Enemmän kuin Leijona-valmentaja – Jukka Jalosen rooli Suomi-kiekon kehittämisessä on massiivinen: "Kaikki toiminta tähtää pelin kehittämiseen"

Pasi Mennander / Leijonat.fi

Jukka Jalonen sanoo, että lopulta kaikki toiminta tähtää pelin kehittämiseen.
Jukka Jalonen sanoo, että lopulta kaikki toiminta tähtää pelin kehittämiseen.

Jukka Jalonen.

Leijonakuningas. Kaksinkertainen maailmanmestarivalmentaja, nuorten maailmanmestaruus ja SM-kulta. Olympia- ja MM-pronssi.

Monet kiekkoihmiset arvottavat Jukka Jalosta hänen valmennusmenestyksensä kautta. Hänet nähdään kiistattomana huippuvalmentajana, mutta lopulta kuitenkin ”vain” ja ainoastaan valmentajana.

Oikeasti hän on suomalaisessa jääkiekossa paljon muutakin – etenkin nyt, kun jääkiekkoliitto on ilman huippu-urheilujohtajaa Rauli Uraman suunnattua viime keväänä Turun Palloseuran urheilujohtajaksi.

Uraman lähtö tiesi sitä, että Jukka Jalosen vastuu kotimaisen jääkiekon huomisesta kasvoi entisestään.

Jalonen oli ollut iso vaikuttaja linjanvedoissa jo aiemmin, mutta nyt kun Uramalle kuuluneet huippu-urheilun vastuualueet jyvitettiin Jaloselle, nuorten maajoukkueluotsi Antti Pennaselle ja nuorten maajoukkueiden GM:lle Kimmo Oikariselle, kasvoi Jalosen rooli Suomi-kiekon kehittäjänä entisestään.

Yksi Jaloselle langenneista vastuualueista oli ”Suomi-kiekon painopisteiden rakentaminen koko suomalaisen jääkiekon käyttöön ja seurayhteistyö”. Ei kovin pieni rasti maajoukkuekiireiden kylkeen.

Mutta mihin suuntaan Jalonen ja kumppanit ovat kotimaista jääkiekkoa viemässä? Mitkä ovat ne suuntaviivat, jotka takaavat Leijona-menestyksen pitkälle tulevaisuuteen?

– Isona linjauksena ja työnimenä on ollut ´voittava joukkuepelaaja´. Kaiken lähtökohtana on auttaa pelaajia kehittymään yksilötasolla, mutta niin, että he ovat voittavia joukkuepelaajia, Jalonen avaa.

Voittava joukkuepelaaja on käsitteenä monella tapaa abstrakti. Sitä on syytä avata.

– Aivan ensin pelaajalla pitää olla luistelu- ja kamppailuvoimaa – ne ovat perusjutut, joita ei tarvitse erikseen mainita. Nopeustaitavuuden vaatimus jääkiekossa on koko ajan kasvanut, tilaa ja aikaa on jatkuvasti vähemmän – joukkueita palvelevia ratkaisuja on tehtävä silmänräpäyksessä. Moni asia nykyjääkiekossa perustuu ennakointiin.

Toinen kantava teema voittava joukkuepelaaja -käsitteessä on pelaajan luonne.

– Pitää olla henkisesti vahva. On siedettävä painetta, ongelmia ja vaikeita tilanteita. Lisäksi on sitouduttava joukkueen tapaan toimia ja pelata. Joukkueen arvot on ostettava ja on lyötävä kroppaa likoon joukkueen puolesta. Suomalainen pelaaja täyttää luonnepuolen vaatimukset yleisesti hyvin.

"Viesti seuroihin on nyt ollut, että enemmän pelejä treeneihin"

Jalosen edellä luettelemat asiat ovat huippujääkiekon parissa työskenteleville ja eläville hyvinkin tuttuja. Lainalaisuudet pätevät myös moneen muuhun pallopeliin.

Mutta paljon uuttakin on. Ne ovat niitä linjauksia, joita liiton johdolla ajetaan nyt osaksi jokaisen jääkiekkoseuran arkea ympäri maan. Ja edelleen se on pitkälti arki, mikä ratkaisee myös Leijonien tulevan menestyksen tai menestymättömyyden.

– Tärkeitä juttuja linjauksissa ovat maalinteko, 1–2-alueen pelaaminen sekä hyökätessä että puolustettaessa, nopeustaitavuuden harjoittelu jäällä ja sen ulkopuolella, yksi vastaan yksi -pelaaminen ja siinä varsinkin kiekollisen pelaajan puolustaminen. Ja vielä jos täsmennän, niin yksi vastaan yksi -pelaaminen isolla jäällä, Jalonen sanoo ja haluaa muistuttaa yhdestä asiasta liittyen maalintekoon:

– Sekin on kollektiivinen juttu. Maalinteko jääkiekossa vaatii paljon tukitoimia taustalle – 1 tai 2 pelaajaa ei sitä pysty tekemään.

