Pommi-isku kiristää tunnelmaa ja käsidesiä kuluu – Aleksi Lepällä epätavallinen kisareissu Intiassa

Joni Stenström

Aleksi Leppä valmistautuu Intian Delhissä maailmancupin kilpailuun. Hygieniataso kisakaupungissa on ... no, mielenkiintoinen.

Haminalaisampuja Aleksi Lepän valmistautuminen kauden ensimmäiseen maailmancupin kilpailuun sujuu erikoisissa merkeissä Intian Delhissä. Hygieniataso kisakaupungin kaduilla on jotain ihan muuta kuin kotimaassa on totuttu, ja lisäksi Intian ja naapurimaa Pakistanin kiristyneet välit luovat tumman varjon koko tapahtuman ylle.

Perjantaina alkavaan kilpailuun on määrä osallistua 502 ampujaa 61 maasta. Intia on kuitenkin kieltäytynyt päästämästä Pakistanin kahden ampujan joukkuetta maahan viime viikolla Kashmirin alueella tehdyn pommi-iskun vuoksi, ja Kansainvälinen ampumaurheiluliitto ISSF uhkailee vastatoimilla.

— ISSF ja kilpailun järjestelykomitea tekevät kaiken voitavansa Pakistanin joukkuetta koskevan tilanteen ratkaisemiseksi, ISSF:n tiedotteessa sanotaan.

— Keskustelemme mahdollisista seurauksista, kuten Intian tulevista isännyyksistä kansainvälisessä urheilussa — kaikissa lajeissa.

Nopea seuraus saattaa olla se, että Intian maailmancupissa ei nyt jaeta lainkaan olympiapaikkoja.

Käsidesiä kuluu

Kisojen avajaisia vietettiin kuitenkin aikataulun mukaan torstaina.

— Ei oltu mukana, koska huomenna on heti aamusta harjoitukset, Leppä viestitti.

Hän aloittaa kisaurakkansa lauantaina pienoiskiväärin asentokilpailun karsinnassa.

Lepän mukaan olosuhteet ampumapaikalla ja hotellissa ovat hyvät, mutta muuten pitää olla hygienian kanssa tarkkana.

— Radat ovat hyvät, sekä 50 metrin että 10 metrin (ilmakivääri). Hotelli on keskellä ei mitään, mutta tasokas, ja ruuan pitäisi olla ihan turvallista.

— Hygieniasta voin sanoa sen verran, että käsidesiä kuluu ja vatsatauti odottaa jokaisen nurkan takana, Leppä kertoi.

Vuosikymmenten riita kärjistyi taas

Intia ja Pakistan ovat riidelleet Kashmirin alueesta vuosikymmeniä, sillä molemmat maat pitävät aluetta omanaan.

Viime torstaina Kashmirissa tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli 40 puolisotilaallisten joukkojen intialaisjäsentä. Intia syyttää iskusta Pakistania ja sanoo, että iskujen suunnittelijana oli Pakistanin tiedustelupalvelu. Pakistan kiistää osallisuutensa ja uhkaa kostaa, jos Intia antaa siihen aihetta.