KTP:n uskomaton korinalusvoima käänsi 19 pisteen tappioaseman jatkoajan kautta voitoksi

Joe Burtonia ja Greg Manganoa ei tunnut pidättelevän mikään eikä kukaan.

Raimo Eerola

KTP:n Joe Burton teki avausottelussa 29 pistettä ja otti 10 levypalloa.
KTP:n Joe Burton teki avausottelussa 29 pistettä ja otti 10 levypalloa.

Go inside. Menkää korille.

KTP-Basketin fläppitaululla luki lyhyt ja ytimekäs viesti ennen peliä. Joukkue toteutti päävalmentaja Tomi Kamisen ohjetta kuuliaisesti, murjoi maalatulta alueelta käsittämättömät 72 pistettä, ja voitti Joensuun Kataja Basketin jatkoajan jälkeen lukemin 97-96 (34-48, 11-10).

– Vaikeuksien kautta voittoon, helpottunut Kaminen huokaisi.

Ottelun asetelma oli selvä ensiminuuteista lähtien. Isompi KTP rymistelee korille ja Kataja luottaa parempaan liikeeseensä.

Toisella neljänneksellä Kataja roihahtikin liekkeihin ja irtosi 18-0 -repäisyllä karkuun.

– Emme tehneet mitään muuta kuin nostimme aggressiivisuutta ja lopetimme turhien riistojen hakemisen, debyyttinsä päävalmentajana tehnyt Katajan Petri Virtanen sanoi.

KTP menetti avausjaksolla pallon peräti 12 kertaa, joista Kataja juoksi suoraan 24 pistettä.

– Kauden ensimmäinen peli ja paljon huolimattomuusvirheitä. Voi olla, että Katajan harjoitusottelut olivat meillä takaraivossa ja kuvittelimme tämän olevan helppo peli, Kaminen mietti.

Lopussa tasoihin, jatkoajalla ohi

Katajan johto oli suurimmillaan 43-62, mutta KTP viritteli päätösneljännekselle hurjan kirin. Joe Burton, Greg Mangano ja Joonas Lehtoranta survoivat väkisin kotijoukkueen mukaan peliin.

– Tällä kertaa KTP vain vei voiton meidän isoista jätkistä. He saivat pallon siihen asemaan kuin halusivat, ja pystyivät möyrimään korin alta aivan liian tehokkaasti, Virtanen myönsi.

Burton nosti KTP:n varsinaisen peliajan viimeisellä hyökkäyksellä tasatilanteeseen 86-86. Kun Katajan Dantez Walton epäonnistui omassa vaikeassa heitossaan, niin heti avausottelu meni ylitöiksi.

Kotijoukkue luotti jatkoajallakin tehokolmikkoonsa Burton-Mangano-Lehtoranta, joka käänsi ottelun väkisin KTP:lle.

– Jatkoajasta ei oikeastaan jäänyt hampaankoloon, vaan normaalipelin lopusta. Meillä oli muutama tosi hyvä heitto, jolla olisimme voineet naulata pelin, Virtanen harmitteli.

Burton ja Mangano olivat vielä ensimmäisellä puoliajalla vaisuja. Mangano ei ollut tehnyt yhtään pelitilannekoria. Kymmenen pistettä taukoon mennessä kasannut Burton oli puolestaan kolmella virheellään virhevaikeuksissa.

Lehtoranta pyysi vaihtoa "ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen"

Kaminen hioi tauolla taktiikkaansa ja Burtonin sijaan palloa alettiin pelata korin alle Manganolle. Se toimi, sillä kaksikko kirjautti puoliajan jälkeen 44 pistettä, 13 levypalloa ja kuusi syöttöä.

– Oli hienoa katsoa, miten ammattimiehet nostivat tasoaan, Kaminen kiitteli.

Myös Lehtoranta tuntuu ottaneen jälleen askeleen eteenpäin. Tahmean alun jälkeen takamies oli järjestelemässä tai tekemässä itse lähes kaikkia ratkaisuhetkien koreja.

– Jonttu pelasi tosi hyvin ja hän oli lopussa aivan puhki. Viimeisellä minuutilla hän pyysi vaihtoa – ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, Kaminen sanoi.

Kymmenen pistettä tehnyt Shaquille Thomas tuntui sen sijaan vaeltelevan pääosin pelin ulkopuolella.

– Hänellä on ehkä vielä vähän hakemista. Täytyy nyt vähän seurata, Kaminen jäi pohtimaan.

– Mutta kun Braxton (Huggins) tulee mukaan, niin tämä muuttuu ihan täysin. Vastustajat sumputtavat meitä varmasti jatkossakin ja hän on aivan järjetön heittäjä. Se avaa peliä.

KTP:n seuraava ottelu on lauantaina Uudenkaupungin Korihaiden vieraana.

Näin pelattiin

OTTELUN RATKAISU:

Mangano, Burton ja Lehtoranta nostivat KTP:n väkisin jatkoajalle ja lopulta voittoon. Kymmenen sekuntia ennen loppua Lehtoranta pääsi 94-93 -tilanteessa vapaaheittoihin, mutta missasi jälkimmäisen. Burton haki levypallon ja vapautti Manganon donkkaamaan naulan arkkuun.

KENTÄN TÄHTI:

Burton on varmasti keskenkuntoinen ja joutui lisäksi virhevaikeuksiin jo ensimmäisellä puoliajalla. Viihdyttävä ja luova sentteri osoitti kuitenkin kovuutensa takomalla silti taululle hurjat tehot: 29 pistettä, kymmenen levypalloa ja kuusi syöttöä.

TILASTO EI VALEHTELE:

KTP heitti ottelun kaksi ensimmäistä kolmosyritystään sisään, mutta sen jälkeen onnistumisia ei nähty ensimmäistäkään. Roiskiminen lopetettiinkin ja palloa survottiin entistä enemmän korin alle. Lopputuloksena järjettömät 72 pistettä maalatulta alueelta.

Ottelun tilastot

KTP–Kataja ja. 97–96 (24–22, 10–26, 25–23, 27–15, 11–10)

KTP: Gregory Mangano 29/10, Joseph Burton 29/10/6 syöttöä, Joonas Lehtoranta 13/1, Shaquille Thomas 10/3, Topias Kuukkanen 6/1, Markus Rautasalo 6/2, Cedric Latimer 2/6, Joni Herrala 2/6, Robin Åvist 0/0.

Kataja: Rashard Odomes 28/4, Phil Fayne 21/9, Jamar Wilson 20/4/7 syöttöä, Dantez Walton 12/2, Valtteri Mervola 10/0, Niko Mattila 3/1, Mika Nuolivirta 2/2, Juho Kaltiainen 0/0, Tomi Lommi 0/3, Semi Saari 0/0, Valtteri Pihlajamäki 0/0.