Rynkkypoliisien kanssa ei kannata pelleillä – Kotkalainen matkailuyrittäjä tietää miltä Espanjan tiukka ulkonaliikkumiskielto tuntuu: "Kun on tosi kyseessä, kyllä kaikki aika kiltisti tottelevat."

Entinen golf-ammattilainen Jenni Kuivainen on pyörittänyt omaa matkatoimistoa Espanjassa jo kohta kymmenen vuoden ajan.

Jenni Kuivainen

Kotkalainen matkailuyrittäjä Jenni Kuivainen ja Ella-tytär ovat olleet kaksi viikkoa ulkonaliikkumiskiellossa Espanjassa. Lauantaina kieltoa tiukennettiin entisestään.
Kotkalainen matkailuyrittäjä Jenni Kuivainen ja Ella-tytär ovat olleet kaksi viikkoa ulkonaliikkumiskiellossa Espanjassa. Lauantaina kieltoa tiukennettiin entisestään.

Koronaviruksen pahasti runtelemassa Espanjassa asuva kotkalaissyntyinen Jenni Kuivainen tietää miltä tiukka ulkonaliikkumiskielto tuntuu. Hän on viettänyt nyt reilut kaksi viikkoa käytännössä koko ajan kotonaan.

– Neljän seinän sisällä ollaan. Omalla pienellä pihalla voi käydä tai tehdä koiran kanssa sadan metrin lenkin, mutta ruokakauppaankin saa perheestä mennä vain yksi kerrallaan, Kuivainen sanoo.

Kotoa sai aluksi poistua "painavista syistä" kuten apteekissa tai ruokakaupassa käynnin tai töihin menon vuoksi.

Viruksen vuoksi kuolleiden määrä jatkaa Espanjassa kuitenkin kasvuaan (838 viimeksi kuluneen vuorokauden aikana), ja lauantai-iltana pääministeri Pedro Sanchez ilmoitti huomattavista lisätiukennuksista liikkumisvapauteen. Töihin saavat maanantaista alkaen mennä ainoastaan ne, joiden työ on yhteiskunnallisesti elintärkeää.

Esimerkiksi autoteollisuus, rakentaminen ja moni muu paljon työllistävä ala seisahtuu.

Rynkkypoliisien kanssa ei pelleillä

Kuivaisen mukaan espanjalaiset ottavat poikkeustoimet tosissaan.

Vielä ensimmäisten päivien aikana ihmisten kerrottiin suhtautuvan rajoituksiin ylimalkaisesti (koska koiria sai ulkoiluttaa, jotkut neropatit mm. keksivät "taluttaa" narun päässä pehmolelukoiria), mutta tautitilanteen nopeasti pahentuessa asenne on muuttunut.

– Aluksi täällä oltiin vähän, että hä? mutta sitten ihmiset alkoivat hyväksyä, että tämä on kaikkien parhaaksi, Kuivainen sanoo.

– Älyttömän hyvin niitä nyt noudatetaan, ainakin täällä meillä päin. Tekee mielikin noudattaa, kun ulkona partioi poliiseja rynnäkkökiväärien kanssa. Asumme golfresortin suljetulla ja rauhallisella alueella, mutta rynkkypoliiseja on täälläkin. Niiden kanssa ei kannata lähteä pelleilemään.

– Espanjasta usein sanotaan, että se nyt on sellainen mañana-maa, mutta sitten kun on tosi kyseessä, kaikki kyllä aika kiltisti tottelevat. Luulen, että Suomessa ei vielä oikein käsitetä mitä se on, kun on oikeasti ulkonaliikkumiskielto.

Jenni Kuivainen

Jenni Kuivaisen kotikaupungin Fuente Álamo de Murcian kadut ovat jo parin viikon ajan olleet autioita.
Jenni Kuivaisen kotikaupungin Fuente Álamo de Murcian kadut ovat jo parin viikon ajan olleet autioita.

Jenni Kuivainen muistetaan Kotkassa mm. kansallisen kärkitason golfaajana. Oman pelaamisen ohella ja sen jälkeen hän toimi golfin opettajana Porvoossa ja Virolahdella ennen kuin päätyi Espanjaan pyörittämään omaa, golfmatkoihin erikoistunutta matkatoimistoa (Projenni Travels).

