Jännittääkö Haminan poikaa? — ”Eihän kukaan Kouvolalle halua hävitä”

HP:n ja Kouvolan kohtaaminen herättää tunteita kentällä ja katsomossa. Kymenlaaksossa mitalisade on tauonnut, mutta nyt kouvolalaiset ovat tekemässä vahvaa paluuta jalometallien pariin.

Tomi Olli

Juha Toikka löi HP:lle viisi juoksua Saarikentällä.

Elokuussa 1928 se alkoi. Haminan Palloilijat pelasi ensimmäisen pääsarjakautensa cup-muotoisena järjestetyissä mestaruuskilpailuissa ja saavutti heti perustamisvuotenaan hopeaa.

Kolme vuotta myöhemmin syntyi Kouvolan Pallonlyöjät, ja kohta Kymenlaaksossa pideltiin lähes jatkuvaa mitalisadetta. Kuuroja ripotteli aina 1970-luvulle saakka, kun pelkästään kultaa tipahti Haminaan seitsemän kertaa ja Kouvolaan viidesti.

Sittemmin mitalisade lakkasi ja joukkueet kohtasivat toistaiseksi viimeisen kerran pääsarjassa kaudella 1999. Kaksikko oli lopulta sarjan peränpitäjänä ja silloinen hissijoukkue KPL putosi karsinnoissa sarjaporrasta alemmas.

— Minun aikana keskinäiset ottelut eivät olleet enää niin isoja juttuja, eikä niitä tainnut montaa ollakaan, vuosituhannen vaihteessa HP:ta edustanut Vesa Toikka muistelee.

— Mutta eihän kukaan Kouvolalle halua hävitä, Toikka alleviivaa.

KPL on noussut takaisin Superpesiksen huipulle ja saavuttanut kaksi hopeaa (2009, 2010). Perjantaina se saapuu nousija-HP:n vieraaksi sarjajohtajana, peräti 11 ottelun voittoputkessa.

— KPL on nopea, yltä päältä vaarallinen joukkue. Yksi sarjan parhaista, nyky-HP:n runkopelaaja Juha Toikka kehuu.

Korhonen merkitty punakynällä

KPL-pelaajille Haminan Vallikenttä on Superpesis-näyttämönä pääosin uusi kokemus. Kakkosvahti Matti Latvala on sen kokenut debyyttiottelunsa verran heinäkuussa 2001, mutta yhdellä nyky-Koplasta kokemusta on enemmän.

Sasu on saanut pelinjohtaja Matti Iivariselta hyvin vastuuta, hänet pitää saada kuriin. Mutta kyllä Haminan poikaakin jännittää tänne tulla. — Juha Toikka

Nykyään jokeripaitaa kantava Juha Korhonen aloitti pääsarjauransa jo viime vuosituhannen puolella, joten tilastoista löytyy vierailuja Vallikentälläkin. Kaikkien aikojen kunnari-ennätystä (77) hallussaan pitävä Korhonen on kiertänyt kentän kerran Haminassakin – toukokuussa 2001.

— Korhosen nimi on ympyröity punakynällä, Toikka myöntää.

Syyskuussa 39 vuotta täyttävä Korhonen on ehkä kovemmassa vireessä kuin koskaan, sillä mies on hakannut tällä kaudella jo 50 lyötyä juoksua.

HP:n ulkokenttä on puolestaan ollut sarjan sallivin kymmenellä juoksulla per ottelu, joten Korhosen kanssa pitää todella olla hereillä. Varsinkin, kun KPL-ryhmästä löytyy myös sarjan etenijätilastoa johtava, HP-kasvatti, Sasu Toikka.

— Sasu on saanut pelinjohtaja Matti Iivariselta hyvin vastuuta, hänet pitää saada kuriin. Mutta kyllä Haminan poikaakin jännittää tänne tulla, Juha Toikka virnistää.

Vamma vaivasi Toikkaa Seinäjoella

Tulokaskauttaan Superpesiksessä pelaava Juha Toikka on itsekin ollut loistavassa vireessä, mutta juuri ilmestyneiltä Itä-Länsi -listoilta ei miehen nimeä löydy. KPL sai sen sijaan arvo-otteluun Toikan, Korhosen, Latvalan, Anssi Lammilan ja lukkari Janne Kivipellon.

— Kärkijoukkueista pelaajat näemmä otettiin, Juha Toikka tyytyy toteamaan.

Toikka johti ennen jalkavammaansa, ja sitä seurannutta huilia, koko sarjan kärkilyöntitilastoa. Pomppumestari palasi kokoonpanoon tiistaina Seinäjoen JymyJussien vieraana.

— Seinäjoella vamma vähän vielä vaivasi, mutta toivottavasti nyt pääsee pelaamaan jo täysipainoisesti. Varman päälle kuitenkin mennään, sillä sarjaa on pelattu vasta yksi kolmannes, Toikka muistuttaa.

Haminan Palloilijoiden ja Kouvolan Pallonlyöjien edellinen kohtaaminen heinäkuussa 1999 keräsi Vallikentän lehtereille 2514 katsojaa. HP:n tämän kauden ennätys on puolestaan 2362 silmäparia. Perjantain juhlaottelussa nämä luvut saattavat olla paperia.

— Jos keli on kohdallaan, niin veikkaus on 2984 katsojaa, Juha Toikka päättää varman oloisena.

Kokemus on valttia Itä-Lännessä

Miesten Itä-Länsi on perinteisesti ollut kokeneiden pelaajien näytös, niin myös nyt. Arvo-ottelun pelaajista Kiteen Pallon Sami Partaselle ja kärkilyöntitilaston ykköselle Vimpelin Vedon Sami Haapakoskelle Itä-Länsi on uran 15:s. Vimpelin Henri Puputti on mukana 14. ja lyöjätilaston kärkinimi Kouvolan Pallonlyöjien Juha Korhonen 11. kertaa. Omilla luvuillaan on Sotkamon Jymyn Toni Kohonen, joka pelaa Joensuussa jo 22. miesten Itä-Länsi-ottelunsa.

Miesten arvo-ottelussa nähdään kuusi ensikertalaista. Tänä vuonna Joensuussa pelattava pesäpallon arvo-ottelu järjestetään 29.6.-1.7.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat