PeKa haluaa nousta ja HaPK säilyä, Kolmosen uusi tulokas on vauhdilla noussut kaveriporukka KyPa — Karhulalaisten paikallismatsi saa arvovieraaksi ”Zico” Hjelmin

Kutosesta Kolmoseen kivunnut KyPa ja Oskari Kekkosella vahvistunut PeKa ovat sekä veljeksiä että vihollisia. Yksi Haminan Pallo-Kissojen avainpelaajista, Ari Mäenpää, täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Pekka Kimpanpää

KyPan Niko Vanhala tuli IPS:n puolustajan ohi kauden avausottelussa Karhulassa. KyPa voitti ottelun 4–1, mutta seuraavassa pelissä tuli 1–4-tappio Ristiinan Pallolle.
KyPan Niko Vanhala tuli IPS:n puolustajan ohi kauden avausottelussa Karhulassa. KyPa voitti ottelun 4–1, mutta seuraavassa pelissä tuli 1–4-tappio Ristiinan Pallolle.

Jalkapallon Kolmosessa nähdään kuluvalla kaudella paikallispelejä isolla kirjaimella. Aiemmin Peli-Karhujen alaisuudessa pelannut Kymin Palloilijat irrottautui täksi kaudeksi omaksi seurakseen, koska Kolmosessa ei saa pelata kahta joukkuetta samasta seurasta.

Seuran nimi on sama kuin vuonna 1945 perustetun Peli-Karhujen alkuperäisnimi.

Oletteko nyt PeKan kanssa veljeksiä vai vihollisia, KyPan puheenjohtaja Joona Hjelt?

— Varmaan sekä että. Meillä ei ole mitään Peli-Karhuja vastaan ja PeKan perustamisvuosi näkyy logossammekin. Kunnioitamme vastustajaa, mutta tietysti haluamme pelikentällä näyttää, että olemme parempia.

Puulaakista Kolmoseen

KyPan historia juontaa vuoden 2009 PeKan B-juniorijoukkueeseen. Ryhmä pelasi kaudella 2010 Kutosta, mutta hajosi opiskelujen ja armeijan vuoksi.

Myöhemmin osa pelaajista kokoontui yhteen ja perusti puulaakijoukkueen. Kaudeksi 2015 KyPa lähti Kutoseen nimellä PeKa/KyPa, ja on noussut lähes sarjaportaan per vuosi. Joukkueessa on yhä alkuvuosilta mukana kymmenkunta pelaajaa.

— Joka vuosi muutama pelaaja lähtee ja muutama tulee tilalle. Meitä voi sanoa kaveriporukaksi. Nimekkäitä tähtipelaajia meillä ei ole ollut, mutta pelit ovat silti sujuneet hyvin, ja uskoisin hyvän joukkuehengen auttaneen siinä. Vietämme vapaa-ajallakin aikaa yhdessä.

— Tosi vaikea sanoa, miten Kolmosessa tulee menemään. Ainakaan hallituksen puolesta mitään sijoitustavoitetta ei ole. Saas nähdä, Hjelt arvioi tulevaa.

Hjelm Areenalla perjantaina

Perjantaina KyPa ja PeKa kohtaavat ensimmäistä kertaa, ja Arto Tolsa -areenalla pelattavaa ottelua markkinoidaan muun muassa Ari Hjelmin puoliaikahaastattelulla.

— Muutama pelaajamme on töissä Adeccolla (henkilöstöpalveluyritys), ja Hjelm työskentelee yrityksessä läntisen alueen aluejohtajana. Aina, kun pelaajamme ovat tavanneet hänet, he ovat puhuneet futiksesta ja Hjelm on kertonut haluavansa joskus tulla katsomaan peliä. Nyt hän tulee, Hjelt selittää yllättävää tähtivierailua.

PeKan Laitinen iloitsee paikallispeleistä

Peli-Karhujen päävalmentaja Ari Laitinen on iloinen siitä, että joukkueella on nyt Kolmosessa paikallisvastustaja. Laitin on valmentanut suurta osaa KyPan pelaajista.

