Shukokai-karaten tuplamaailmanmestari Eelis Aalto on Kotkan paras urheilija mallia 2018 — Katso lista kaikista palkituista

Vuoden valmentaja Timo Kallio sai tunnustuksen pitkästä urastaan Kotkan Pojissa. Peli-Karhujen naisten Suomen mestaruus oli Vuoden kotkalainen urheiluteko.

Kimmo Seppälä

Eelis Aalto palkittiin lauantaina Karhuvuoren urheilutalossa Peli-Karhujen ja HBA:n välisen korisliigaottelun tauolla.
Eelis Aalto palkittiin lauantaina Karhuvuoren urheilutalossa Peli-Karhujen ja HBA:n välisen korisliigaottelun tauolla.

Shukokai-karaten maailmanmestari Eelis Aalto on valittu Kotkan parhaaksi urheilijaksi vuodelta 2018.

Aalto voitti uransa ensimmäisen alle 70-kiloisten sarjan maailmanmestaruuden vuonna 2016 ja puolusti sitä onnistuneesti heinäkuussa 2018.

— Hyvältä tuntuu tietenkin. Onhan tämän eteen duunia tehty, Aalto kommentoi valinnastaan.

— Oli nappikausi. 2020 edessä tavoittelen kolmatta maailmanmestaruutta. Siihen ei ole kukaan suomalainen vielä pystynyt, Aalto sanoi.

Euroopan mestaruuden Aalto voitti vuonna 2017, ja mestaruuden puolustaminen on ohjelmassa tämän vuoden lokakuussa Portugalissa.

Kun on voittanut kaiken, riittääkö vielä kipinää lajiin?

— Tätä aina kysytään... Olen vähän suunnitellut, että vuosi 2020 olisi ainakin hetkellinen päätepysäkki. Aloitin MM-kisaurani vuonna 2004 Etelä-Afrikassa (hopeaa 10—11-vuotiaiden kevyessä sarjassa), ja 2020 kisat ovat jälleen Afrikassa. Sen jälkeen olisi hyvä paikka hengähtää.

— Ajattelin silloin siirtyä enemmän valmennuspuolelle, parhaassa tapauksessa myös maajoukkuevalmennukseen. Ei ehkä vielä päävalmentajaksi, mutta apuvalmentajaksi, Aalto sanoi.

Kotkan Shukokaita edustava Aalto on lajin ehdottomia keulakuvia Suomessa. Lajin päävalmentaja Yrjö Pursiainen kertoi syksyllä Kotkassa vieraillessaan, että toivoo Aallon joskus jatkavan hänen työtään.

Aalto on valittu Kotkan parhaaksi urheilijaksi myös vuonna 2015.

KoPon Timo Kallio Vuoden valmentaja, PeKan mestaruus Vuoden urheiluteko

Vuoden valmentajan palkintoa ei tällä kertaa jaettu viime vuoden menestyksestä vaan pitkästä urasta. Palkinnon sai Kotkan Poikien Timo Kallio.

— Täytyy sanoa, että yllätys tämä oli, kiitokset valitsijoille. Kiitos myös kaikille, joita olen valmentanut, ja heitä on ollut aika paljon, Kallio sanoi.

Hän on toiminut Kotkan vanhimmassa koripalloseurassa KoPossa ruohonjuuritason valmentajana ja aktiivisena seuratoimijana vuosikymmenten ajan. 1990-luvun alkupuolelta asti hän on ollut myös seuran puheenjohtaja.

Vuoden kotkalainen urheiluteko on Peli-Karhujen Suomen mestaruus naisten koripallossa. PeKa pelasi huiman kevätkauden 2018, voitti 13 ottelua peräkkäin ja kruunasi kaiken venymällä voittoon ratkaisevassa ottelussa vieraskentällä sekä välierissä Honkaa vastaan että finaaleissa Catzia vastaan.

