Merkittävä TV-sopimus houkuttaa KTP:n jalkapalloa – "Meillä ei ole varaa olla nousematta"

Puheenjohtaja Jukka Mustonen toppuuttelee kuitenkin menemästä asioiden edelle.

Raimo Eerola

Seuroille nousu Ykkösestä Veikkausliigaan on taloudellisesti merkittävä. Kuva KTP-KPV -ottelusta 15. lokakuuta.
Seuroille nousu Ykkösestä Veikkausliigaan on taloudellisesti merkittävä. Kuva KTP-KPV -ottelusta 15. lokakuuta.

Kolme ottelua – kolme voittoa. Siinä yksinkertaisin tie, jolla KTP varmistaa paikkansa ensi kauden Veikkausliigassa. Vaikka tie on lyhyt ja selkeä, niin se on kaikkea muuta kuin helppo. Nouseminen ylemmälle sarjatasolle lisää aina kustannuksia. Varsinkin nykyisten poikkeusolosuhteiden aikana herää kysymys, että onko KTP:llä varaa nousta.

– Meillä ei ole varaa olla nousematta, KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen kuittaa.

Mustosen yllättävä vastaus perustuu Veikkausliigan jakamaan seurojen tukirahaan.

Kauppalehti kertoi viime joulukuussa, että Veikkausliiga on jakanut jo kuluvalla kaudella seuroilleen 2,6 miljoonaa euroa tukirahaa.

Veikkausliigan uusien yhteistyökumppaneiden, sekä erityisesti Sanoman kanssa solmitun kolmivuotinen mediasopimuksen ansiosta Veikkausliigan keskusorganisaatio tavoittelee ensi kaudeksi peräti 3,2 – 3,5 miljoonan euron tukipakettia seuroilleen.

– Jos tämä jatkuu tällä tyylillä, kumppanipuoli kehittyy ja mediaoikeudet menevät oikeaan suuntaan, voi olla, että paljon enemmänkin pystytään saamaan, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoi Kauppalehdelle.

"Ykkönen kaikista raskain sarja"

12 joukkueen Veikkausliigassa puhutaan siis jopa 300.000 euron suuruisesta seuratuesta.

– Onhan se valtavan hyvä summa. Edellisellä kerralla (vuonna 2015) kun olimme liigassa, niin tuki oli sadantuhannen luokkaa, Mustonen kertoo.

Ykkösen televisiointioikeudet omistaa puolestaan Elisa ja tukea tulee seuroille huomattavasti vähemmän.

– Ero on monikymmenkertainen, Mustonen sanoo.

Palkat ovat sarjatasosta riippumatta seuran suurin kuluerä, mutta Mustosen mukaan nousu ei mullistaisi lukuja.

– Palkat eivät ole merkittävästi suurempia liigassa ja vastaavasti yhteistyösopimukset saattavat olla isompia.

– Ykkönen on kaikista raskain sarja ammattilaisjoukkueelle, kuten me olemme.

Edes matkakulut eivät liiganousun myötä kasvaisi. Tämän kauden joukkueilla laskettuna välimatkat olisivat olleet Kotkasta keskimäärin jopa noin 70 kilometriä lyhyempiä Veikkausliigassa kuin Ykkösessä.

Edellisellä kerralla (vuonna 2015) kun olimme liigassa, niin tuki oli sadantuhannen luokkaa. — Jukka Mustonen

Jos KTP ja RoPS vaihtavat tämän hetkisen tilanteen mukaisesti päittäin sarjapaikkaa, niin Kotkan vinkkelistä pelimatkat olisivat ensi kaudella keskimäärin 150 kilometriä lyhyempiä Veikkausliigassa.

– Jos Rovaniemi tippuu, niin ei siellä hirveitä pelimatkoja ole. Maarianhaminan lauttamatka täytyy tietysti laskea lisäksi, Mustonen sanoo.

– Ykkönen on kaikista raskain sarja.

Korona vei lähes tuhat katsojaa per peli

Mustonen kuitenkin muistuttaa, että KTP ei kuvittele vielä pelaavansa ensi kaudella Veikkausliigassa. Kausi on kuitenkin sujunut olosuhteisiin nähden hyvin myös kentän ulkopuolella.

– Viime kaudella katsojia oli noin 1800 ja nyt noin tuhat. Normaalioloissa peleissä kävisi nyt varmasti 2000 ihmistä, joten onhan korona vaikuttanut tosi paljon.

– Olemme kuitenkin tyytyväisiä siihen tuhanteenkin ja myös siihen, että yhteistyökumppanit ovat pysyneet mukana, Mustonen kiittelee.

On edelleen mahdollista, että korona vielä keskeyttäisi Ykkösen sarjakauden, mutta tuloksia se ei voi enää mitätöidä.

Palloliiton asettaman poikkeussäännön mukaan kilpailu katsotaan hyväksytyksi pelatuksi jos 85 prosenttia otteluista on ehditty pelata. Nyt takana on yli 90 prosenttia otteluista.

Uutista muokattu klo 17.15: poistettu jutun alusta maininta lauantain (24.10.) Jaro-KTP -ottelusta. Ottelu on siirretty toiseen ajankohtaan korona-altistumisen takia.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut