Paluu Pariisin ilmastosopimukseen, nopeampi rokotustahti, massiivinen elvytyspaketti – Joe Biden pyrkii aloittamaan vauhdilla

Ensimmäisten sadan päivän aikana uuden hallinnon päähuomio on koronapandemian ja talouskriisin hoidossa.

Mark Makela

Valta vaihtuu USA:ssa, kun tuleva presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa huomenna keskiviikkona.
Valta vaihtuu USA:ssa, kun tuleva presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa huomenna keskiviikkona.

Yhdysvalloissa uuden presidentin ensimmäiset sata päivää ovat olleet käsite siitä lähtien, kun Franklin D. Roosevelt aloitti vuonna 1933 New Deal -uudistuksensa vimmatulla tahdilla keskellä syvää lamaa. Myös keskiviikkona virassaan aloittavalta Joe Bidenilta odotetaan ensimmäisten kuukausien aikana ripeitä toimia, sillä hänellä on pöydällään heti iso kasa mittavia haasteita.

Ensimmäisinä toiminaan Bidenin odotetaan allekirjoittavan vinon pinon presidentin asetuksia, joilla hän kumoaa edeltäjänsä Donald Trumpin linjauksia.

Hän aikoo esimerkiksi liittää Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen ja kumota Trumpin asettaman maahantulokiellon tiettyjen muslimienemmistöisten maiden kansalaisille. Biden aikoo myös keskeyttää asuntojen pakkolunastukset ja opintolainojen maksut koronapandemian ajaksi.

Rokotukset uudelle tasolle

Koronapandemian hoito on Bidenin ensimmäisten kuukausien ehdoton kohtalonkysymys, ja se vie myös merkittävän osan hänen hallintonsa huomiosta.

– Sisäpoliittisesti se on se, missä kaikki joko toimii tai mihin kaikki kaatuu. Se on myös alkutesti siihen, miten halukkaita republikaanipuolueessa ollaan tekemään yhteistyötä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Rokotteiden jakelu on keskeinen prioriteetti Bidenin hallinnolle. Bidenin tavoitteena on, että hallinnon ensimmäisten sadan päivän aikana rokotetaan sata miljoonaa amerikkalaista.

Biden aikoo myös muun muassa määrätä maskipakon liittovaltion rakennuksiin.

Elvytyspaketista kuukausien vääntö

Bidenin ensimmäisten sadan päivän keskeinen lakihanke on 1,9 biljoonan dollarin koronaelvytyspaketti, jonka hän julkisti viime viikolla.

Joulukuussa kongressi hyväksyi kuukausien poliittisen kiistelyn jälkeen 900 miljardin dollarin tukipaketin. Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan paketti osti lisäaikaa seuraavan tukipaketin neuvotteluille.

– Sillä oli enemmän kiire kuin tällä jatkopaketilla.

Von Gerich uskoo, että Bidenin uudesta elvytyspaketista väännetään kongressissa kuukausia, ja sen hyväksyminen voi mennä pitkälle kevääseen. Voi hyvin olla, että siitä hyväksytään lopulta jonkin verran vesitetty versio, jotta paketin taakse saataisiin myös republikaaneja.

– Jos pakettia ei saataisi läpi, se olisi negatiivinen markkinashokki.

Biden aikoo lähettää kongressiin myös maahanmuuttopaketin, joka esimerkiksi tarjoaisi paperittomille siirtolaisille väylän Yhdysvaltain kansalaisuuteen.

Trumpin virkasyyte voi viedä huomiota

Bidenin täytyy tulevina viikkoina keskittyä myös siihen, että saa hallintonsa kasaan. Siinä häntä avittaa demokraattien niukka enemmistö senaatissa, joka takaa sen, että republikaanit eivät voi hidastaa nimitysprosesseja.

Nimitysten ohella senaatin toimintaa saattaa Bidenin ensimmäisinä presidenttiviikkoina sävyttää myös Trumpin virkarikosoikeudenkäynti. Salonius-Pasternakin mukaan demokraatit yrittänevät saada prosessin nopeasti pois päiväjärjestyksestä, vaikka jotkut puolueessa olivat ehdottaneet, että asia otettaisiin käsittelyyn vasta Bidenin ensimmäisten sadan päivän jälkeen.

– Sitten voisi käydä niin, että Biden on saavuttanut menestystä, ja yhtäkkiä kaikki mediahuomio kääntyykin ex-presidenttiin.

Lähteenä myös Washington Post, CNN ja Bloomberg.

Uusimmat uutiset