Titaanit avasi harjoituspelit tappiolla, mutta lupauksia antavasti — Joukkue hakee vielä ainakin neljää pelaajaa

Kotkan jäähallin uusi joustokaukalo parantaa turvallisuutta.

Linda Varoma

Leevi Pekkarinen tuli Titaaneihin Ketterästä. Takana puolustaja Markus Salminen.
Leevi Pekkarinen tuli Titaaneihin Ketterästä. Takana puolustaja Markus Salminen.

Kotkalaisen jääkiekon ikoni Mika Iltola palasi keväällä Titaanien päävalmentajaksi ja pelasti joukkoineen Suomi-sarjapaikan karsinnoissa.

— Viime keväänä alkanut pelastusoperaatio jatkuu. Tulevalle kauden tavoitteena on sarjapaikan varmistaminen ja toiminnan vakauttaminen, Iltola sanoo.

Tulevan kauden joukkue kokoontui vasta viikko sitten ja pelasi perjantaina ensimmäisen harjoituspelinsä sarjan kärkiporukoihin lukeutuvaa Porvoon Huntersia vastaan. Ottelu päättyi porvoolaisten voittoon 4—2 (1—0, 3—1, 0—1), mutta Titaanien esitys oli lupaava, varsinkin jos sitä vertaa umpisurkeaan viime syksyyn.

— Harjoittelimme juhannukseen asti vajaan 10 pelaajan vahvuudella. Omatoimijakson jälkeen aloitimme viime viikolla jääharjoittelun, Iltola kertoo taustoista.

Tavoitteena tiivishenkinen joukkue

Kun sarjan alkuun on kuukauden päivät, koossa on runsaan 20 pelaajan nippu. Titaanit, kuten monet muutkin Suomi-sarjan joukkueet, on vielä rakennusvaiheessa.

— Etsimme yhtä puolustajaa ja ainakin kolmea hyökkääjää, joukkueen kasaamisesta vastaava manageri Juho Hannukainen toteaa.

Kuten täydennystarpeesta voi päätellä, vaihtuvuus on hyökkäyksessä suurempaa kuin puolustuksessa. Myös maalivahtikaksikko Santeri LevänenNiilo Pussinen jatkaa.

— Tavoitteena on kiinteä ja tiivishenkinen joukkue. Onneksi viime vuoden kärkihyökkääjät jatkavat, Iltola sanoo.

Meillä on edelleen tusinan verran oman kylän pelaajia joukkueessa. — Mika Iltola

Kolmekymppiset vähissä

Viime talvena joukkueen ykkössentteriksi noussut Panu Laitinen, kapteeni Roope Lantta, Elmeri Kotro ja kauden aikana hyökkääjän tontille palannut Jere Koikkalainen pukevat titaanipaidan myös tulevalla kaudella.

Rivit harvenivat, kun hyökkääjistä Marko Puhakka, Ville Myyryläinen ja Miro Mänttäri ovat ainakin näillä näkymin sivussa. Alamäkiluistelijana kunnostautuneen puolustaja Joonas Eväkosken paluu jäi vuoden mittaiseksi.

Kvartetti on näillä näkymin lopettamassa ainakin Suomi-sarjan tasolla. Puhakan perhe on kasvanut, Myyryläinen opiskelee Imatralla, ja Mänttärin työ estää täysipainoisen pelaamisen. Myös Tomi Salovaara ja Juho Luukkonen ovat töiden vuoksi sivussa.

— Näyttää siltä, että Suomi-sarjassa on yhä enemmän nuoria pelaajia, ja 27—30-vuotiaita tai vanhempia on vähemmän. Pelaamisen yhdistäminen töiden kanssa on hyvin hankalaa, Iltola sanoo.

Omia nuoria jäälle

Iltola on nostanut A-nuorista edustusjoukkueeseen Valtteri Tammisen, Elias Huovisen ja Simo Eerolan. Puolustaja Tatu Forsberg ja maalivahti Juuso Hyyrynen harjoittelevat joukkueessa.

— Meillä on edelleen tusinan verran oman kylän pelaajia joukkueessa, Iltola huomauttaa.

Tulopuolella on toistaiseksi kirjattu Haminan Kiekkoympyröiden paluumuuttajat Roope Eerola ja Mikke Lempiäinen. Hyökkääjät Erik Naroma (HC Giants), Leevi Pekkarinen (Ketterä) ja Oskari Levänen (KooKoo) ovat uusia titaaneja.

Joustokaukalo paikallaan

Kotkan vuonna 2004 valmistunut jäähalli sai kesän aikana uuden kaukalon. Kyseessä on niin sanottu joustokaukalo, joka vähentää loukkaantumisriskiä muun muassa taklaustilanteissa.

— Kaukalon laita on 10—15 senttiä matalampi. Pleksit ovat korkeammat ja rakenne joustaa koko korkeudelta, Iltola kuvailee.

Myös seuran taustayhdistyksen HK Titaanit ry:n taustat uudistuivat kesän aikana. Seuran puheenjohtajana aloitti Aapo Lampinen. Hallituksessa istuu myös Joni Jokila. Kaksikolla on ollut suuri rooli johtavina pelaajina kaukalon sisäpuolella 2010-luvulla. Jokila palasi hätiin vielä viime kevään karsinnoissa.

— Nyt löytyy kiekkotietämystä varmasti myös johtokunnasta, Iltola sanoo.