FC Etapo kärsi rahapulasta ja KarPo pelaajapulasta, mutta Kutosen kaveriporukat selättivät vaikeutensa — ”Talvitreeneissä kävi kolme pelaajaa”

Jalkapalloseura FC Etapo täyttää 35 vuotta, Karhulan Pojilla tulee kymppi täyteen. Toinen seura lähti liikkeelle pihapeleistä, toinen työkavereiden pohdinnasta. Karpot-TV lähettää paikallisia alasarjamatseja YouTubessa.

Antti Kaarto

Karhulan Poikien Teemu Jokela (vasemmalla), Mikko Konttinen (istumassa alhaalla), Jusso Montonen, Sakarias Söderholm ja Jonne Pylkkänen uskovat, että seura pysyy pystyssä jatkossakin. "Ainakin viisi vuotta", sanoo seuraa perustamassa ollut Konttinen.
Karhulan Poikien Teemu Jokela (vasemmalla), Mikko Konttinen (istumassa alhaalla), Jusso Montonen, Sakarias Söderholm ja Jonne Pylkkänen uskovat, että seura pysyy pystyssä jatkossakin. "Ainakin viisi vuotta", sanoo seuraa perustamassa ollut Konttinen.

Kaveriporukan hetken mielijohteesta perustama urheiluseura voi päästä asialliseen ikään. Jalkapallon Kutosesta löytyy kaksi tällaista porukkaa: Vuonna 1984 perustettu FC Etapo täytti tammikuussa 35 vuotta, Karhulan Pojat juhlii heinäkuussa kymmentä toimintavuottaan.

— En olisi uskonut, että tässä ollaan, KarPoa perustamassa ollut Mikko Konttinen tunnustaa.

— 10 vuotta sitten jaksoin juosta ja oli hiuksia päässä. Uskomatonta, että samoja hemmoja on vielä pelihommissa, Sakarias Söderholm säestää.

E-talon pojan äitiä kuunneltiin

FC Etapon tarina johtaa niin sanottuun E-taloon, joka sijaitsee Mällinmutkassa aivan näköetäisyydellä jäähallin takana olevasta Katajaisten kentästä, ja erityisesti talon vahvaan pihapelikulttuuriin.

— Silloin 60- ja 70-luvulla pelattiin jalkapalloa päivät pitkät. Käytiin yksi kerrallaan syömässä, etteivät pelit keskeydy, Etapoa perustamassa ollut Jukka Sorviala, 62, muistelee.

Yksi merkkipaalu oli Katajaisten kentällä pelattu talon sisäinen kamppailu isät vastaan pojat.

— Yhden pojan äiti sanoi samoihin aikoihin, että teitä on niin paljon, että voitte perustaa seuran ja laittaa sen nimeksi Etapo, E-talon pojat. Siitä meni vielä parikymmentä vuotta seuran perustamiseen. En kyllä muista, mikä se loppusysäys perustamiselle oli, Sorviala sanoo.

KarPon avauksessa murskalukemat

KarPon toiminta lähti liikkeelle Konttisesta ja Ilmari Leskisestä. Työpaikalla tuli puheeksi, että perustettaisiinko seura.

— Emme halunneet pelata puulaakia, vaan lähteä suoraan piirin sarjaan rämpimään, ison kentän peleihin, Konttinen sanoo.

Puhelinkierroksen jälkeen KarPo sai kasaan vajaan 20 pelaajan ringin kavereista ja kaverinkavereista. Seuran rekisteröinti vei sen verran aikaa, että avauskausi meni Popinniemen Ponnistuksen kakkosjoukkueen nimellä.

KarPon ensimmäinen virallinen peli oli Suomen cupin ottelu Ristiinan Palloa vastaan. RiPa haki 9—1-voiton.

— He pelasivat Kolmosta tai Nelosta. Meidän olisi pitänyt maksaa puolet heidän matkakuluistaan, mutta he sanoivat, että antaa olla, Söderholm sanoo.

Antti Kaarto

Jukka Sorviala entisen kotirappunsa edessä niin sanotun E-talon pihalla Karhulassa.
Jukka Sorviala entisen kotirappunsa edessä niin sanotun E-talon pihalla Karhulassa.

Talous kuntoon omalla turnauksella

Molemmilla seuroilla on ollut omat vaikeutensa.

Etapon tulevaisuus oli Sorvialan mukaan heti alkuvuosina vaakalaudalla talousvaikeuksien vuoksi.

— Yksi pelaaja oli nähnyt Varkaudessa kaukalofutista. Keksimme, että pidetään Kotkassa kaukalofutisturnaus, ja sellainen järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1994. Nykyään se on pienpeliturnaus, ja siitä on saatu ihan hyvin tuloja. Ei ole enää ollut niin tiukkaa, Sorviala kertoo.

