KTP:n vierasottelusta tulikin kotiottelu — MyPan tuo pakon edessä kaikki Suomen cupin kotipelinsä Arto Tolsa -areenalle: ”Valittelu ei auta, mutta tilanne on ikävä”

Kouvolan säästötalkoissa Lehtomäen tekonurmea ei lämmitetä, joten Myllykosken Pallon piti hakea talven otteluihin pelipaikka Kotkasta.

Jussi Lopperi

Kouvolan Lehtomäen jalkapallokenttää ei säästösyistä lämmitetä tänä talvena.
Kouvolan Lehtomäen jalkapallokenttää ei säästösyistä lämmitetä tänä talvena.

Jalkapallon Suomen cupissa koetaan lauantaina 15. helmikuuta absurdi tilanne. MyPa kohtaa alkulohkon viimeistä edellisessä kotiottelussaan Kymenlaakson derbyn hengessä KTP:n, mutta ottelu pelataan Arto Tolsa -areenalla Kotkassa.

Syy on yksinkertainen ja liittyy Kouvolan kaupungin säästötoimenpiteisiin. Kouvola on päättänyt olla lämmittämättä Lehtomäen tekonurmea. Päätöksen myötä Kouvolassa ei ole yhtään täysimittaista talvikuntoista jalkapallokenttää.

Myös MyPan toinen cupin kotiottelu MuSaa vastaan (2. helmikuuta) pelataan Kotkassa. MP:n, EIF:n ja Gnistanin MyPa kohtaa vierasjoukkueena.

Ainoana liiga- tai divarijoukkueena evakossa

MyPan päävalmentaja Ilkka Mäkelä aprikoi, että kouvolalaisjoukkue on cupissa Jalkapalloliigan ja Ykkösen 24 joukkueesta ainoa, joka ei pelaa kotiotteluita kotipaikkakunnallaan. Muilla joukkueilla on käytössään joko halli tai lämmitettävä kenttä. Viime helmikuussa MyPa pelasi Suomen cupissa kaksi ottelua Lehtomäessä.

— Tämä on asia, jossa valittelu ei auta. Mutta toki tilanne on ikävä. Matkustamme kaikkiin peleihimme. Toisiin pidemmän matkan kuin toisiin. Kannattajille olisi varmasti ollut kivaa näkyä edes pari kertaa kotikentällä.

MyPan omalla kotistadionilla Saviniemessä on myös ollut tekonurmi kesästä 2012, mutta kentältä puuttuu lämmitys. Mäkelä jättää Lehtomäessä pelaamiselle takaportin auki, jos talvi jatkuu lauhana vielä helmikuussa.

— Voisihan se siinä tapauksessa olla mahdollista, mutta toisaalta ei yllättäisi, jos helmikuussa olisi kylmää. 15 asteen pakkanen alkaa olla kriittinen raja jalkapallon pelaamiselle ulkona. Kylmää ilmaa vasten voi pelata ja pukeutumisella vaikuttaa asiaan, mutta kentän on oltava turvallinen. Jäätyessään kenttä on riskitekijä liukastumisineen, Mäkelä sanoo.

”Kuin KooKoo puolikkaassa kaukalossa”

Kouvolan säästötalkoot puraisevat MyPan harjoituskauteen. Mäkelä voi joukkueineen odottaa pääsyä Lehtomäen treeneihin vasta maalis-huhtikuussa. MyPa harjoittelee talvella Saviniemen palloiluhallissa, jossa uusitun kentän mitat ovat 70x42 metriä. Vertailun vuoksi Saviniemen stadionilla mitat ovat 105x68.

Sami Hyypiä -areenasta MyPa on ottanut vain yhden harjoitusvuoron viikossa. Siellä kentän mitat ovat 90x53.

— Kontrastista voi saada jonkinlaisen kuvan, jos ajattelisi, että KooKoo joutuisi harjoittelemaan vain puolikkaassa kaukalossa.

