HP:n ikipelaaja Ville Aalto ei halunnut lopettaa Superpesiksestä putoamiseen — ”On se kulttuurishokki, ettei ole yhtään Toikkaa”

Aalto, 37, löysi pesäpallon muutettuaan 10-vuotiaana Lahdesta Haminaan. Ura miesten sarjoissa on jatkunut tauoitta vuodesta 2002, ja aina Haminassa. Kerran soitettiin Kempeleestä.

Antti Kaarto

Ville Aalto heitteli Henri Heikkilän kanssa keskiviikon harjoituksissa.
Ville Aalto heitteli Henri Heikkilän kanssa keskiviikon harjoituksissa.

Oletko se ET-lehden kuvaaja? Joka tuli Vikiä kuvaamaan? velmuilee HP:n Lauri Aitala Vallikentällä.

Viki on Ville Aalto, joka on 37-vuotiaana ykköspesisjoukkueen senioripelaaja. Vaihtotilanteiden erikoismies mutta kotiuttamisvoimainenkin jokerilyöjä ei tilastojen valossa ole paljon muuttunut viimeisten 10 vuoden aikana, mutta henkisesti kyllä.

— Tilastoista minulla ei ole hajun palaa, en niitä koskaan katso. Kymmenessä vuodessa olen rauhoittunut, ylimääräinen höntyily on jäänyt pois. Ennen tuli protestoitua enemmän, kun luuli, että sillä voi saavuttaa jotain, Aalto sanoo.

Sanattomaksi Aalto ei kuitenkaan jää, jos tilanne vaatii puhetta vaikka tuomariston suuntaan.

— Tämä on laji, jossa pitää sanoa asioista. Meitä ei ole Vallikentällä suosittu koskaan (tuomareiden taholta), tuntuu että koripallotermein nuoli näyttää aina toiseen suuntaan. Tuomarit keskittyvät paljon yleisöön ja varoittelevat katsojia, ja kuuluttajakin on jossain tarkkailussa. No, ei se hirveän kiva paikka ole tuomareille, Aalto sanoo.

Eikä vierasjoukkueillekaan. Kauden alla Ykköspesiksen pelinjohtajilta kysyttiin vaikeinta vieraskenttää. Viisi yhdestätoista viuhkamiehestä nimesi Vallikentän.

Ensimmäinen vierailija on Manse PP, joka saapuu Vallikentälle sunnuntaina.

Jalkapallojunnu ei tiennyt pesiksestä mitään

Aalto oli noin 10-vuotias, kun perhe muutti Lahdesta Haminaan. Sitä ennen hän ei tiennyt pesäpallosta mitään.

— Lahdessa oli vain jalkapallo ja jääkiekko. Muutimme Forsellin pesisperheen naapuriin, eikä siinä kauan mennyt, niin olin pesiskoulussa, Aalto kertoo.

Kuusysin junioreissa jalkapallon aloittanut Aalto jatkoi harrastusta ensin Kotkan Nappuloissa, sitten Jäntevässä ja vielä Haminan Pallo-Kissoissakin, jossa hän pelasi kehitysjoukkueessa miesten Nelosta.

— Kun 18—19-vuotiaana pääsin superin joukkueen harjoitusrinkiin, jalkapallo alkoi jäädä.

Hän pelannut miesten pesäpallosarjoja Haminassa yhtäjaksoisesti kaudesta 2002 asti, ilman välivuosia. Muualle ei ole juuri kyselty.

— Kerran soitettiin Kempeleestä. Olen sen verran huono, etteivät muut ole kyselleet, mutta sen verran hyvä, että olen saanut Haminassa pelata. Sopivan mallinen pelaaja. Ei ole tullut tarvetta lähteä muualle, Aalto sanoo.

”Tulkitsin valon vihreäksi”

Uran jatkopäätöstä piti Aallon mukaan miettiä pitkään. HP putosi viime syksynä Superpesiksestä vuoden visiitin jälkeen.

— En halunnut lopettaa sellaiseen tilanteeseen. Vaimoltakin tuli valoa, jonka tulkitsin vihreäksi, perheenisä kertoo.

Hän ei suuremmin halua muistella viime kautta, joka päättyi mahalaskuun ja karsintatappioon. HP voitti viimeisestä 17 ottelustaan vain kaksi.

— Loukkaantumisia oli älyttömän paljon. Jos puolet pelaajista ei pysty juoksemaan, se vaikeuttaa peliä.

Espanjan-leiri yhdisti joukkuetta

HP:n joukkue uudistui täksi kaudeksi merkittävästi. Haminalaiset alkavat olla pieni vähemmistö.

— Nyt oli kauttaaltaan isoin vaihtuvuus, mitä minun aikanani on ollut. On se kulttuurishokki, ettei ole yhtään Toikkaa, mutta onneksi on edes puolitoikka Heme, Aalto sanoo.

