Luka Penttiseltä sujuu sekä urheilu että koulu – 18-vuotias haminalainen opiskelee jo yliopistossa ja nousee racketlonin maailmanlistalla 30 parhaan joukkoon

Jukka Laitinen

Luka Penttinen opiskelee ja harjoittelee nyt Jyväskylässä.
Luka Penttinen opiskelee ja harjoittelee nyt Jyväskylässä.

Haminalainen mailapelien monitaituri Luka Penttinen kohoaa racketlonin maailmanlistalla ripeää tahtia. Penttinen päätti kautensa lauantaina Mikkelissä rankingin 37. sijalla. Vuosi sitten edellisen Mikkelin-visiittinsä aikana Penttinen oli maailmanlistan 126:s.

Kaiken lisäksi 18-vuotiaan haminalaisen sijoitus paranee entisestään, kunhan viikko sitten Hollannin Antwerpenissa saavutetun maailmankiertueen viides sija huomioidaan pistelaskussa. Penttinen noussee 30. sijan tuntumaan, ja hänen edellään on suomalaisista enää Marko Välimäki (10:s).

Muuta reittiä huipulle ei ole kuin kova treenaaminen. – Luka Penttinen

— Nousun on mahdollistanut pääsy A-luokkaan. Kesäkuuhun asti pelasin B-luokassa, mutta sain villin kortin heinäkuun alussa pelattuun Latvian maailmankiertueen osakisaan. Siellä voitin avauskierroksella maailmanlistan kuutosen Dan Busbyn ja sen jälkeen minulla ei ole ollut vaikeuksia päästä mukaan A-luokan kilpailuihin, Penttinen kertoi.

Penttinen sijoittui Latviassa viidenneksi. Finnish Openissa Helsingissä lokakuun lopussa hän selvitti tiensä aina loppuotteluun asti ennen kuin taipui Ruotsin Sebastian Hedlundille niukasti viidellä pisteellä.

Maailmankiertueen kisojen ohella Penttinen on tänä vuonna ehtinyt menestyä juniorien Euroopan mestaruuskisoissa, joista syyskuulta Wienistä tuliaisina oli kolme pronssimitalia ja nelinpelin voitto.

Penttisen nousu on ollut nopeaa, sillä hän on harrastanut neljän mailapelin racketlonia vasta vajaat viisi vuotta. Töitä lajin eteen hän puskee viikoittain kymmenestä viiteentoista tuntia. Sen päälle tulevat vielä lähes viikoittaiset kilpailut.

— Muuta reittiä huipulle ei ole kuin kova treenaaminen.

Lisää nostetta Jyväskylästä

Nyt Penttinen hakee lisää nostetta uralleen Jyväskylästä, jonne hän muutti opiskelun ja parempien harjoitusmahdollisuuksien takia. Mailataiturilla menee hyvin myös koulussa: Penttinen kirjoitti ylioppilaaksi jo 17-vuotiaana ja opiskelee nyt Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Penttinen treenaa sulkapalloa Jyväskylän Sulkapalloseurassa ja squashia Laajavuori Squashissa. Pöytätennis ja etenkin tennis sujuvat häneltä jo vanhoilta pohjilta. Niitä hän on pelannut pikkupojasta asti.

— Jyväskylästä löytyy kunnon harjoitusvastustajia, sanoi Penttinen.

— Sulkapallossa en oikein häviä enää kenellekään maailmallakaan.

Tammikuussa armeijaan

Loppuvuosi sujuu Penttiseltä harjoitellessa. Tammikuussa hän aloittaa varusmiespalveluksen, mutta aikoo osallistua myös World Tourin osakilpailuun Wienissä.

— World Tourin kisoja on tarkoitus kiertää niin paljon kuin talous antaa periksi. Siinä mielessä minulla on asiat hyvin, että minulla on hyviä tukijoita Kotkan ja Haminan seudulta sekä välinepuolelta.

— Tavoitteet ovat korkealla, aikuisten EM- ja MM-mitaleissa. Olen vasta 18-vuotias, ja maailman top-10:een kuuluvista pelaajista vain pari on alle kolmekymppisiä. Nappisuorituksella pystyn jo nyt haastamaan kärkipelaajat.

Mikkelin turnauksessa Penttinen sai tunnustaa oululaisen Tommi Laineen paremmakseen. Suomen kolmospelaaja oli eliittisarjan kaksinpelin finaalissa parempi lukemin 21–17 15–21, 21–10 ja 13–12 (+8).

Kaksinpelin lisäksi Penttinen urakoi miesten nelinpelissä ja juniorien alle 21-vuotiaiden sarjassa. Ne hän voitti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.