Tuplamestari Greg Mangano KTP-Basketiin

Antti Kaarto

Kauhajoen Greg Mangano (vas.) ja KTP:n Tyrell Nelson venyttivät käsiään kohti irtopalloa keväällä 2019.
Kauhajoen Greg Mangano (vas.) ja KTP:n Tyrell Nelson venyttivät käsiään kohti irtopalloa keväällä 2019.

Kun tarjolla on tarpeeksi kova pelaaja, niin päävalmentaja Tomi Kaminen on valmis unohtamaan rekrytointikriteerinsä.

Ensin 134-kiloinen vanhan koulukunnan sentteri Joe Burton. Sitten 208-senttinen Greg Mangano. Tomi Kamisen visiot neljästä urheilullisesta ja liikkuvasta amerikkalaisesta on todellakin heitetty romukoppaan.

– Ei kai sitä tavoilleen minkään voi, vaikka kesällä uhosin tekeväni asiat eri tavalla, Kaminen myöntää.

Kauhajoen Karhu Basketin molempien mestaruuksien (2018 ja 2019) takuumiehenä häärännyttä Manganoa voidaan pitää todella kovana kaappauksena.

Taustalla on sama agentti kuin viime kaudella KTP:ssa pelanneella Cullen Russolla.

– Sanoin ensin, että meillä ei ole häneen rahaa. Agentti palasi kuitenkin asiaan ja epäili, että laituri voisi nyt mahtuakin KTP:n budjettiin, Kaminen taustoittaa.

– Kysyin asiaa seurajohdolta ja siellä ymmärrettiin, että nyt olisi tarjolla uskottavuutta, kokoa ja voittamisen kulttuuria. Siitä propsit seurajohdolle.

Mangano, 30, on ehtinyt kiertää ammattilaisurallaan jo yhdeksän maata. Kauhajoelta Yalen kasvatti siirtyi Japanin rahakentille Bambitious Narasin paitaan, jossa syntyi keskimäärin 21,6 pistettä ja 15,1 levypalloa.

– Sopimuksessa on buy-out -pykälä, jos jostain Japanista tarjotaan hullua rahaa. Mutta siitä lähdetään, että Greg on Kotkassa koko kauden, Kaminen sanoo.

"Hemmetinmoinen heittäjä"

KTP:n eturivi on nyt ainakin paperilla uskottava. Sentteri Burton ja nelospaikalla viihtyvä Mangano muodostavat fyysisen pelotteen mille tahansa joukkueelle.

– Burton möyrii ja Mangano pystyy myös heittämään kauempaa. Joukkueen kasaus on mennyt myöhäiseksi, mutta kunhan jätkät oppivat tuntemaan toisensa, niin pystymme varmasti hyödyntämään Manganoa tilan käytössä.

Tilan käytöllä Kaminen viittaa Manganon kaukoheittotaitoon. Kahdella viimeisellä Kauhajoki-kaudella Mangano otti keskimäärin lähes kuusi kolmosyritystä ottelua kohden ja upotti ne 36-prosenttisesti.

Kaksi seuraavaa taitavat olla koulupoikia, jos ei jotain ihmeellistä tapahdu. — Tomi Kaminen

Pudotuspeleissä tarkkuus nousi molemmilla kausilla 40 prosentin tietämille.

– Ei Gregistä voi auttaa – niin hemmetinmoinen heittäjä hän on. Lisäksi hän pystyy myös nostelemaan koreja läheltä, Kaminen sanoo.

– Puolustuspäässä jalka ei toimi, mutta hän on hemmetin iso ja ulottuva.

Jalkoja täytyy sen sijaan löytyä kahdelta seuraavalta amerikkalaisehdokkaalta.

– Eihän nämä kaksi mitään sprinttereitä ole, joten nyt tarvitaan urheilullisuutta kahdelta muulta.

Kaksi isoa ja kokenutta amerikkalaispelaajaa lohkaisevat KTP:n pelaajabudjetista ison siivun ja Kaminen myöntääkin, että nyt katsellaan yliopistojen suuntaan.

– Kaksi seuraavaa taitavat olla koulupoikia, jos ei jotain ihmeellistä tapahdu.

Samaan hengenvetoon Kaminen kertoo tarjolla olevasta, niin ikään Suomessa tasonsa todistaneesta pelimiehestä.

– Nimeä en paljasta, mutta siinä tapauksessa lähtisimme varmaankin kolmella amerikkalaisella, Kaminen miettii.

Mustapha Amzil olisi kiinnostanut

KTP:llä on amerikkalaiskaksikon lisäksi sopimukset Joonas Lehtorannan, Joni Herralan, Topias Kuukkasen, Michael Poundsin, Markus Rautasalon, Joonas Timosen ja Emil Uotilan kanssa.

Pelipaikkaa kärkkyvät lisäksi MuKi-taustaiset Robin Åvist ja Yhdysvalloista palannut 194-senttinen Jan Novitsky, sekä muutama KTP:n 2003- ja 2004- syntynyt juniori. Lisäksi kokenut Cedric Latimer on harjoitellut KTP:n mukana.

Suomalaispelaajia KTP ei enää aktiivisesti etsi. Viimeisimpänä Kaminen oli kotkalaislähtöisen Mustapha Amzilin ja 19-vuotiaan Federiko Federikon perässä.

– Kotkalainen Mustapha olisi ehdottomasti kiinnostanut ja Federikossa näen jopa NBA-potentiaalia. Molemmat ovat kuitenkin ilmeisesti suuntaamassa Yhdysvaltoihin, Kaminen sanoo.