”Nyt pannaan pillit pussiin”

KarPoa puolestaan uhkasi muutama vuosi sitten pelaajapula.

— Talvitreeneissä kävi kolme pelaajaa. Sanoin jo, että nyt pannaan pillit pussiin. Että todennäköisesti viimeinen KarPon peli on Suomen cupia silloin ja silloin, tulkaa keitä kiinnostaa, Söderholm kertoo.

Verkot pantiin vielä vesille, ja yllättäen tulijoita oli. KarPo sai täydennystä muun muassa pelit lopettaneesta Sunilan Sisusta, ja muutama vanha pelaaja palasi tauon jälkeen joukkueeseen.

— Nyt treeneissä ja peleissä on porukkaa. Nuoriakin on tullut mukaan, Konttinen sanoo muutamasta parikymppisestä tulokkaasta.

Sarjanousuja vain kabinetin kautta

Karhulalaiset eivät ole sarjanousuilla juhlineet. KarPo nousi kerran Vitoseen, kun yksi joukkue luopui sarjasta, mutta palasi seuraavalla kaudella takaisin Kutoseen.

Myös Etapo on pelannut yhden kauden Vitosessa, kun Kutonen lakkautettiin vuodeksi.

— Lähinnä hauskanpitoa tämä on ollut. Emme ole pelanneet naama irveessä, Sorviala sanoo.

Karpot-TV on ylistys alasarjoille

Karhulan Poikien aktiivit ovat täksi kaudeksi perustaneet Karpot-TV:n. Se on YouTube-kanava, jolta voi nähdä paikallisia alasarjapelejä. Mukana on sekä suoria ottelulähetyksiä että jälkilähetyksiä.

Asialla ovat KarPo-pelaajat Teemu Jokela ja Jonne Pylkkänen. Pylkkänen on lähettänyt suorana eli striimannut verkkoon tietokonepelaamista, ja ajatteli laajentaa jalkapallon puolelle.

KarPon pelien lisäksi kanavalla on nähty esimerkiksi PeKan, KyPan, HaPK:in, Kirin, PoPon ja KTP:n naisten kotiotteluita.

— Hemmetisti tulee kehuja. Olisi kiva saada jotain kulukorvaustakin, mutta tällä hetkellä tämä menee hulluna harrastuksena, Jokela kertoo.

Kaksikko on hankkinut HD-tason kuvauskaluston omilla rahoillaan.

— Kaverit ovat tehneet kovan homman, peräkärryyn on rakennettu kuvaustornikin, Mikko Konttinen kiittelee.

Kuvaajina on häärinyt useampikin mies, KarPon peleissä Arto Laakkonen ja Miro Manner.

— Jos joku vaikka sattuisi näkemään, että ihan kivan näköistä futista ja tulisi joskus paikan päälle katsomaan. Ei aina tarvitse katsoa sitä ylintä sarjaa. Minulla huippufutista tulee jo korvistakin, muiden seurojen pelejä kuvaamassa käynyt Sakarias Söderholm sanoo.

Videoista on iloa pelaajillekin.

Synttärisankarit juhlaottelussa ensi maanantaina

— Kentällä tuntuu, että tempo on kova ja tilanteita tulee. Sitten näkee videolta, miten on viisi sekuntia aikaa ottaa pallo ihan rauhassa, KarPo-pelaaja Jussi Montonen nauraa.

KarPossa on vielä kolme pelaajaa, jotka ovat olleet tauoitta mukana alusta asti. Etapossa puolestaan ei taida enää olla ainuttakaan E-talon poikaa mukana. Sorviala kävi viimeksi toissatalvena pelaamassa kaukalopalloa, joka on Etapon toinen laji.

KarPo on pysynyt pääosin tuttavaporukkana.

— Tiedämme jopa toistemme puhelinnumerot, Söderholm sanoo.

KarPo ja Etapo kohtaavat isäntäjoukkueen 10-vuotisjuhlaottelussa ensi maanantaina. KarPolla on tämän kauden Kutosessa seitsemän ottelun jälkeen kuusi pistettä, Etapolla yksi.

— Halusimme tasaväkisen vastustajan juhlapeliin. Mitään järjestelyjä ei ole, emme usko että tulee katsojiakaan, Söderholm sanoo.

— Tiedän, että ainakin neljä tulee, Konttinen korjaa.

KarPo—FC Etapo, Karhulan Poikien 10-vuotisjuhlaottelu Arto Tolsa -areenalla maanantaina 15. heinäkuuta klo 19.30.