanoin ”pesemässä naamaansa”.

— Kilpa- ja hupipelaaminen ovat eriytymässä. Ei kisoihin voi tulla kännipäissään heittelemään, Soini sanoo.

— Mölkky vaatii taktista silmää, hermojen hallintaa ja paljon harjoittelua. Tunteja, tunteja ja tunteja... Muusta urheilutaustasta on apua. Heistä nopeasti näkyy, että koordinaatio toimii.

Soini kävi Kotkassa luovuttamassa vuoden 2018 miespelaajan palkinnon Kymiläisten Joni Eväkoskelle.

Entisen salibandymiehen mölkkyvuosi oli hieno: muun muassa EM-kultaa Jarno Eväkosken ja Marko Timosen kanssa, SM-duppelin voitto Timosen kanssa ja nelimiehisjoukkueiden SM-hopeaa hyvinkääläisen Cobran joukkueessa.

Jukka Lehtoranta

Suomen mölkkyliiton puheenjohtaja Suvi Soini kävi Kotkassa palkitsemassa Joni Eväkosken vuoden 2018 parhaana miespelaajana.

50 joukkuetta toiveissa

Kotkan EM-kisoihin odotetaan vähintään 50:tä kolmen pelaajan joukkuetta. Viime kesän kotkalaisjuhliin päättyneissä kisoissa Tshekin Zruc nad Sazavoussa oli mukana 39 kolmikkoa seitsemästä maasta.

Isäntäseura Kymiläisistä mukaan lähtee näillä näkymin mestaruutta puolustava kolmikko Eväkosket ja Timonen. Kovin paljon valinnan varaa ei ole, sillä aktiiviharrastajia Kotkassa on ”ehkä kymmenkunta”.

Vuoden 2019 muut arvokisat käydään Virossa ja Ranskassa: EM-sisähallikisat maaliskuussa Tallinnassa ja 16. ulkokenttien MM-kisat elokuussa Samoëns'ssa.

Luetuimmat