Vuoden kuntoliikunnan kehittäjänä palkittiin Suvi Luoto. Hän toimii puheenjohtajana sekä Peli-Karhuissa että Kotkan Harrasteessa. Jälkimmäinen yhdistys järjestää matalan kynnyksen urheilumahdollisuuksia miehille, naisille ja lapsille muun muassa eri palloilulajeissa. Osa ryhmistä on maksuttomia, osaan on hyvin maltillinen osallistumismaksu.

Erityismaininnan sai Kotka Eaglesin puheenjohtaja, valmentaja ja pelaaja Essi Söderholm, jonka valmentamia kotkalaisjunioreita on noussut nuorisomaajoukkueisiin asti. Söderholm noteerattiin myös valtakunnallisessa Vuoden seuratoimija -äänestyksessä, jossa hän sijoittui toiseksi.

Kaikki palkitut:

Kotkan vuoden urheilija: Eelis Aalto Kotkan Shukokai

Vuoden valmentaja: Timo Kallio Kotkan Pojat

Vuoden kotkalainen urheiluteko: Peli-Karhujen Suomen mestaruus naisten koripallossa

Vuoden kuntoliikunnan kehittäjä: Suvi Luoto

Erityismaininta: Essi Söderholm Kotka Eagles

Liikuntapaikkojen henkilökunnan stipendit nuorille urheilijoille: Akseli Virtanen Kymin Suunnistajat, Inka Walin Kotka Thaiboxing Club

Kotkan hyvinvointilautakunnan myöntämät stipendit ja ansioplaketit Suomen mestaruuteen tai parempaan saavutukseen yltäneille urheilijoille:

Kultaplaketit: Eelis Aalto Kotkan Shukokai (MM-kumite), Nella Paronen Kotkan Shukokai (MM-joukkuekumite).

Hopeaplaketit: Anni Eronen, Elli Heikkilä, Maria Koskinen, Ella Koukkula, Laura Lehtoranta, Linda Lehtoranta, Matilda Mässeli, Erika Mäkelä, Amira Nyibong, Elina Oravakangas, Anissa Pounds ja Daisha Simmons Peli-Karhut (naisten Suomen mestaruus koripallossa); Timo Herranen, Marko Julin, Vallo Järv, Osmo Röpelinen, Arto Vinni, Mikko Suomalainen, Veli-Pekka Paananen, Jake Paananen, Arttu Sivula, Mika Vikman ja Pekka Nygren Kotkan Seudun Invalidit (istumalentopallon Suomen mestaruus); Viola Tyynilä Kotkan Painimiehet (PM-hopea kadettien painissa); Kirsti Kaaro Kotkan Ampumaseura (kolme ammunnan Suomen mestaruutta); Krista Tervo Karhulan Katajaiset (Suomen mestaruus moukarinheitossa).

Pronssiplaketit: Arseni Sevastyanov Biljardi-Kotkat (21-vuotiaiden Suomen mestaruus kaisabiljardissa, 17-vuotiaiden EM-pronssi 9-pallossa), Nikita Nystedt Kotkan Voimailijat (B-nuorten Suomen mestaruus nyrkkeilyssä), Akseli Virtanen Kymin Suunnistajat (kaksi 17-vuotiaiden hiihtosuunnistuksen Euroopan mestaruutta).

Kotkan parhaat 2000-luvulla:

2000: Juha Hirvi, ammunta

2001: Juha Hirvi, ammunta

2002: Eki Luukka, karate

2003: Ursula Tuutti, golf

2004: Roope Mäkelä, koripallo

2005: Juha Hirvi, ammunta

2006: Hanna-Leena Salonen, golf

2007: Ville Käki, paini

2008: Juha Hirvi, ammunta

2009: Aliisa Koskivirta, darts

2010: Markku Leinonen (nyk. Vahtila), voimistelu

2011: Tapio Pulkkanen, golf

2012: Jere Forsberg, jousiammunta

2013: Oona Kettunen, yleisurheilu

2014: Samuli Kaivonurmi, jalkapallo

2015: Eelis Aalto, shukokai-karate

2016: Tomas Wecksten, yleisurheilu

2017: Tapio Pulkkanen, golf

2018: Eelis Aalto, shukokai-karate

Luetuimmat