Kuivainen asuu miehensä Jarkko Jolkkosen ja 7-vuotiaan Ella-tyttären kanssa Fuente Álamo de Murciassa Espanjan kaakkoisosassa. Alue ei ole maan pahinta epidemia-aluetta, mutta rajoitukset ovat yhtä tiukat kuin muuallakin.

– Ellan koulu keskeytettiin jo 12. päivänä, kun tuli ensimmäinen tieto poikkeustoimista. Koulusta tulee viikoittain läksyt sähköpostilla, ja telkkarissa lastenkanava Clan lähettää arkipäivisin opetusta eri ikäisille koululaisille.

– 6–8-vuotiaiden tunti on aamulla yhdeksästä kymmeneen. Viimeksi perjantaina oli biologiaa ja historiaa.

Normaalisti koulut päättyvät Espanjassa juhannuksen aikaan.

– Nyt ne eivät enää jatku. Ella sai jo välitodistuksenkin. Kouluun voi palata syyskuussa – toivottavasti.

Kun maa on seis, bisneskin on seis

Kuivaisen ja Jolkkosen liiketoiminta on tietysti täysin pysähdyksissä.

– Kaikki kevään matkat on tietysti peruttu. Jatkamme toimintaa heti kun se on mahdollista, mutta kukaanhan ei vielä tiedä koska se on.

Tekee mielikin noudattaa määräyksiä, kun ulkona partioi poliiseja rynnäkkökiväärien kanssa. — Jenni Kuivainen

– Totta kai tämä tuntuu pahalta, kun ei ole tuloja, mutta toisaalta myös kaikki viranomaismaksut ovat seis. Tämä koko maa on seis.

– Meillä on kuitenkin se onni, että sitten kun tämä on ohi, pystymme kyllä syksyllä jatkamaan, Kuivainen sanoo.

Kaikki golfkentätkin on ulkonaliikkumiskiellon vuoksi suljettu.

– Joku täällä yritti silloin ensimmäisinä päivinä mennä vähän chippailemaan, mutta heti oli rynkkymiehet kysymässä, että millä asioilla.

Jenni Kuivainen

Jenni Kuivaisen vanhemmat kotiutuivat viikonloppuna Espanjasta Suomeen kotikaranteeniin. Alkuviikosta Osmo Kuivainen vielä viihdytti pihalla tyttärentytärtään Ellaa.
Jenni Kuivaisen vanhemmat kotiutuivat viikonloppuna Espanjasta Suomeen kotikaranteeniin. Alkuviikosta Osmo Kuivainen vielä viihdytti pihalla tyttärentytärtään Ellaa.

Asiakkaita lentolippu kädessä, mutta ilman lentoa

Kun ulkonaliikkumiskielto alkoi, Kuivaisen matkatoimistolla oli Espanjassa vielä kymmeniä asiakkaita.

– Aluksi tärkein asia oli saada asiakkaat kotiin. Jarkko oli öitä lentokentällä ja yritti järjestellä ihmisiä väheneville lennoille.

– Pahimmillaan kentällä oli yhdeksän meidän matkalaista, joilla oli paluulippu, mutta ei lentoa. Norwegian avasi yöllä neljän aikaan tiskin, ja Jarkko sai kaikki yhdeksän puhuttua koneeseen.

Kuivaisen ja Jolkkosen perhe itse aikoo pysyä Espanjassa – tuli mitä tuli.

– Olemme olleet täällä niin pitkään (lähes kymmenen vuotta), että tämä on nyt koti.

Pahin vaihe ensi viikolla?

Suomalaisperhe on vaikuttunut vastoinkäymisten espanjalaisissa herättämästä yhteisöllisyydestä. Jokaisena iltana kahdeksan aikaan ihmiset kokoontuvat parvekkeille tai asuntojen oville taputtamaan kovassa paineessa työskenteleville terveydenhuoltoalan työntekijöille.

– On pimeää eikä paljon mitään näy mutta ihmiset taputtavat ja hurraavat. Se tuntuu vähän epätodelliseltakin.

Pääministeri Sanchezin lauantaina julistama tiukennettu ulkonaliikkumiskielto jatkuu toistaiseksi huhtikuun 9. päivään asti.

– Pahin vaihe on ilmeisesti tällä ja ensi viikolla. Sitten sen oletettavasti pitäisi lähteä laskuun, Jenni Kuivainen sanoo.

– Toivotaan, että niin käy.

Uusimmat uutiset