Suomalainen isoäiti osti milanolaiselle pikkupojalle ensimmäiset luistimet — nyt Nikolas Ulessi pelaa Suomi-sarjaa Titaaneissa ja muistelee José Mourinhoa lämmöllä

Neljäsosaltaan suomalainen jääkiekkoilija on intohimoinen jalkapalloseura Interin kannattaja.

Kimmo Seppälä

Titaanien hyökkääjä Nikolas Ulessi on neljäsosaltaan suomalainen. Ensimmäiset luistimensa hän sai 5-vuotiaana suomalaiselta isoäidiltään.
Titaanien hyökkääjä Nikolas Ulessi on neljäsosaltaan suomalainen. Ensimmäiset luistimensa hän sai 5-vuotiaana suomalaiselta isoäidiltään.

Titaanien suomisarjajoukkueen päävalmentaja Marko Sykkö kaipasi kesällä joukkueeseensa lisää suoraviivaisuutta. Hän mainitsi hyvänä esimerkkinä uuden tulokkaan Nikolas Ulessin, 23-vuotiaan neljäsosasuomalaisen, joka teki viime kaudella Järvenpään Haukoissa kymmenen maalia.

— Nikolas tykkää mennä maalille ja suoraviivaistaa peliä, Sykkö sanoi.

Pelaajalle on tärkeää kokea olevansa tärkeä. Silloin syntyy halu antaa takaisin. — Nikolas Ulessi

Titaanien sarjakausi alkaa viikonloppuna, ja Ulessi hyväksyy mukisematta valmentajansa määritelmän.

— Olen hanakka laukomaan. Ota kiekko, ammu — ja ole valmiina paluukiekon varalta, hän sanoo.

— Tykkään pelata yksinkertaista jääkiekkoa. Suoraan kohti maalia.

Inter-fanista tuli kiekkoilija

Nikolas Ulessi on syntynyt Milanossa 31. tammikuuta 1995. Jos syntyy Italiaan — ja kaikista kaupungeista vielä Milanoon — ja on kiinnostunut joukkueurheilusta, mahdollisuudet päätyä jalkapalloilijaksi ovat moninkertaiset jääkiekkoiluun verrattuna.

Ulessi valitsi kuitenkin jääkiekon.

— Totta kai pelasin pikkupoikana jalkapalloa vapaa-ajalla koulun jälkeen, mutta en koskaan missään seurajoukkueessa. Jalkapallo on Italiassa massiivinen laji, mutta minua se on kiinnostanut vain fanina.

Ulessi on intohimoinen milanolaisseura Interin kannattaja.

— José Mourinho on meille kuin uskonto, hän sanoo.

Nykyään Manchester Unitedissa vaikuttava portugalilaisvalmentaja luotsasi Interiä kahden kauden ajan 2008—2010, joista jälkimmäisellä seura voitti Italian tuplamestaruuden lisäksi yllättäen myös Mestarien liigan.

Isoäiti osti luistimet, isä opetti panostamaan

Jääkiekkoilijaksi päätymisestä Ulessi ”syyttää” suomalaista isoäitiään.

— Hän osti minulle luistimet, kun olin 5-vuotiaana Suomessa käymässä. Luistelin ensimmäisen kerran Helsingissä, ja se oli sitten menoa, Ulessi nauraa.

— Isän vaikutusta taas on se, että olen panostanut tähän niin paljon. Isä on opettanut, että jos haluaa menestyä jossain asiassa, siihen pitää keskittyä maksimaalisesti. On sitten kyse urheilusta, koulunkäynnistä tai mistä tahansa.

4—5 tunnin yöunilla

Ulessi on menestynyt myös koulussa. Hän opiskeli kauppatieteitä virolaisen yksityisen yliopiston Estonian Business Schoolin Helsingin toimipisteessä ja valmistui viime joulukuussa.

Nyt hänellä on oman alan työpaikka Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

— Olin lentokentällä töissä jo opiskeluaikana. Tein silloin lentokonekuormaajan hommia eli heittelin matkalaukkuja koneeseen ja koneesta.

Heittelit?

— Siis asettelin, Ulessi nauraa.

— Opintojen aikana oli rankkaa. Tein töitä, opiskelin ja pelasin jääkiekkoa. Työajat lentokentällä olivat mitä olivat, joten yöunet jäivät usein 4—5 tunnin mittaisiksi. Mutta se kannatti. Nyt minulla on hyvä työpaikka ja saan pelata jääkiekkoa.

Kimmo Seppälä, Kimmo Seppälä

23947142.jpg

”Titaaneissa pelaajia kohdellaan kuin ammattilaisia”

Suomeen Ulessi muutti kuusi vuotta sitten, 17-vuotiaana.

— Olin miettinyt sitä jo pidempään ja ymmärsin, että jos haluan jääkiekkoilijana pitkälle, on lähdettävä Italiasta.

Ulessi pelasi kolme kautta Kiekko-Vantaan nuorisojoukkueissa, sitten kaksi kautta keskiuusimaalaisessa KJT:ssä ja viimeksi kauden Järvenpään Haukoissa.

Miksi nyt Titaaneihin?

— Olin tulla jo viime vuonna, mutta opintojen takia oli vielä parempi jäädä Helsinkiin.

— Titaanit on tällä tasolla korkeatasoinen seura. Täällä pelaajia kohdellaan kuin ammattilaisia, vaikka emme varsinaisesti ammattilaisia olekaan. Emme saa pelaamisesta rahaa, mutta muuten meillä on kaikki mitä tarvitaan.

— Meillä on joukkueessa hieno henki, ja kokemuksesta tiedän, että Kotkassa on hyvä yleisö. Pelaajalle on tärkeää kokea olevansa tärkeä. Silloin syntyy halu antaa takaisin, Ulessi sanoo.

Pikkuveli pelaa Haukoissa

Titaanit kohtaa Suomi-Sarjan avausviikonloppuna ensin kotikaukalossa seinäjokelaisen S-Kiekon ja matkustaa sitten Nokialle sarjan suosikkeihin lukeutuvan Pyryn vieraaksi.

Ensi perjantaina kotkalaiset matkustavat Järvenpäähän Haukkojen vieraaksi. Siellä Ulessi saattaa pelata ensimmäisen kerran pikkuveljeään Matjasia vastaan. Matjas Ulessi, 21, muutti Suomeen kaksi vuotta isoveljeään myöhemmin ja pelaa nyt Haukoissa maalivahtina.

— Olen ylpeä hänestä. Hän kärsi juniorivuosina epäonnesta ja epäoikeudenmukaisuuksistakin, mutta on nyt ottanut ja ansainnut paikan joukkueessa.

Titaanit on kohdannut Haukat kolmesti harjoitusotteluissa. Nikolas Ulessi on tehnyt niissä yhteensä viisi maalia.

— Matjasille en ole tehnyt vielä yhtään. Hän ei ole pelannut meitä vastaan.