Mäkäläisen eu-virhe puhutti Lahdessa — KTP kiitti ja otti makean voiton

”Edellinen peli Kouvoja vastaan oli täydellinen pannukakku. Nyt pyyhimme sen mielestämme pois”, Michael Pounds sanoi.

Sami Kuusivirta

Lahden Courtney Stockard yrittää tunkean korille Jayvaughn Pinkstonin estellessä.
Lahden Courtney Stockard yrittää tunkean korille Jayvaughn Pinkstonin estellessä.

Vaikka KTP-Basket saapui Korisliigan sarjanousija Lahti Basketballin vieraaksi liki viikon pelitauolta, ei se tällä kertaa näkynyt joukkueen pelaamisessa kuin ajoittain.

Hyvin hyökkäyspäässä onnistunut kotkalaisnippu piti pintansa, vaikka lahtelaiset hiipivät päätösneljänneksellä parhaimmillaan tasoihin. KTP:n usko säilyi ja vieraat nappasivat tärkeän voiton lukemin 98—95 (47—40) perjantaina Lahti Energia -areenasta.

Kamppailun viimeiset minuutit tarjosivat draamaa koko rahan edestä. Kun LaBan jenkkilaituri Jerry Evans jr. tasoitti ottelun kaksi minuuttia ennen loppua pisteisiin 91—91, moni lahtelaiskatsoja uskoi omien menevän vastustamattomasti voittoon. Toisin kuitenkin kävi.

Heti seuraavassa hyökkäyksessä nähtiin kamppailun kannalta erittäin merkittävä tilanne. Loistavan matsin pelannut lahtelaiskippari Vesa Mäkäläinen sai kyseenalaiselta vaikuttaneen epäurheilijamaisen virheen repimällä JayVaughn Pinkstonia screenitilanteessa. Erotuomarit pitäytyivät tuomiossaan ja Pinkston laittoi kahdesta vapaaheitostaan toisen pussiin. Seuranneesta pallonhallinnasta Byron Wesley nosti kotkalaiset kolmen pisteen karkumatkalle.

Lahtelaiset ihmettelivät ratkaisevaksi osoittautunutta tuomiota, mutta sääntöjen mukaan vihellys oli perusteltavissa:

Nykysäännön mukaan tuomareiden on vihellettävä eu-virhe silloin, kun pelikellossa on aikaa alle kaksi minuuttia ja pelaaja rikkoo ennen kuin pallo on sisäänheitosta kentällä. Mäkäläisen ja Pinkstonin tanssahdellessa peliaikaa oli jäljellä 1.38.

”Ainakin yleisön mieleen”

Minuuttia myöhemmin väkivahva Pinkston porasi korin alle ja pääsi jälleen viivalle. Tällä kertaa jenkki upotti molemmat vaparinsa varmasti. Lahti kiusasi KTP:tä loppuun asti. Lahtelaisisännät saivat viimeisessä hyökkäyksessään mahdollisuuden tasoittaa ottelun, mutta Evansin kolmonen tyssäsi korirautaan.

— Oli ainakin yleisöystävällinen tapahtuma. Tämä oli meille iso voitto. Edellinen peli Kouvoja vastaan oli täydellinen pannukakku. Nyt pyyhimme sen mielestämme pois, ratkaisuhetkillä mainiosti operoinut Michael Pounds (18/2/2 syöttöä) sanoi hymy huulillaan.

Poundsia miellytti erityisesti se, miten joukkue tuli kamppailun alkuun.

— Tiesimme Lahden vaarallisuuden, mutta olimme valmiita kamppailemaan. Vaikka treenaat kuinka kovaa tahansa, niin peli on aina peliä. Pääsimme hyvin rytmiin, Pounds analysoi.

Kaminen lehui lahtelaisiakin

KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen oli tyytyväinen omiensa esitykseen.

— Tämä oli kiihkeä ja fyysinen taisto. Olen pääosin iloinen siitä, miten puolustimme, vaikka vastustaja tekikin 95 pistettä. Meitä riivaavat edelleen järjettömät nukahdukset. Joskus autamme puolustuksessa ihan mistä sattuu tai sitten pomputamme pallon omaan jalkaan. Olen tyytyväinen heittopeliimme.

Kaminen antoi suitsutusta koko lahtelaiselle korisväelle. Kaminen valmensi aikanaan myös Lahdessa, josta hänelle jäi kosoltia maukkaita muistoja.

— Silloin kun olin täällä, niin muistan Roope Suonion ja Petri Vellingin pikkupoikina, jotka pyörivät hallilla ja imivät oppia. Nyt on ollut ilo seurata, miten Roope pyörittää koko palettia ja ”Pepestä” on kasvanut mainio liigakoutsi.

— LaBalla vaikuttaa olevan hyvä tvisti kaikessa tekemisessä. Hyvä brändi ja nuorekas ilme. Hattu pois päästä. Jatkakaa vain samaan malliin, Kaminen sanoi.