Kotkan keilakilpailut vähenevät mutta pitenevät — ”On selvää, että yrittäjävetoisessa hallissa hinnat nousevat”

Uudistetun keilahallin radat avattiin perjantaina. Eagle Teamin Oskari Marttila ei vielä osaa sanoa, onko heittäminen nyt jotenkin erilaista kuin ennen.

Antti Kaarto

Urho Bjong tuuletti onnistunutta suoritusta maanantaina Kotkan keilahallissa.
Urho Bjong tuuletti onnistunutta suoritusta maanantaina Kotkan keilahallissa.

Kotkan uusitun keilahallin radoille pääsi ensimmäistä kertaa perjantaina. Kotkan Keilailuliiton (KKL) puheenjohtaja Jari Viinanen kävi keilaamassa heti avajaispäivänä.

— Puoli tuntia heitin, ja illalla kokeilin vielä hohtokeilailua uusissa valoissa. Radat ovat vanhat, mutta ne on suoristettu. Uudet keilakoneet toimivat ihan hyvin ja paranevat vielä, kun testaamisella saadaan pikkuviat pois, Viinanen luonnehti ensituntumaa halliin.

Antti Kaarto

Maanantaina hallissa oli auki kahdeksan rataa. Neljän radan pohjia vielä oikaistiin.
Maanantaina hallissa oli auki kahdeksan rataa. Neljän radan pohjia vielä oikaistiin.

Hallin puolesta järjestetään avajaiskilpailu jo syyskuun puolella. KKL:n järjestämä kilpailutoiminta hallissa alkaa lokakuun alussa.

1. lokakuuta käynnistyvät veteraanien kilpailut ja 13. lokakuuta puulaaki. Sen jälkeen alkavat pyöriä seurojen järjestämät erikoiskilpailut. Uudistuksia tulee hieman, sillä kilpailuiden määrä vähenee mutta alkukilpailuaika pitenee.

— Tänä vuonna neljä seuraa järjestää kilpailun. Aiemmin alkukilpailut kestivät viikon tai kaksi, nyt kolmesta neljään viikkoa, Viinanen kertoo.

Ehkä vähemmän uusintoja

Yksittäisten ratavarausten hinnat ovat hieman aiempaa korkeammat. Aiemmin yhden radan tuntihinta vaihteli juniorien 11 eurosta iltojen ja viikonloppujen 20 euroon.

Uusissa hinnoissa on paljon vaihtelua. Arkisin kello 10—15 radalle pääsee 15 eurolla. Iltahinnat ovat arkisin 20, lauantaisin 22 ja sunnuntaisin 25 euroa. Työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset saavat muutaman euron alennusta, juniorit vielä vähän enemmän.

Keskiviikko-, perjantai- ja lauantai-iltojen hohtokeilaus maksaa 30 euroa ratatunnilta.

Kilpailumaksut nousevat hieman selvemmin. Aiemmin toimintaa pyöritti KKL, mutta kaupungin lopetettua vuokratuen toiminta siirtyi yksityiselle yrittäjälle.

— On selvää, että yrittäjävetoisessa hallissa hinnat nousevat. Se saattaa vähentää keilailijoita, mutta uudet puitteet voivat tuoda joitakin lisää. Olen kuullut hallin ulkonäöstä pelkkiä kehuja, Viinanen sanoo.

— Itse olen aiemmin heittänyt jossain (rajattoman uusinnan) alkukilpailussa jopa kymmenen kertaa, nyt en varmaan ihan niin monta kertaa heitä.

Hinnoista vähän palautetta

Hallin yrittäjäpariskunnan toinen osapuoli Marko Makkonen kertoo, että hinnoista on tullut hyvin vähän negatiivista palautetta, lähinnä veteraaneilta.

— Suurin osa on sanonut, että pitäähän sen jossain näkyä, kun kaikki on uusittu lattiasta kattoon.

Hallissa on uuden sisustuksen lisäksi uusi keilakone ja uusi radanhoitokone.

Makkonen kertoo yhteistyön KKL:n kesällä uudistuneen hallituksen kanssa sujuvan ”käsi kädessä”.

— Olen pyörittänyt keilahalleja 24 vuotta. Haluan antaa uusia ideoita sinnekin (KKL) päin.

ET:n kesätauko piteni

Eagle Teamin keilaaja Oskari Marttila kävi hänkin keilaamassa hallilla heti viime perjantaina.

— Pitihän ne heti kokeilla. Vaikea vielä sanoa radoista sen kummempaa. Sinne oli öljyt laitettu aamulla ja olosuhde oli mitä oli. Kun kilpailut alkavat, voi sanoa tarkemmin, Marttila sanoo.

— Uudet keilakoneet toimivat paremmin ja nopeammin kuin vanhat. Sisustus on uusittu, on se miellyttävä kokemus.

Keilahalli meni kiinni huhtikuun lopussa. Marttila harjoitteli toukokuussa Helsingin Talissa ja Hyvinkäällä. Touko—kesäkuun vaihteessa hän osallistui Helsingissä Firmakeilailun EM-kisoihin. Valoremontti Oy:n pari Marttila—Petri Rapeli tuli miesten parikilpailussa viidenneksi.

Muille ET:n miehille tuli normaalia kuukauden verran pidempi kesätauko.

— Näin pitkää taukoa ei ole ollut varmaan 20 vuoteen. Mutta kavereilla on niin monta vuotta lajia takana, että tauko voi tehdä hyvääkin, Marttila uskoo.