Kotka selvittää liikuntapaikkojensa kunnon ja investointitarpeet kymmeneksi vuodeksi — Sisäilmaongelmat ovat ajaneet harrastajia kehnoihin tiloihin

Liikuntatilojen kuntoa ja käyttötarkoitusta ei ole tutkittu kattavasti. Pääpaino on tärkeimmissä sisäliikuntatiloissa.

Raimo Eerola

Ruonalan urheiluhalli on yksi Kotkan keskeisistä sisäliikuntatiloista.
Ruonalan urheiluhalli on yksi Kotkan keskeisistä sisäliikuntatiloista.

Kotkan liikuntatilojen kunto ja käyttötarpeet halutaan selvittää. Hyvinvointilautakunta esittää kaupunginhallitukselle selvitystyön teettämistä, koska monet liikuntapaikat ovat tällä hetkellä pois käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi. Kotkassa ei ole kattavaa tietoa siitä, missä kunnossa käytössä olevat liikuntatilat ovat.

— On tehty terveysliikuntastrategioita ja vastaavia, mutta viime vuosina ei ole tehty liikuntapaikkojen infrastruktuuriin keskittyvää selvitystä, Kotkan kaupungin liikuntasuunnittelija Tapani Laakso kertoo.

Mukaan otettaisiin keskeiset sisäliikuntatilat. Niihin kuuluvat liikunta-, urheilu-, uima- ja jäähallien lisäksi koulujen liikuntasalit. Ulkoalueista mukaan on tarkoitus ottaa Karhulan keskuskenttä ja Kotkan urheilukeskus, ei välttämättä pieniä nurmikenttiä.

— Mieluummin selvitetään keskeisten liikuntatilojen tilanne yksityiskohtaisesti kuin tutkitaan kaikkea vähän. Keskiössä ovat seudulliset liikuntapaikat, kuten Ruonalan halli, Karhuvuoren urheilutalo ja jäähallit. Myös koulujen liikuntasalit ovat erittäin tärkeitä paikkoja liikunnalle ja urheilulle, Laakso sanoo.

Palveluverkkoselvitykseen koottaisiin tilojen toiminnallisuus, nykyisen liikuntapalveluverkon toimivuuden arviointi sekä investointi- ja toimenpide-esitys vuosille 2021—2030.

Esitys liikuntapalveluverkkoselvityksestä on lautakunnan asialistalla tiistaina.

Osa tiloista pian tiensä päässä

Nykyiset liikuntatilat eivät esityksen mukaan pysty tarjoamaan riittävästi laadukkaaseen harjoitteluun soveltuvia tiloja Kotkassa harrastettaville lajeille tai eri-ikäisille käyttäjille. Koulujen sisäilmaongelmien vuoksi monet liikuntasalit ovat pois käytöstä ja toimintaa on siirretty väistötiloihin, jotka eivät vastaa käyttötarpeita.

Lisäksi osa tiloista alkaa olla käyttöikänsä päässä.

Kaupunki tukee tällä hetkellä esimerkiksi salibandy- ja telinevoimisteluseuroja niiden käyttäessä muiden omistamia tiloja.

— Selvityksessä olisi hyvä katsoa myös näitä ulkopuolisia tiloja. Haluaisimme dataa tuetun toiminnan kustannuksista ja vaikutuksista verrattuna omien tilojen käyttöön, jotta selviäisi, kannattaisiko tukea kohdistaa laajemminkin.

Hinta-arvio 15 000—40 000 euroa

Liikuntapaikkojen palveluverkkoselvitys tulisi esityksen mukaan teettää konsulttityönä. Liikuntayksikön henkilökunnalla ei ole mahdollisuutta tehdä riittävän laajaa selvitystä. Konsulttityötä johdettaisiin kaupungin liikuntapalveluista ja toimitilahallinnosta.

Tavoitteena on, että selvityksen tekeminen kilpailutettaisiin marras—joulukuussa 2019 ja selvitys olisi valmis syksyllä 2020.

Palveluverkon selvittäminen maksaisi 15 000—40 000 euroa. Hinta-arvio on pyydetty kolmelta konsulttiyritykseltä: Smart Sport -kehittämisosuuskunnalta, Ramboll Finland Oy:ltä ja FCG Finnish Consulting Group Oy:ltä.

Lautakunta ehdottaa ensi vuoden talousarvioon varattavaksi 35 000 euroa selvitystä varten. Selvitystyön hankinta kilpailutettaisiin.