”Ei mitään lohdutuspalkintoja” — VeVelle ja KyS:lle kolmen ison suunnistuskisan putki

Etelä-Kymenlaakson seurat isännöivät Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailuja, yösuunnistuksen SM-kisoja ja Nuorten Jukolaa peräkkäisinä vuosina 2020—2022. Talvella Vehkalahden Veikot ja Kymin Suunnistajat pohtivat yhdessä Jukolan viestin uusintahakua.

Kymin Suunnistajat

Vehkalahden Veikot ja Kymin Suunnistajat järjestävät peräkkäisinä vuosina 2020—2022 kolme isoa suunnistustapahtumaa. KyS:n Ossi Saarela (keskellä numero 192) säntäsi Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailujen viestikisaan Kajaanissa vuonna 2016.
Vehkalahden Veikot ja Kymin Suunnistajat järjestävät peräkkäisinä vuosina 2020—2022 kolme isoa suunnistustapahtumaa. KyS:n Ossi Saarela (keskellä numero 192) säntäsi Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailujen viestikisaan Kajaanissa vuonna 2016.

Vehkalahden Veikot ja Kymin Suunnistajat kärsivät viime kesänä kirvelevän tappion Jukolan viestin isännöintikisassa, mutta seuroissa ei ole jääty murehtimaan menneitä. VeVe ja KyS ovat anoneet ja saaneet kolmen suuren suunnistustapahtuman järjestelyoikeudet vuosille 2020—2022.

VeVe järjestää Koululiikuntaliiton (KLL) mestaruuskilpailut vuonna 2020 ja yösuunnistuksen SM-kisat vuonna 2021 ja isännöi yhdessä KyS:n kanssa Nuorten Jukolaa vuonna 2022. Kaikki tapahtumat ovat kaksipäiväisiä ja tuovat Etelä-Kymenlaaksoon tuhansia suunnistajia.

Jo kaksi vuotta sitten mietittiin mitä voisi seuraavaksi anoa. — Timo Harju

— Eivät nämä mitään lohdutuspalkintoja ole. Kaikkia näitä on haettu jo ennen kuin Jukola-päätökset viime kesänä tulivat, VeVen Timo Harju sanoo.

VeVe on järjestänyt 2010-luvulla isoja suunnistuskisoja pikakivääritahtiin (2011 Jukola, 2015 pitkien matkojen SM-kisat, 2016 Fin5-viikko ja 2017 sotilaiden MM-kisat), mutta mieli tekee lisää.

— Jo kaksi vuotta sitten mietittiin mitä voisi seuraavaksi anoa. KLL:n mestaruuskilpailuja yritettiin jo ensi vuodeksi, mutta ei saatu, koska ne olivat tänä vuonna liian lähellä Sipoossa, Harju sanoo.

— SM-kisoja anoimme vuosi sitten. Yritimme ensisijaisesti pitkää rataa tai keskimatkaa, mutta kun tarjottiin yökilpailua, tartuimme siihen.

Tuhansia suunnistajia tulossa

KLL:n kaksipäiväiset mestaruuskilpailut VeVe järjestää elokuun 2020 lopussa. Kilpailukeskuksena toimivat Ruissalon koulu ja liikuntakeskus. Yösuunnistuksen SM-mitaleista kilpaillaan syyskuussa 2021 todennäköisesti Metsäkylässä.

KLL:n kisoihin on perinteisesti osallistunut 1 400—1 500 suunnistajaa. Yörasteja Suomen mestaruus mielessään haki tänä vuonna Hauholla yli 1 400 pihkaniskaa.

Nuorten Jukola järjestetään KyS:n ja VeVen yhteistyönä Äijänvuoren ulkoilualueen maastossa Kotkassa elokuussa 2022. Kilpailukeskus pystytetään Tampsan montulle. Alue on harjoituskiellosta jo tästä päivästä alkaen.

— Jos aikoo osallistua kisoihin, alueella ei saa kesäaikaan liikkua. Talvella voi käydä hiihtämässä, VeVen Ari Kukkonen sanoo.

Paikallisia nuoria harjoituskielto ei käytännössä koske, sillä isäntäseurat eivät ole asettamassa joukkueitaan mukaan.

— Se on selkeintä valvonnan kannalta. Ei tule mitään spekulaatioita, KyS:n puheenjohtaja Pauli Kainiemi sanoo.

— Aktivoimme mieluummin omat nuoret kisajärjestelyihin.

Nuorten Jukolaan odotetaan vajaata kahtasataa seitsemän suunnistajan joukkuetta. Ikähaitari on 11—18 vuotta, ja vähintään kolmella osuudella viestinviejän tulee olla tyttö.

Nuorten Jukola suunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. VeVellä on yksi voitto, vuoden 1995 viestistä Lohjalla.

Jukola-haaveetkin hengissä

Jukolan viesti -haaveitakaan VeVe ja KyS eivät ole haudanneet. Vuoden 2022 Jukola meni Porvooseen ja 2023 viesti Kauhavalle, mutta hakukisassa pronssille jäänyttä Kotkaa kannustettiin yrittämään uudelleen.

VeVe ja KyS kertovat miettivänsä asiaa.

— Se keskustelu on vielä työn alla, Kainiemi sanoo.

— Tulevan talven aikana ratkaisemme yhdessä, haemmeko uudestaan.

Jos VeVe ja KyS päätyvät hakemaan Jukolaa vuosiksi 2024 tai 2025, paikka on sama kuin edellisessä hakukilpailussa: Kymin lentokentän alue Kotkassa.