Titaanit ei hae ketään kotiovelta — ”Jos joukkueessa on monta isoa egoa, alkavat kopissa päät kolista”

Suomisarjakauteen valmistautuvat kotkalaiset jatkavat valitsemallaan tiellä. Harjoitusottelut alkavat keskiviikkona Porvoossa.

Jukka Lehtoranta

Ville Myyryläinen (vasemmalla), Panu Laitinen ja Vertti Vuoksiala odottelivat jäälle pääsyä Titaanien harjoituksissa.
Ville Myyryläinen (vasemmalla), Panu Laitinen ja Vertti Vuoksiala odottelivat jäälle pääsyä Titaanien harjoituksissa.

Jääkiekon suomisarjakauteen valmistautuva Titaanit on totutellut jääharjoitteluun kesätauon jälkeen kahden viikon ajan. Keskiviikkona kotkalaiset pukevat ensi kertaa pelipaidat päälle harjoitusottelussa Porvoossa Huntersia vastaan.

Titaanileiristä on putoillut pelaajasopimusuutisia pitkin kesää. Niitä tullee vielä lisääkin, mutta päävalmentajana jatkava Marko Sykkö vaikuttaa tyytyväiseltä jo nyt.

— Maalivahdit ovat tämän sarjan kärkitasoa, puolustus on pikkuisen nuorentunut ja hyökkäys selkeästi vahvistunut, vaikka Henry Karjalaisen (Ketterän mukana) ja Jesse Hurmeen (KooVee) mukana paljon pisteitä lähtikin.

— Saimme keväällä aika paljon onnistumisia ja siitä lähdetään jatkamaan. Olemme yhtä vahvoja kuin keväälläkin, ja materiaali on pikkuisen leveämpi, Sykkö sanoo.

Suoraviivaisempi kotkalaisryhmä

Titaanit selviytyi keväällä alemman loppusarjan kautta Suomi-sarjan pudotuspeleihin. Niissä tuli lähtö vahvaa Nokian Pyryä vastaan, mutta ihan miehekkäiden esitysten jälkeen. Nyt Sykkö on pyrkinyt kasaamaan entistä suoraviivaisemmin pelaavaa ryhmää.

— Viime kaudella pidettiin paljon kiekkoa, mutta pyörittiin kulmissa. Nyt on muutamia vähän suoraviivaisempia kavereita tullut lisää.

— Esimerkiksi Nikolas Ulessi on sellainen, joka tykkää mennä maalille ja suoraviivaistaa peliä.

Italialais-suomalainen Ulessi, 23, on pelannut Suomi-sarjaa aiemmin KJT:ssä ja Haukoissa, ja kirjasi jälkimmäisessä viime kaudella tehot 10+11=21.

Titaaneilla on sopimukset 24 pelaajan kanssa.

— Näillä harjotellaan ja lähdetään treenipeleihin. Tärkeintä ei ole se, että saadaan nimiä rosteriin, vaan että tulija on hyvä tyyppi ja samanhenkinen muun porukan kanssa. Jos joukkueessa on monta isoa egoa, alkavat kopissa päät kolista yhteen, Sykkö sanoo.

Jukka Lehtoranta, Jukka Lehtoranta

Uusi italialais-suomalainen hyökkääjä Nikola Ulessi ohitti päävalmentaja Marko Sykön Titaanien harjoituksissa.
Uusi italialais-suomalainen hyökkääjä Nikola Ulessi ohitti päävalmentaja Marko Sykön Titaanien harjoituksissa.

Olosuhteet ja valmennus pelaajien houkuttimena

Titaanit on koonnut joukkuetta tuttuun tapaan "kukaan ei saa pelaamisesta palkkaa" -linjalla. Se taannee sen, että joukkueessa on enimmäkseen uralla eteenpäin pyrkiviä nuoria pelaajia.

— Meillä ei makseta mitään, mutta ei täällä sentään pelaajan tarvitse maksaa pelaamisesta kuten muutamissa suomisarjajoukkueissa, Sykkö sanoo.

