Toinen kerta toden sanoi: Kotka sai Jukolan viestin

Kymin Suunnistajien ja Vehkalahden Veikkojen yhteinen ponnistus tuo tuhansia suunnistajia Kotkaan kesällä 2026.

Linda Varoma

Salpa-Jukolan lähtö Virolahdella kesällä 2011.
Salpa-Jukolan lähtö Virolahdella kesällä 2011.

Jukolan viestin järjestelyoikeudet on myönnetty Kotkaan. Kymin Suunnistajat ja Vehkalahden Veikot järjestävät yhdessä maailman suurimman suunnistustapahtuman kesällä 2026.

Jukolan viestin johtoryhmä julkisti maanantaina järjestelyoikeudet vuosille 2025 ja 2026. Hakijoita oli neljä: Kotka, Mikkeli, Tampere ja Asikkala. Hakijoista Mikkeli sai vuoden 2025 ja Kotka seuraavan vuoden tapahtuman.

Johtoryhmän tiedotteen mukaan päätöksessä huomioitiin muun muassa vaatimukset kilpailumaastolle ja kilpailukeskuksen palveluille. Kotkan tapahtuma sijoittuu Kymin lentokentän ja moottoriurheilukeskuksen maastoon.

– Kotkassa kilpailukeskus on sellainen, jossa näin isoksi kasvanutta tapahtumaa pystytään pyörittämään. Jukolassa maasto on joka vuosi erilainen. Senkin puolesta Kotkassa saadaan hyvä Jukola aikaiseksi. Sekin on hyvä asia, että saadaan uusia paikkakuntia mukaan, Jukolan viestin johtoryhmän varapuheenjohtaja Esko Junttila perusteli maanantai-iltana.

Kotkassa ei ole ennen järjestetty Jukolan viestiä.

Jukolan viesti haussa tarkastellaan myös järjestävien seurojen kykyä rakentaa uskottava kilpailuorganisaatio.

– Tiedämme, että siellä suunnalla on osaamista.

Vehkalahden Veikot oli järjestämässä edellistä Kymenlaaksossa järjestettyä Jukolan viestiä eli Virolahden Salpa-Jukolaa vuonna 2011.

Kimmo Seppälä

Jukolan viesti järjestetään Kymin lentokentän ja moottoriurheilukeskuksen alueella kesällä 2026.
Jukolan viesti järjestetään Kymin lentokentän ja moottoriurheilukeskuksen alueella kesällä 2026.

Tiedämme, että siellä suunnalla on osaamista. — Esko Junttila

Jukola on paisunut viimeisten vuosien aikana 20 000 suunnistajan tapahtumaksi. Kun päälle lasketaan katsojat, taustajoukot ja talkoolaiset, niin liikenneyhteyksien täytyy pelata. Liikenne onkin ollut yksi Kotkan hakemuksen pullonkaula.

Suunnistusseurat hakivat toista kertaa Jukolan viestiä Kotkaan. Ensimmäinen haku vuosille 2022 ja 2023 ei tuottanut tulosta, seurat päättivät yrittää uudelleen.

Esko Junttilan mukaan Kotkassa liikennesuunnitelmat ovat nyt siinä kunnossa, että tapahtuma voitiin myöntää paikkakunnalle.

Järjestäjien ajatuksena on ollut puhkaista alueelle metsätie, joka jää mahdollisesti palvelemaan alueen väestöä Jukolan jälkeen. Metsätien rakentamisesta on alustavasti sovittu maanomistajan kanssa.

– Tärkeintä on se, että emme ole yhden tien varassa. Jos esimerkiksi joku onnettomuus tapahtuu, niin se tie on sitten tukossa. Kotkan kilpailukeskukseen pääsee kyllä ajamaan pohjoisen puolelta, mutta se tie kulkee kilpailumaaston läpi, mikä ei ole tarkoituksen mukaista. Tietysti sitä reittiä voidaan käyttää hätätapauksissa, Junttila sanoo.

Tärkeintä on se, että emme ole yhden tien varassa. — Esko Junttila

Kaupungin tuki edelleen voimassa

Kotkan kaupunki on lupautunut tukemaan tapahtumaa 100 000 eurolla. Tämäkin puolsi Jukolan myöntämistä Kotkaan.

– Seurat eivät pysty kaikkea hoitamaan. Siksi on tärkeää, että kaupunki osaltaan mahdollistaa eri asioita, Junttila toteaa.

Vakiintuneen tavan mukaan Jukolaa isännöivä kunta osallistuu tapahtuman kustannuksiin ja mahdollisiin kunnallisteknisiin töihin.

Isäntäkaupunki voi antaa järjestäjille myös markkinointi- ja viestintätukea sekä osoittaa työvoimaa järjestelyihin ja tapahtuman läpiviemiseen.

Suunnistusseurat ovat ehdottaneet kaupungille, että alueelle sijoittuva metsäautotie tehtäisiin yhteistyökumppanien avustuksella ja osittain seurojen talkootyönä. Näin kaupungin myöntämä tuki hankkeelle voitaisiin suunnata markkinointiin, kartoitukseen ja muihin kuluihin.

Jukolan viestin taloudellinen tulos muodostuu osanottajamaksuista, myynnistä, yhteistyösopimuksista ja järjestävän paikkakunnan tuesta.

Jukolan viesti

Jukolan viesti on yleisnimitys 7-osuuksiselle miesten viestikilpailulle ja 4-osuuksiselle naisten kilpailulle, josta käytetään nimeä Venlojen viesti.

Järjestetty vuodesta 1949 lähtien.

Kymenlaaksossa aiemmin kahdeksan kertaa: Virolahti 1957, 1992 ja 2011, Valkeala 1953 ja 1983, Kouvola-Valkeala 1960, Vehkalahti 1971, Anjalankoski 2005.

Tulevien vuosien kisapaikkakunnat:

2021: Rovaniemi

2022: Mynämäki ja Nousiainen

2023: Porvoo

2024: Kauhava

2025: Mikkeli

2026: Kotka