Hemen eli Henri Heikkilän äiti on omaa sukua Toikka.

Nyt oli kauttaaltaan isoin vaihtuvuus, mitä minun aikanani on ollut. — Ville Aalto

Harjoituskaudella haminalaiset ja kouvolalaiset harjoittelivat yhdessä, mutta suuri osa porukasta treenasi yhteisiä leiriviikonloppuja lukuunottamatta itsenäisesti jollain muulla Suomen kulmalla. Aallon mukaan joukkue on silti yhtenäinen jo nyt.

— Olimme viikon Espanjassa leirillä, ja se oli paras mahdollinen homma ja auttoi asiaa tosi paljon. Onhan meillä viime kauden pelaajiakin, ja kaikki muutkin ovat vastustajina tuttuja. Kaikki ovat aika puheliaita, eikä kukaan vetäydy syrjään. On ollut helppo sulautua yhteen, Aalto sanoo.

Kärkiottelu maistuu avaukseksi

Uudeksi pelinjohtajaksi tuli Aaltoa kymmenkunta vuotta nuorempi Juho Kaikko.

— Juho on tuonut valtavasti uudistuksia, samoin fysiikkavalmentaja (Arttu Rossi). Se on ollut hyvä ja piristävä homma.

— Juho on pesismies. Kun pukukopin ovi menee kiinni, ei ole mitään väliä, kuka on minkäkin ikäinen.

Uudistunut HP saa heti vastaansa toisen nousijaehdokkaan, kun Manse PP saapuu sunnuntaina Vallikentälle. Se sopii Aallolle paremmin kuin hyvin.

— Hyvä, että on heti kärkiottelu. Toivottavasti heilläkin on kaikki parhaat pelaajat kentällä. Silloin ei tarvita jossittelua tai selittelyä.

— Mitä aiemmin kohtaamme (muita kärkijoukkueita), sitä parempi. Sitten nähdään, kuka vie hommaa parhaiten eteenpäin kesän mittaan.

Antti Kaarto

Juho Kaikko kertoo viihtyneensä HP:ssä hyvin. – Mukavia jätkiä ja hyviä harjoittelemaan. Seurassa on kaikki toiminut, ei ole tarvinnut kättä vääntää.
Juho Kaikko kertoo viihtyneensä HP:ssä hyvin. – Mukavia jätkiä ja hyviä harjoittelemaan. Seurassa on kaikki toiminut, ei ole tarvinnut kättä vääntää.

Loukkaantumiset kuriin

Viime kautta leimanneet loukkaantumiset on otettu HP:ssä erityisen vakavasti.

— Tuli kouvolalaisena seurattua Haminan pelejä, ja kyllä loukkaantumiset paistoivat silmään. Se on yksi syy että Arttu tuli mukaan. Hän on huippuammattilainen joka ymmärtää kehonhuollon merkityksen, pelinjohtaja Juho Kaikko sanoo.

— Saimme tehtyä hyvän talven. Kaikki pelaajat ovat pelikunnossa.

Kaikko ja Rossi olivat viime kaudella lappeenrantalaisen naisten superpesisseuran Pesä Ysien valmennustiimissä.

Kahdella keulalla

Kaikko on sunnuntain sarja-avauksen alla luottavainen. Harjoitusottelut olivat hänen mukaansa lupauksia herättäneitä.

— Ulkopeli oli hyvää, ja sisäpelikin aukesi Kouvolan-reissun toisella jaksolla. Ne miehet onnistuivat, keiden pitikin. Olemme hyvä HP kauden avauksessa.

Kaksi viikkoa sitten HP voitti KPL:n haastajaryhmän vieraissa 1—0 (2—2, 6—3).

Kaikko haluaa hyödyntää ”todella nopeaa” joukkuettaan.

— Joku voi ajatella, että tulee paljon pieniä lyöntejä. Silloin vastustaja tulee lähelle, joten kovienkin lyöntien laadun on oltava hyvä. Vaihtotilanne kulminoituu Henri Heikkilän tekemiseen. Hän on talvella ollut hyvä, Kaikko sanoo.

Kaikon mukaan HP:n materiaali antaa mahdollisuuden pelata kahdella kärjellä, mutta taktiikkaa katsotaan myös vastustajan mukaan.

HP kaudella 2019:

Lukkarit: Matias Hangasmaa ja Jere Heikkilä

Etukenttä: Lauri Aitala ja Ville Lantiainen

Polttolinja: Henri Heikkilä, Isto Kauppinen, Otso Mäkelä, Joona Mäkelä, Verneri Taurama ja Tuisku Tuovinen

Kopparit: Ville Harju ja Lassi Vuorela

Jokerit: Ville Aalto ja Mikko Mahlamäki

Pelinjohto: Juho Kaikko ja Simo Vanhala

Fysiikkavalmentaja: Arttu Rossi

Joukkueenjohtaja: Markku Uuttu

Huoltaja: Veli-Matti Hyönä