Sims hurjassa heitossa – naisten korismestaruus ratkeaa perjantaina

Peli-Karhut tasoitti finaalisarjan kauden parhaalla kaukoheittopelillä. Jatkuvasti muuttuva tuomarilinja puhuttaa.

Raimo Eerola

Daisha Simmons (12) pelasi finaalisarjan parhaan pelinsä tiistaina.

Pallojen dyykkausta parketin pinnasta, uhrautuvaa puolustusta ja korostetun paljon ylävitosia. Peli-Karhut tuli tiistain neljänteen finaaliin kovalla hengellä ja löi Lappeenrannan Catzin lattiaan lukemin 82—71 (41—31). Suomen mestaruus ratkeaa perjantaina Lappeenrannassa.

— Olemme saaneet käsikirjoitettua mukavia pelejä tänne Kotkaan. Hieno koriskevät on menossa, PeKan päävalmentaja Roope Mäkelä myhäili.

Kotijoukkueen asenne konkretisoitui erityisesti Daisha Simmonsin aloituksessa. Laituri Natalie Dayn puristuksessa koko finaalisarjan ollut takamies haastoi puolustajaansa heti alusta asti ja viimeisteli ensimmäiseen 12 minuuttiin peräti 13 pistettä.

— Minulla on ollut isompi puolustaja ja en ole hyökännyt häntä vastaan kuten pitäisi, Simmons myönsi.

— Simmonsilla on ollut pahat paikat Dayta vastaan, mutta tämä oli häneltä huikea nousu, Mäkelä puolestaan kiitteli.

Sims sai sihdin kohdilleen

Akilah Sims oli puolestaan hiljaa Simmons-shown ajan, kunnes osat vaihtuivat. Sims teki ensimmäiset korinsa vasta toisella neljänneksellä, mutta komea 26 pisteen potti syntyi kokonaisuudessaan seuraavan reilun 16 minuutin aikana.

Sims, joka kivitti loukkaantumisesta toivuttuaan loppurunkosarjan kolmosensa kamalalla 4/45 –tarkkuudella, on jo väläytellyt pudotuspeleissä ranteensa lämpenemistä. Nyt tippui sitten peräti kuusi kolmosta – ja vain yksi huti.

— Meidän palloskriinipuolustus oli tosi heikkoa varsinkin ensimmäisellä jaksolla. Heikko puoli oli liikaa kiinni omissa ja muun muassa Sims pääsi heittämään niistä tilanteista. Se osaltaan maksoi kymmenen pisteen taukojohdon, Catz-valmentaja Mika Haakana harmitteli.

Hieno koriskevät on menossa. — Roope Mäkelä

Tulikuuma Sims nosti PeKan parhaimmillaan 18 pisteen johtoon (68–50) ja Catz oli pakotettu muokkaamaan konseptiaan. Haakana kokeili muun muassa paikkapuolustusta, mutta laihoin tuloksin.

— Emme lamaantuneet Catzin paikasta, vaan otimme meidän oman paikkahyökkäyksen ja teimme pari koria. Se oli erityisen hienoa, Mäkelä totesi.

— Skorasimme lähes joka kerta, mutta niin teki PeKakin – usein vielä kolmosella, Haakana puolestaan näki.

Tuomarit antoivat pelata taas kovempaa

Kovatasoisen finaalisarjan tuomarilinja herättää kummastusta. Toisessa ottelussa annettiin pelata pudotuspelikoripalloa ja puhallettiin vain 19 virhettä, mutta seuraavassa kohtaamisessa pilli soi peräti 43 kertaa.

Tuomarikolmikko on vaihtunut jokaiseen finaaliotteluun, ja sen mukana myös tuomarilinja. Tiistaina sai taas pelata edellistä ottelua kovempaa. Haakana huokaisee syvään, miettii 15 sekuntia, kunnes saa muotoiltua julkaisukelpoisen vastauksen.

— Pitää pystyä mukautumaan paremmin, se ei ole pelaajille helppoa. Jos tämä menee näin, niin pitää pystyä pelaamaan kovempaa.

— Tuomarilinja oli ihan erilainen. Ei tarvitse kommentoida enempää, kaikkihan sen näkivät, Mäkelä komppasi.

Ratkaiseva finaali pelataan perjantaina Lappeenrannassa.