Jalonen nostaa esiin myös laitojen lähellä pelaamisen.

– Siellä on aika paljon toimintaa, varsinkin pienessä kaukalossa. Siinä voimme kehittyä.

Leijona-valmentaja haluaa korostaa myös pelaamisen ja eri pelien – muun muassa pienpelien – merkitystä harjoittelussa.

– Kaikki toiminta tähtää lopulta pelin kehittämiseen. Viesti seuroihin on nyt ollut, että enemmän pelejä treeneihin. Lapset myös nauttivat pelaamisesta, eivät aina niinkään yksittäisten harjoitteiden toistamisesta.

Pasi Mennander / Leijonat.fi

Jukka Jalonen esitelmöi viimeksi Suomi-kiekon kehityspäivillä viime viikolla.
Jukka Jalonen esitelmöi viimeksi Suomi-kiekon kehityspäivillä viime viikolla.

Kollektiivisuutta Jalonen korostaa myös suomalaisen jääkiekon eteenpäin viemisessä. Kyse ei ole yhden miehen show´sta, vaikka Jalonen isossa roolissa onkin.

Moni ihminen aluepäälliköistä ja aluevalmentajista taitovalmentajiin ja seurojen aktiiveihin kantaa korttaan kekoon. Lasten vanhempia unohtamatta.

– Ja Oikarinen ja Pennanen tekevät nyt paljon hommia – yksin tätä ei pystyisi kukaan hoitamaan, Jalonen sanoo viitaten Uramalta periytyneisiin töihin ja jatkaa:

– Ja juniorimaajoukkueiden valmentajat ovat jo jalkautuneet seuroihin, olemme pitäneet seminaareja ja juuri olivat Suomi-kiekkopäivät...

Jalosen toiveissa kuitenkin on, että Uramalle löytyy seuraaja ensi kaudeksi.

– Nykyinen ratkaisu oli liitolta järkiratkaisu tähän kohtaan. Tämä ei kuitenkaan voi olla pitkä juttu, ja toivon, että ensi kaudeksi Uraman vanhaan pestiin löytyy uusi tekijä. Sitäkin toimenkuvaa lienee syytä tarkastella, sillä Uramalla se oli todella laaja.

Karjala-unelmia ja tiivistä NHL-seurantaa

Jukka Jalosen toiveena on, että marraskuinen Karjala-turnaus pystytään pelaamaan. Turnauson perinteisesti rytmittänyt vahvasti maajoukkuesyksyä.

– Karjala-turnaus on EHT-kotiturnauksena tärkeä – se on sitä sekä liitolle että faneille. Lisäksi olemme yleensä saaneet turnaukseen mukaan kaikki meidän Euroopassa pelaavat kärkipelaajamme.

Jalonen sanoo, että koronapandemia ei ole toistaiseksi suuremmin vaikuttanut hänen työhönsä.

– Sitä on toki joutunut miettimään, kuinka paljon valmentajia kannattaa treffata, kun käy pelejä katsomassa. Moniin seuroihin tilanne on tietenkin vaikuttanut ja tuonut muutoksia niiden jokapäiväiseen hommaan.

Ennustajaksi Jalonen ei ryhdy.

– Hoidetaan hommat niin hyvin kuin pystytään, mutta totta kai sitä tulee mietittyä, mitä kauden aikana voi tapahtua. Jos joku joukkue – kuten Jokerit hiljattain – joutuu karanteeniin, tuo se tietysti isoja haasteita sarjoihin ja kaikkien pelien pelaamiselle. Mennään kuitenkin toistaiseksi sillä ´plänillä´, mikä on alkuun mietitty.

Viime ajat Jalonen on seurannut tarkasti NHL:n pudotuspelejä. Syynissä on ollut muiden muassa Stanley Cupin finaaleissa nähtävä Dallas Starsin suomalaisnelikko Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz, Joel Kiviranta.

– Dallasin suomalaispelaajista jokainen täyttää voittavan joukkuepelaajan määritelmän. Heistä jokainen on voittanut joko 18- tai 20-vuotiaiden tai aikuisten MM-kultaa. Ei menestys ole sattumaa jotain jo aiemmin voittaneiden pelaajien kohdalla – he pystyvät operoimaan tiukoissa paikoissa.

– Ja tällä hetkellähän meillä on monta maailmanluokan pelaajaa NHL:ssä. Dallasin suomalaispelaajat ovat isossa roolissa, mutta niin on moni muukin omissa seuroissaan. Tilanne on selvästi parempi kuin muutama vuosi sitten.

Jalosen omista mahdollisista NHL-kuvioista on kyselty taajaan. Kysytään vielä kerran.

– Ei ole konkretiaa sen suhteen, vahvasti Suomi-kiekon parissa mennään tällä hetkellä.

Uusimmat uutiset