Kolumni: Itseluottamusta kaksi napsua oikealle Kaisa Mäkäräinen!

Kalle Sipiläinen Kolumnikuva verkkoon 2.2.2016 alkaen
Kalle Sipiläinen Kolumnikuva verkkoon 2.2.2016 alkaen

Ampumahiihdon naisten normaalimatkan kilpailu siirrettiin tälle päivälle tuulten riepottelemassa Pyeongchangissa. Ennusteiden mukaan kilpailu päästään käymään tyynessä pikkupakkasessa tai sitten ei.

Toisin kuin takaa-ajossa, normaalimatkalla aiemmat kisasuoritukset eivät paina vaakakupissa kuin korkeintaan henkisesti, mutta se onkin usein riittävästi.
Ensimmäistä olympiamitaliaan yhä jahtaavan Kaisa Mäkäräisen kuudesta MM-mitalista vain yksi on tullut normaalimatkalta. Kolme vuotta sitten pohjoiskarjalainen hiihti pronssille Kontiolahden kotiladuilla.

Kirkkaimmat mitalinsa, pikakisan hopean ja takaa-ajon kullan, Mäkäräinen saalisti jo seitsemän vuotta sitten Hanty-Mansijskista ja matkoilta, joilla hän on viime vuosina arvokisoissa epäonnistunut.

Määrällisesti eniten arvokisamenestystä Mäkäräinen on kahminut yhteislähtökisoista.

Jos tuuliliput sojottavat tänäänkin vaakatasossa eri suuntiin, epävarmana ampujana tunnetun Mäkäräisen osumatarkkuus ei liene kärkisijoille vaadittavalla tasoa.
Kisojen aikana ammuntaa ei säädetä montaa napsua mihinkään päin tai muuten hutilaukauksetkin sujahtelevat taulunreunojen sijasta suoraan penkkaan, vaan tämäkin työ tehdään treenikauden aikana.

Kisakylässä ei ole paljon muuta tehtävissä kuin jutella psykologin kanssa. Oman suorituksen tarkastelu myös psyykkiseltä puolelta kuuluukin urheilijoiden rutiineihin.

Ylen kisalähetyksessä urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen muistutti, että vaikka tulos ei olisikaan odotusten mukainen, jokaisesta kilpailusuorituksesta saa aina oppia.

Pienetkin impulssit voivat vahvistaa itseluottamusta, joka urheilijalla aaltoilee, kuten fyysinen suorituskykykin.

Myös yhdellä ylimääräisellä lepopäivällä heikosti sujuneiden avausmatkojen jälkeen voi olla iso merkitys. Sen tietää myös Kaisa Mäkäräinen, joka kotisivuillaan ilmoittaa motokseen: ”Ole huomenna parempi kuin tänään!”

Kirjoittaja on Kaakon viestinnän urheilutoimittaja.