Kun tuulee, iso mies on Finnjollassa vahvoilla — Jesse Kylänpää ja Taavi Taveter käyvät tiukkaa taistelua Kotkan SM-regatan voitosta

Anu Streng

Jesse Kylänpää (takana) ja Taavi Taveter käyvät tiukkaa kamppailua Kotkan SM-regatan ykkössijasta. Suomen mestaruutta virolainen Taveter ei kuitenkaan voi voittaa.

Rannalle kömpii tyytyväinen mies. Raumalainen Jesse Kylänpää on juuri voittanut Finnjollien SM-regatan kahdeksannen lähdön ja käytännössä varmistanut uransa toisen mestaruuden.

— Nyt on ollut huikean hienot kelit. Tällaista sen pitäisi aina olla, Kujanpää sanoi.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Kotkan edustalla käytävässä SM-kisassa on ollut kahden päivän ajan niinsanottu isojen miesten keli — navakka tuuli, joka suosii painavia purjehtijoita.

— Isojen miesten vene ja isojen miesten keli, 115 kiloa painava Kylänpää naureskeli.

— Kun on enemmän massaa, pystyy pitämään veneen vastatuuliosuudella suorassa ja paremmassa vauhdissa.

Nyt on ollut huikean hienot kelit. Tällaista sen pitäisi aina olla. — Jesse Kylänpää

Sen on saanut huomata muun muassa kaksinkertainen (Laser standard ja E-jolla) tämän vuoden Suomen mestari Pietari Airakorpi. 80-kiloinen helsinkiläinen on itselleen uuden luokan SM-kisassa vasta 12:ntena.

Kaksi kovaa purjehtii Japanissa

Kylänpää voitti Finnjollan SM-kultaa ensimmäisen kerran vuonna 2014. Sen jälkeen mestaruuden on vienyt kolmesti peräkkäin suomalaisen purjehduksen suurlupauksiin kuuluva Oskari Muhonen, 21. Viime vuonna myös nuorten maailmanmestaruuden voittanut espoolainen ei ole nyt mukana, sillä hän on olympiakävijä Tapio Nirkon kanssa maailmancupin kilpailussa Japanissa.

Olisitko kärjessä, jos Nirkko ja Muhonen olisivat täällä?

— Tuskin olisin. Kyllä minä vastatuulessa pysyisin kyydissä, mutta myötä- ja avotuuliosuudella en ehkä pärjäisi, Kylänpää myönsi.

— Kovia he ovat molemmat. Oskari antaa Tapiolle ison vastuksen, kun Tokion olympiapaikasta kilpaillaan.

Jukka Lehtoranta

Jesse Kylänpään veneen purjeeseen tuli ammottava reikä jo päivän toisessa lähdössä, mutta se ei paljon raumalaisen vauhtia hidastanut.

Peräsin läpi purjeesta!

Kylänpää saa SM-regatassa ison vastuksen virolaiselta Taavi Taveterilta. Kaksikko kamppailee regatan voitosta tasapäisesti, mutta Suomen mestaruudesta Taveter ei saa kilpailla.

Kylänpää ja Taveter ovat olleet toistaiseksi sijoilla 1 ja 2 kaikissa muissa paitsi lauantain toisessa lähdössä. Siinä virolainen meni kääntöpoijulla tiukassa käännöksessä nurin ja jäi kuudenneksi. Samassa rytäkässä Taveterin veneen peräsin (!) repäisi metrin mittaisen reiän Kylänpään veneen purjeeseen.

— Kyllä purjeita aina välillä repeää, mutta harvemmin siitä peräsin menee läpi, Kylänpää naureskeli.

SM-regatassa purjehditaan sunnuntaina vielä kaksi lähtöä. Luvassa on hieman heikkenevää, mutta kuitenkin ihan kelpo purjehdustuulta.