Kymin Suunnistajissa eletään hiihtosuunnistusbuumia, Akseli Virtaselle 17-vuotiaiden EM-kisoissa yllätysmestaruus — ”Ei sitä meinaa vielä tajutakaan"

Suomen suunnistusliitto

Akseli Virtanen hiihtosuunnisti 17-vuotiaiden Euroopan mestariksi.
Akseli Virtanen hiihtosuunnisti 17-vuotiaiden Euroopan mestariksi.

Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailuissa nähtiin maanantaina kotkalaiset kultajuhlat. Kymin Suunnistajien Akseli Virtanen voitti 17-vuotiaiden mestaruuden keskimatkalla.

Suomi sai kaksoisvoiton, kun Samuli Peltola jäi Virtasesta yhdeksän sekunnin päähän.

— Mestaruus tuntuu ehdottoman hyvältä, vaikka ei sitä meinaa vielä tajutakaan. Kaikki on minulle niin uutta, kun eilen oli vasta ensimmäinen kansainvälinen startti. Voittoa en osannut odottaa, mutta tänään mestaruuden ratkaisi varmasti se, että pystyin hiihtämään muita kovempaa, Virtanen pohdiskeli yllätysmestaruuttaan Suunnistusliiton tiedotteessa.

Kotkalainen Virtanen on EM-kisoissa sarjansa nuorimmasta päästä, sillä hän täyttää tänä vuonna 16 vuotta.

Jo pelkkä kisapaikka riemastutti

Akseli Virtasta valmentaa hänen isänsä Jussi Virtanen. Mestaruus oli valmentajallekin yllätys.

— Viime kesänä Akseli ilmoitti, että tavoite on päästä EM-kisoihin. Kun paikka tuli, olimme että jees, tavoite saavutettu. Kisojen alla Akseli alkoi puhua, että jos kymppisakkiin pääsisi. Sunnuntaina (sprintissä) hän oli kymmenes ja harmitteli, että olisi pitänyt mennä kovempaa. Nyt tuli sitten mestaruus, Jussi Virtanen sanoi.

Akseli Virtanen oli väliajoissa jo 50 sekunnin johdossa, mutta pieni virhe söi eroa.

— Hän meni yhdestä rastista ohi ja joutui kääntymään takaisin. Ero hupeni kahdeksaan sekuntiin. Muuten näytti kisa menneen tosi hyvin, Jussi Virtanen sanoi.

Olosuhteet olivat huippuluokkaa. Hankikanto mahdollisti hiihto-urilta poistumisen ja oikomisen.

Kotrolta sauvat poikki

Monelle tapahtui kuitenkin välinerikkoja. Yksi epäonnisista oli Kymin Suunnistajien Väinö Kotro, joka joutui keskeyttämään 20-vuotiaiden MM-keskimatkan, kun molemmat sauvat menivät poikki.

Kolmas Kymin Suunnistajien arvokisahiihtäjä Aapo Viippola oli 20-vuotiaiden yhdeksäs. Hän jäi pronssisijasta minuutin ja 15 sekuntia.

— Ihan hyvä tuo oli, vaikka ei yhtä hyvä suoritus kuin eilen. Hankikanto oli kohtuullisen hyvä, vaikka alkoikin jo vähän pettää. Muutamalla rastilla leima jäi ottamatta ja jouduin palaamaan, Viippola kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Sunnuntaina Viippola voitti 20-vuotiaiden MM-hopeaa sprintissä. Oululainen Viippola siirtyi täksi kaudeksi Kymin Suunnistajiin.

KyS:ssä buumi päällä

Jussi Virtasen mukaan KyS:ssä eletäänkin tällä hetkellä suorastaan hiihtosuunnistusbuumia. Ensilumen rasteilla Ylläksellä seura sai ladulle seitsemän hiihtäjää, paljon enemmän kuin aiemmin.

— Iso kiitos Kotron perheelle. He ovat olleet täällä pioneereja. Ilman heidän esimerkkiään mekään emme olisi tätä lajia ikinä löytäneet.

Maanantaina miesten EM-keskimatkalla Tuomas Kotro oli 18:s. Sunnuntaina kotkalainen juhli sprinttiviestissä MM-hopeaa Marjut Turusen parina. Mitali oli Kotrolle ensimmäinen aikuisten arvokisoissa.

20-vuotiaiden MM-kilpailut sekä aikuisten ja 17-vuotiaiden EM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona Bulgariassa pitkien matkojen kilpailulla.