Titaanien B2-junioreilla täydellinen muodonmuutos, viime kauden kyntäminen vaihtui tappiottomuuteen — ”Asenneongelma tarttui kaikkiin”

Joukkueen kesäharjoittelusta tehtiin monilajinen, usean eri valmentajan vetävä kokonaisuus. Asenneongelmaiset pelaajat lähetettiin takaisin Kouvolaan. Harjoittelussa pyritään yllätyksellisyyteen.

Antti Kaarto

Jori Sainio tuli Titaanien B2-juniorien valmennukseen täksi kaudeksi. Hän on toiminut myös edustusjoukkueen apuvalmentajana.
Jori Sainio tuli Titaanien B2-juniorien valmennukseen täksi kaudeksi. Hän on toiminut myös edustusjoukkueen apuvalmentajana.

Titaanien B2-juniorien meno ikäluokkansa Mestis-karsinnassa on ollut käsittämätöntä. Joukkue on voittanut kaikki 12 otteluaan. Se on tehnyt niissä keskimäärin 10,25 maalia ja päästänyt niitä 2,75.

Viime vuoden syksyllä periaatteessa sama joukkue hävisi C-nuorten Mestis-karsinnan 18 ottelustaan 16. Kevään Suomi-sarjassa Titaanit oli kuuden joukkueen lohkonsa neljäs.

— Joukkue hajosi edellisen kauden (2017—18) jälkeen pahasti, kun vuonna 2002 syntyneiden ydinjoukosta 10 siirtyi SM-liigaseuroihin, joukkueen vastuuvalmentaja Timo Martikainen taustoittaa.

— Haminasta tuli tilalle 2004 syntyneitä, joilla ensimmäinen kausi meni harjoittelun opettelemisessa. Kouvolasta tuli pelaajia, joilla oli ollut siellä ongelmia, ja meitä varoitettiin heistä etukäteen. He eivät kasvaneet harjoitushalukkaiksi eivätkä pelaa enää täällä.

Joukkueen kotkalais-haminalainen, pääosin 03-syntyneistä pelaajista koostuva runko on ennallaan. Loukkaantumistilanteita varten joukkueella on toimiva yhteistyökuvio KooKoon B-juniorijoukkueen kanssa.

Martikainen käyttää ronskia kieltä: ”Paska on pudonnut rattailta”.

— Asenneongelma tarttui kaikkiin. Nyt porukka on tervepäisempi. Ne, jotka haluavat olla täällä, ovat täällä.

— Mutta rehellisesti sanoen ennen kautta mietimme, pystyvätkö kaikki pelaamaan tässä sarjassa, Martikainen kertoo.

Sitä ei enää tarvitse miettiä.

Uusia kykyjä liigaseuroihin siirtyneiden tilalle

Kaudella 2017—18 joukkue eteni C-junioreiden Mestiksen Final Four -turnaukseen asti ja oli neljäs. Kesällä moni lähti muualle.

Seitsemän pelaajaa vaihtoi KooKoo-paitaan. Kalle Väisänen pelaa nyt TPS:n B-junioreissa liigasopimuksella, ja Werner Vilkki on Ässien BSM-joukkueen kapteeni. Jalkapalloon keskittyvällä Niklas Leinosella on pitkä sopimus KTP:n edustusjoukkueen kanssa.

Nyt pitää kasvattaa uusia vastuunkantajia, ja heitä näyttää tosiaan tulevan. Titaanien koko ykköskenttä löytyy Mestiksen karsintalohkon pistepörssin kymppikärjestä. Hyökkäyskolmikko on sijoilla 1.—3. (Tuukka Holtari, Wilho Korpela, Eetu Laurinantti), pakit sijoilla 7. (Niko Martikainen) ja 9. (Eelis Salovaara).

Miten Martikainen, kakkosvalmentaja Jori Sainio ja maalivahtivalmentaja Tero Sahlman ovat tempun tehneet?

— Harjoittelu lähtee pojista. Kun sieltä tulee halu, kehityskaari on tuo. Jo kesällä näki, miten heillä naamat loistivat. Se motivoi meitä tekemään tätä työtä, Sainio sanoo.

Kesällä joka päivä eri valmentaja

Pelaajien kesä oli tänä vuonna erilainen.

Martikainen halusi raskaan kauden ja seitsemän vuoden valmennusputken jälkeen lopettaa hommat. Hän ehti jo kerätä kamansa jäähallilta, mutta hänen seuraajakseen löytämänsä valmentaja ei lähtenytkään mukaan.

Kesä lähestyi, ja kesätreenikyselyitä tuli sekä seuralta että pelaajilta.

— Olin jo orientoitunut huilaamaan. Olen ollut paljon yhteistyössä Janne Hyppösen kanssa, ja pohdimme yhdessä asiaa, Martikainen kertoo.

Muotoutui uudenlainen kesätreenipaketti, jossa viikon jokaisena treenipäivänä oli eri valmentaja. Harjoituksia vetivät Jori Sainio, voimavalmentaja Jarno Huovinen, liikkuvuuteen ja kehonhallintaan erikoistuneet Niko ja Risto Palonen, fysiikkavalmentaja Tuomo Turunen ja kamppailulajivalmentaja Eki Luukka.