— Kun siirrymme pieneltä hiekkalaatikolta isolle kentälle, meillä on harjoittelussa kiinni kurottavaa muihin joukkueisiin nähden. Maalis-huhtikuussa on kaiken mentävä harjoittelussa nappiin. Toki sen jälkeen on monta kuukautta jäljellä, Mäkelä vertailee.

MyPalla 13 sopimusta, KTP:llä 16

Mäkelä toivoi, että MyPa olisi saanut jouluksi kokoon 15 pelaajasopimusta. Määrä on nyt 13. Päävalmentaja odottaa, että lähiaikoina kansioihin liitetään viisi uutta kontrahtia. Mäkelä suhtautuu toiveikkaasti liigaseura HIFK:n kanssa jatkettuun yhteistyösopimukseen, joka mahdollistaa joustavan pelaajaliikenteen molempiin suuntiin.

— Meille riittää 18+2 sopimusta, sillä Helsingistä on luvattu apuja, Mäkelä sanoo.

Tuo +2 puuttuu toistaiseksi kokonaan. MyPan harjoituksissa torjuu kyllä maalivahteja, mutta yhdelläkään heistä ei ole sopimusta kouvolalaisseuran kanssa.

KTP:llä pelaajasopimuksia on 16.

PeKa ei tarvitse lohkovaihetta, Ilkka Mäkelä on cup-miehiä

Suomen cupissa liigajoukkueiden lohkokarsinnoista cup-vaiheeseen etenee kahdeksan joukkuetta ja Ykkösen joukkueiden karsinnoista neljä, eli kaksi parasta molemmista lohkoista. Järjestelmä on sama kuin viime vuonna.

16 joukkueen cup-vaiheeseen pääsee lisäksi kaksi joukkuesta Kakkosesta. Mukana ovat myös piirinsarjojen Regions’ cupin viime syksyn finalistit eli Peli-Karhut ja Tikkurilan Palloseura.

Cupin voittaja palkitaan 50 000 euron rahapalkinnon lisäksi paikalla Eurooppa-liigan karsinnoissa. Finaalin häviäjä saa 10 000 euroa.

Ilkka Mäkelä on nelinkertainen cup-mestari, kolmesti pelaajana ja kerran päävalmentajana.

— Minähän olen niin sanotusti cup-miehiä. Cup on tärkeä tapahtuma valmistautumisessa sarjakauteen. Virallinen peli on aina virallinen peli ja erilainen kuin harjoituspeli. Pelaajan kehittymisen kannalta cup-ottelussa on oma jytinänsä ja kilpailutilanteensa mukana.

MyPan sopimustilanne 29.12.2019

Maalivahdit: —

Puolustajat: Rico Ryöpäs, Olli Kähkönen, Nuutti Laaksonen, Stephen Obeng.

Keskikenttä/hyökkäys: Samuel Lindeman, Anttoni Huttunen, Niklas Rautomäki, Jari Hassel, Valtteri Kangasniemi, Joakim Lindberg, Jussi-Pekka Rämä, Tommi Roponen, Nathael Ishii.

Valmennus: Ilkka Mäkelä, Marko Honkanen, Jussi Riikonen.

KTP:n sopimustilanne 29.12.2019

Maalivahti: Pyry Piirainen

Puolustajat: Juuso Anttila, Miika Kolsi, Hindrek Ojamaa, Tuomas Ollila, Matias Paavola, Valtteri Vesiaho, Paavo Voutilainen

Keskikenttä/hyökkäys: Thomas Agyiri, Anton Eerola, Kimi Kolsi, Tuukka Kurki, Antti Mäkijärvi, Niklas Leinonen, Matias Lindfors, David Ramadingaye

Valmennus: Argo Arbeiter, Indrek Zelinski, Ossi Virta, Jordi Aluja Berengue (fysiikka-/maalivahtivalmentaja)