— Loistavaa että KyPa tuli sarjaan, saamme pitkästä aikaa otteluita joissa on kunnolla särmää. Kilpailu on positiivinen asia. He ovat saaneet homman hienosti toimimaan, ja meidänkin pitää kehittyä, Laitinen sanoo.

PeKan tavoite on sarjanousu.

— Se on ainoa tavoite. Vuonna 2015 kun tuli paljon 15-vuotiaita poikia, päätimme, että 2019 nousemme. Kakkos- ja kolmossijat ovat ihan samantekeviä, Laitinen lataa.

PeKa on voittanut yhden ja hävinnyt yhden ottelun, mutta Laitinen ei ollut esitykseen tyytyväinen edes voitto-ottelussa.

— Meillä on todella paljon opiskelijoita ja armeijassa olevia, ja se on haitannut harjoittelua. Jotkut ovat päässeet harjoituksiin vain kerran viikossa tai joka toinen viikko. Mutta se on selittelyä. Peli pitää saada kulkemaan.

Kekkonen tuli liigasta PeKaan

Puolustaja Aaro Säämänen on palannut kentille pitkän loukkaantumisen jälkeen. Myös kärkäs hyökkääjä Arijan Dimoski on jälleen PeKan riveissä, tosin avauspeleissä hän on ollut loukkaantuneena.

Joukkueen ehkä nimekkäin pelaaja on FC Lahdessa ilman läpimurtoa jäänyt keskikenttäpelaaja Oskari Kekkonen, tuttu myös Ykkösen KTP:stä.

— Hän vahvistaa ryhmää hirveän paljon, Laitinen sanoo.

PeKan riveihin kuuluu 19 pelaajaa. Lisäksi KTP:stä saatetaan nähdä lainamiehiä, edellisessä ottelussa STPS:ää vastaan (1—2-tappio) Joonatan Lassila pelasi puolustuksessa hyvän pelin.

— KTP:stä voi tulla muitakin, mutta ryhmädynamiikkaa ei saa hajottaa. Meillä on tasainen joukkue, eikä taso juuri heittele, kun vaihdan pelaajia, Laitinen sanoo.

Pelaajapula rokotti Pallo-Kissoja

Haminassa harjoituskausi oli vaikea. Seuralla piti olla tarpeeksi pelaajia sekä Kolmosen että Nelosen joukkueisiin, mutta lopulta kakkosjoukkueesta piti luopua.

— Haminan ongelma on, että pelaajat katoavat, kun tulevat opiskelu- ja armeijaikään. Pelaajia on hirveän vähän, päävalmentaja Sami Sahala sanoo.

Sahala haluaisi joukkueen pelaavan pallonhallintaan ja vastustajan prässäämiseen perustuvaa vauhdikasta jalkapalloa. Tai se oli ainakin aiempi tavoite.

— Onko meillä enää eväitä siihen, katsotaan. Loukkaantumiset ja työesteet rassaavat myös joukkuetta.

— Tavoitteena on säilyminen Kolmosessa, ei sen ihmeempää.

Viime kaudella HaPK oli 12 joukkueen lohkossa kahdeksas. Silloin yksi putosi, tällä kaudella putoajia on kaksi.

Avausottelussaan HaPK hävisi Peltirummulle vieraissa 1—2.

Mäenpäällä piisaa kokemusta

Sahalan mukaan haminalaisten avainpelaajiin kuuluvat Ilmari Kontunen ja Atte Henriksson, jotka ovat Sahalan mukaan ”oikeastaan ainoat”, jotka pelasivat viime vuonna.

— Meillä on paljon nuoria 17—19-vuotiaita poikia. Nämä pari kokeneempaa ovat tärkeitä pelaajia.

Yksi on paljon kokeneempi kuin muut. Keskikenttäpelaaja Ari Mäenpää täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta.

— Hänellä on kokemusta ja näkemystä, ja hän haluaa olla kehittämässä ja innostamassa muita pelaajia. Ja hän pelaa hyvin, Sahala kertoo.

— 90-luvulla hän pelasi minun kanssani samassa joukkueessa, nyt poikani kanssa.

KyPa—PeKa pelataan Arto Tolsa -areenalla perjantaina kello 19. HaPK kohtaa lauantaina vieraissa Savonlinnan Työväen Palloseuran.