— Emme ole kyselleet ketään mukaan emmekä lähteneet ketään ovelta hakemaan.

Tulijoita Kotkaan on säästeliäästä linjasta huolimatta. Puheenjohtaja Petteri Lehden mukaan "näin isoa yhteydenottomäärää (pelaajilta seuraan päin) ei ole ollut ikinä".

— Valmennus on varmaan yksi syy kiinnostukseen. Ja olosuhteet Kotkassa ovat Suomi-sarjan kärkeä. Ja vielä paranee, jos saadaan halliin uusi isompi kuntosali, Lehti sanoo.

— Joukkue on ainakin urheilullinen. Nämä ovat kaikki sellaisia poikia, jotka haluavat pelata jääkiekkoa.

Saimme keväällä aika paljon onnistumisia ja siitä lähdetään jatkamaan. — Marko Sykkö

Viime kaudella Titaaneissa pelasi useita lainamiehiä yhteistyöseura Ketterästä. Nyt Mestiksessä pelaavien imatralaisten kanssa ei ole virallista diiliä, mutta liigaseura KooKoon kanssa on. Titaanit ja KooKoo kertoivat keväällä solmineensa yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on "kehittää kymenlaaksolaista jääkiekkoilua mahdollisimman laaja-alaisesti".

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

— KooKoo haluaa olla pääasiassa kymenlaaksolainen seura ja siksi yhteistyö meidän kanssamme kiinnostaa. On ollut puhetta, että KooKoosta tulisi meille vanhempia A-junioreja hakemaan kokemusta miesten peleistä, mutta ei sen pelkkää pelaajaliikennettä ole tarkoitus olla, Petteri Lehti sanoo.

— Siihen sisältyy myös tietotaidon jakamista. Ja sekin on mahdollista, että meidän pelaajamme pääsevät sinne haistelemaan liigaa niin kuin Leväsen Santeri viime kaudella.

Ketteränkin suuntaan ovat "ovet ja ikkunat edelleen auki”.

— Mestis-seuroissa on tässä vaiheessa iso joukko pelaajia. Ne jotka jäävät ilman sopimusta, ihmettelevät sitten minne menisivät. Varmaan jonnekin lähelle, Sykkö sanoo.

Omia kasvatteja Titaanien rosterissa on yhdeksän.

— On se minusta hyvä määrä, melkein puoli joukkuetta, puheenjohtaja Lehti sanoo.

— Enemmänkin saisi olla, mutta jos vertaa vaikka jalkapalloon...

Lupaavimpia Titaani-Juniorien pelaajia, mm. C-juniorit Kalle Väisänen (Viikingit), Niklas Leinonen (Viikingit) ja Werner Vilkki (Ässät), lähti taas kesällä Kotkasta muualle, mutta Lehti ei ole muuttoliikkeestä pahoillaan.

— Se on ok, jos lähtee maailmalle kokeilemaan. Ei tarvitse sitten myöhemmin jossitella, kun tietää mitä se on.

— Titaanit on kasvattajaseura — ja ylpeä siitä.

Titaanien kotiturnaus pelataan lauantaina 25.8. klo 10–20 Kotkan jäähallissa. Mukana lisäksi Järvenpään Haukat, HC Giants Hollolasta ja Porvoon Hunters.

Titaanit 2018—2019

Maalivahdit: Santeri Levänen, Niilo Pussinen.

Puolustajat: Markus Salminen, Arttu Räisänen, Petteri Paajanen, Joonas Eväkoski, Vertti Vuoksiala, Tomi Keijonen, Erkka Huttunen, Lauri Kuusisto, Jere Koikkalainen.

Hyökkääjät: Nikolas Ulessi, Panu Laitinen, Marko Puhakka, Santeri Salminen, Santeri Kunttu, Petja Summanen, Vikke Terho, Niklas Malinen, Tino Hovi, Ville Myyryläinen, Samu Hulkko, Elmeri Kotro, Roope Lantta.