Äitiyslomalta palannut Peli-Karhujen Noora Järvikangas pelaa paremmin kuin koskaan – "Monipuolisuus on huikeaa"

PeKa jyräsi sarjakakkosen EBT:n ja lähestyy jo historiansa pisintä voittoputkea.

Raimo Eerola

Noora Järvikangas (vasemmalla) on neljäsosa PeKan kivikovaa isoa kalustoa. Linda Lehtoranta (oikealla) taas on naisten liigan paras syöttäjä.
Noora Järvikangas (vasemmalla) on neljäsosa PeKan kivikovaa isoa kalustoa. Linda Lehtoranta (oikealla) taas on naisten liigan paras syöttäjä.

Peli-Karhuja ei pysäytä naisten korisliigassa juuri nyt kukaan eikä mikään. PeKa jyräsi lauantaina sarjakakkosen EBT:n 105–86 (63–45) ja otti 14. peräkkäisen voittonsa. Seurahistorian pisimpään voittoputkeen on matkaa enää kolmen ottelun verran.

– Ai, en tiennytkään. Nyt tuli paineita, 19 pistettä heittänyt Noora Järvikangas nauroi.

PeKa voitti 16 ottelua peräkkäin sekä kaudella 2006–07 että kaudella 2007–08. Uusi seuraennätys syntyy, jos Roope Mäkelän joukkue hoitelee lähiviikkoina vielä HBA:n, Forssan Alun ja ToPon.

Järvikangas on yksi merkittävä syy siihen, miksi PeKa voittaa jatkuvasti. Hän oli koko viime kauden poissa esikoisen syntymän vuoksi, mutta on nyt 26-vuotiaana palannut pääsarjaan ehkä parempana kuin koskaan.

– Voi olla, että tämä on paras kauteni, mutta on tämä myös paras jengi, jossa koskaan olen pelannut. On helppoa pelata hyvin, kun on näin hyviä pelaajia ympärillä, Järvikangas sanoo.

"Monipuolisuus on huikeaa"

184-senttinen helsinkiläisen Karhun Poikien kasvatti on PeKan paras kotimainen korintekijä 13,0 pisteen keskiarvolla. Ennen äitiyslomaansa Järvikangas teki PeKan mestaruuskaudella 2018–19 koreja 10,3 pisteen keskiarvolla, vaikka pelasi reilut kaksi minuuttia enemmän ottelua kohden.

– Noora on erinomainen. Hän on nelospaikan pelaaja, joka pystyy pelaamaan myös viitosta, ja jos on tarvetta, heittämään kolmosiakin. Monipuolisuus on huikeaa, valmentaja Mäkelä kehuu.

– Onhan tämä minulle luksusta, kun on tällainen isojen pelaajien nelikko, jota pyörittää. Taso on kova, eikä kenellekään tule älyttömästi minuutteja.

Järvikankaan lisäksi Zykera Rice, Elena Melto ja Minna Sten ovat runkopelaajista reilusti yli 180-senttisiä. Ja kun heitä on syötöillään ruokkimassa Linda Lehtorannan tasoinen pelintekijä (syöttökeskiarvo nyt 9,9), jälki on tuhoisaa.

Raimo Eerola

Noora Järvikangas on kuin takavuosien KTP-tähti Jarkko Tuomala: korinaluspelaaja, joka osaa heittää myös kolmosia.
Noora Järvikangas on kuin takavuosien KTP-tähti Jarkko Tuomala: korinaluspelaaja, joka osaa heittää myös kolmosia.

Vaisu alku ainoa miinus

Jos jollain on heikompi päivä, penkiltä tulee kyllä joku, joka onnistuu. — Noora Järvikangas

EBT:tä vastaan PeKa aloitti vaisusti, ja vieraat johtivat aluksi 14–7. Sarjakärki tuli kuitenkin tasoihin jo ensimmäisellä kympillä ja kiihdytti toisen neljänneksen hurjalla korintekonäytöksellä (37–20) karkuun.

– Alussa piti käyttää aikalisä ja muistuttaa muutamista asioista. Tällaisissa peleissä pitäisi olla hereillä alusta asti, Mäkelä sanoi.

– Mutta toinen jaksohan oli loistava. Saatiin stoppeja, juostiin koreja ja heitettiin kolmosiakin.

Keskivartalo piti löytää uudestaan

Järvikangas oli tehnyt jo taukoon mennessä 16 pistettä. Toisella puolikkaalla tahti hiipui, mutta se ei ole ihme.

– Varmaan kuluneen vuoden aika vähäiset yöunet alkavat vaikuttaa, Järvikangas naurahti.

Äitiyslomalta paluu on kuitenkin sujunut kokonaisuutena erittäin hyvin.

– Tärkeintä oli löytää keskivartalo uudestaan. Lihakset olivat kateissa ja tuntui, että lähden ihan nollasta uudelleen liikkeelle. Siihen nähden on mennyt oikein hyvin.

Penkiltä tulee aina joku joka onnistuu

PeKa jyrää voitosta voittoon, ja ulkopuolisista saattaa tuntua, että mestaruus on kotkalaisten hävittävänä. Järvikangas kuitenkin sanoo, että pelaajat ajattelevat vain seuraavan ottelun voittamista.

– Fanit voivat ajatella, että vitsi, nyt on hyvä mahdollisuus, mutta koripallossa voi tapahtua mitä vain.

– Mutta meillä on tietysti siitä hyvä tilanne, että on niin paljon hyviä pelaajia. Jos jollain on heikompi päivä, penkiltä tulee kyllä joku, joka onnistuu.

Uusimmat uutiset