— Lajirajojen rikkomisesta on keskusteltu vuosia, mutta ehkä aiemmin ei ole löytynyt oikeita ihmisiä. Pelaajatkin saavat uusia ärsykkeitä ja ajatusmalleja. Joukkueen valmennus saa lepoa ympärivuotisesta tekemisestä eivätkä meidän naamamme pääse kulumaan, Sainio sanoo.

Antti Kaarto

Timo Martikainen aikoi jo lopettaa valmentamisen, mutta nauttii jälleen työstään raskaan viime kauden jälkeen.
Timo Martikainen aikoi jo lopettaa valmentamisen, mutta nauttii jälleen työstään raskaan viime kauden jälkeen.

Titaaneihin halutaan muualtakin

Martikainen kävi silloin tällöin seuraamassa treenejä, mutta sai muuten ladata akkuja kiekkokautta varten. Lopettamishalut ovat kadonneet.

— Viime kausi oli raskas, nyt on aivan erilaista.

Kesäharjoittelu saa vastuuvalmentaja Martikaiselta ylistystä.

— Yhtään kolmatta erää emme ole hävinneet, pelaajien fysiikka on kunnossa. Luistelemme paremmin kuin vastustajat.

Maine on kiirinyt, ja ulkopuolelta tulee kyselyitä paikoista joukkueessa. Martikaisen mukaan useimpiin suhtaudutaan varauksella, koska joukkueen harmoniaa ei haluta rikkoa.

Muutama päivä sitten valmennus päätti ottaa uuden pelaajan, joka on pelannut tällä kaudella KJT/Haukoissa B2-juniorien SM-sarjaa.

— Hänen isänsä otti yhteyttä ja sanoi seuranneensa meitä pitkään. Haluaa pojalle lisää luistelutaitoa. Poika kävi muutamissa treeneissä ja vakuutuimme molemmin puolin.

— Tällaiset asiat ovat meidän palkkamme. Se, että tekemistämme arvostetaan, Martikainen sanoi.

Harjoitusten sama kaava jumittaa ajattelun

Jori Sainio ja Tero Sahlman ovat mukana joukkueen valmennuksessa ensimmäistä kautta. Sainiolla on kokemusta muun muassa Titaanien edustusjoukkueen apuvalmentajan työstä.

— Tämä on toimiva valmentajakombo. Minä ja Tinke (Martikainen) ajattelemme asioista samalla tavalla. On hienoa, että maalivahtivalmentaja (Sahlman) on mukana koko ajan. Hän on kiinnostunut muustakin harjoittelusta, ja pallottelemme uusia ideoita jatkuvasti, Sainio kertoo.

Joukkueessa pyritään harjoituksissa yllätyksellisyyteen. Sainio antaa tunnustusta urheiluakatemian toiminnanjohtajalle Jiri Auraselle.

— Hän on puhunut jo vuosia sitten siitä, että yllätykset harjoittelussa valmistavat pelitilanteisiin. Peleissä ei ole käsikirjoitusta. Jos harjoituksissa tehdään aina samalla tavalla, ajattelumalli jää päälle peleihinkin, Sainio selittää.

Martikainen kertoo esimerkin.

— Meillä oli ollut huonoja avauseriä. Jorin idea oli, että käännetään treenien paketti toisin päin. Ei pelatakaan lopussa vaan alussa. En tiedä, vaikuttiko se, mutta sen jälkeen huonoja avauseriä ei ollut.

”Mitä sitten, kun ei tulekaan pelkkiä voittoja”?

Asiat luistavat joukkueessa. Valmennus kiittelee joukkueenjohtajaa (Marko Porkka) ja huoltajia (Joni Venäläinen ja Tommi Frondelius).

— Pojat saavat keskittyä pelaamiseen. Helsingissä pelaajat vievät itse paitansa kotiin pestäviksi ja hoitavat omat juomapullonsa. Pelit pelataan paskoissa harjoitushalleissa. Sitä, miten hyvin hommat täällä hoituvat, ei aina tajuakaan, ennen kuin kuulee muualta tulleilta pelaajilta.

Sainion mukaan pelaajilta vaaditaan paljon. Urheilun lisäksi vastuuta pitää ottaa muustakin elämästä.

— Haluamme kasvattaa hyviä jätkiä. Meillä on ollut kaksi yön yli kestävää pelireissua, ja käytös on ollut ensiluokkaista. Bussikuskikin ihmetteli, että kerrankin ketään ei haeskeltu jostain tai odotettu, Sainio sanoo.

Valmennus haluaa kuitenkin pitää jalat maassa. Keväällä alkaa Mestis.

— Mitä sitten, kun ei tulekaan enää pelkkiä voittoja? Mestikseen tulee neljä joukkuetta SM-sarjasta. Tappioihin suhtautuminen on joukkueen toiminnalle todellinen testi, Martikainen sanoo.