Vanha maestro tapasi uuden mestarin — Aleksi Leppä kävi 6-vuotiaana onnittelemassa olympiamitalisti Juha Hirveä. Nyt osat vaihtuivat.

Juha Hirvi piipahti kaksinkertaisen maailmanmestarin mitalikahveilla Haminassa.

Jukka Lehtoranta

Mestariampujat Aleksi Leppä ja Juha Hirvi tarkastelivat Lepän lauantaina vastaanottamaa Vuoden ampujan kiertopalkintoa. Hirvellä se on ollut kierrossa neljä kertaa.

Kättelyssä on vahvaa vallanvaihdon makua. Ampujasuuruus Juha Hirvi ajoi sunnuntaina Kotkasta Haminaan ja kävi onnittelemassa kesällä kaksi 300 metrin kivääriammunnan maailmanmestaruutta voittanutta Aleksi Leppää. Osat ovat 18 vuodessa vaihtuneet, sillä vuonna 2000 Leppä oli 6-vuotiaana naperona isänsä mukana Karhuvuoren urheilutalon kättelyjonossa, jossa onniteltiin Hirveä Sydneyn olympialaisten hopeamitalista.

— Hienoa nähdä, että vanha maestro on paikalla. Ei tätä olisi silloin 18 vuotta sitten uskonut, Aleksi Lepän valmentaja-isä Marko Leppä sanoi.

Alen lahjakkuus on äidin puolelta. Isältä on innokkuus. — Juha Hirvi

Mestariampujat tarkastelivat yhdessä Lepän lauantaina vastaanottamaa Ampumaurheiluliiton ”Vuoden ampujan” pokaalia. Hirven nimi on kaiverrettu kiertopalkintoon neljä kertaa, viimeksi vuonna 2005.

— Alen lahjakkuus on äidin puolelta. Isältä on innokkuus, Hirvi sanoi naureskellen. Hän on etäistä sukua Aleksi Lepän äidille Merjalle.

Marko Leppä kävi lauantain palkintogaalassa Lohjalla pokkaamassa Vuoden valmentajan palkinnon. Valmentajavalinta oli hänelle jo toinen — ensimmäinen tuli vuonna 2013.

Välivuosi opiskelusta tulossa

Aleksi Lepällä on pitänyt kiirettä syyskuun tuplamestaruuden jälkeen. Meno on ollut niin tiivistä, ettei Tokion olympialaisiin yrittävä urheilija voi sellaista jatkaa. Vuodenvaihteessa hän todennäköisesti tekeekin radikaalin ratkaisun ja aloittaa välivuoden opinnoista Kadettikoulussa.

— Keskityn olympiapaikan hankintaan täysillä. Kevät on koulussa niin tiivistahtinen, ettei olisi realistista sovittaa sitä ja urheilemista yhteen, jos tosissaan tähtää olympialaisiin, Leppä sanoo.

Paikka olympialaisissa on ison kiven takana kaksinkertaiselle maailmanmestarillekin. 300 metrin kiväärillä ei ammuta olympiakisoissa, ja pienemmillä pyssyillä Leppä ei ole vielä yltänyt ihan terävimpään kansainväliseen kärkeen.

Jukka Lehtoranta

Haminan Ampumaseura juhli sunnuntaina Aleksi Lepän mitalien lisäksi uuden ilma-aseradan avajaisia. Lepän viereen istui Matti Saarainen, jonka vetämään ampumakouluun tuleva maailmanmestari 7-vuotiaana ensi kertaa asteli.

Huipulle kovan harjoittelun kautta

Juha Hirven mielestä menestys olympialajeissa on Lepälle kuitenkin vain ajan kysymys.

— Kyllä Alella on hyvät edellytykset pärjätä olympialajeissakin. Hän ei ole ollut superlahjakkuus, joka junnuna kerää kaikki mitalit, vaan on noussut huipulle kovan harjoittelun kautta. Ale on fiksu kaveri, josta tulee olympiatason mies.

Hirvi muistuttaa, että vaikka 300 metrin lajit eivät ole mukana olympialaisissa, ampujien joukossa ne ovat erittäin arvostettuja.

— 300 metrin 3x40 laukauksen asentokilpailu on kuninkuuslaji. Kyllä maailmanmestaruus siinä on tosi kova saavutus. Arvokisoissa ovat aina kaikki huiput paikalla.

Hirvi itse ei koskaan voittanut 300 metrin MM-mitalia. Henkilökohtaisia Euroopan mestaruuksia hänellä on kaksi ja joukkuemestaruuksia yksi.

Kivääriampujien entinen päävalmentaja kehuu Lepän kanttia ampua omalla tasollaan olosuhteissa kuin olosuhteissa.

— Ale ei ole vielä sillä tasolla, että absoluuttinen taito riittäisi ihan maailman kärjelle. Mutta niin se oli myös MM-kisoissa 300 metrillä. Kun olosuhteet olivat vaativat ja moni jäi omasta tasostaan, Ale pystyi tekemään omat normaalisuoritukset, Hirvi sanoo.

— Kun hallitsee olosuhteet ja luottaa omaan tekemiseen, on aina mahdollisuudet voittaa.

Maailmancup-rumba alkaa Intiasta

Leppä aloittaa olympiapaikan metsästyksen Intian maailmancup-kilpailussa helmikuussa. Huhtikuussa maailmancup-kiertue käy Pekingissä, toukokuussa Münchenissä ja kesän lopulla Rio de Janeirossa.

Olympiapaikkoja on jaossa myös ruutiaseiden EM-kisoissa Italiassa syyskuussa. Siellä Leppä ampuu myös 300 metrin matkalta.

— Pidän sitä yllä, vaikka pääpaino onkin olympialajeissa, maailmanmestari sanoo.

Uusimmat uutiset