Stora Enso aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Anjalan paperitehtaalla — Lomautukset voivat olla jopa 90 päivän mittaisia

Myös UPM ilmoitti yt-neuvotteluista.

Katja Juurikko

Stora Enso aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Anjalan paperitehtaalla — Lomautukset voivat olla jopa 90 päivän mittaisia

Stora Enson Publication Papers Oy Ltd aloittaa yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista lomautuksista Anjalan paperitehtaalla. Yt-neuvottelujen piiriin kuuluu Stora Enson Anjalan paperitehtaan henkilöstö, yhteensä noin 300 henkilöä. Yt-neuvotteluiden arvioidaan kestävän kaksi viikkoa.

Stora Enso valmistautuu Anjalan paperitehtaan henkilöstön mahdollisiin lomautuksiin tarvittaessa korkeintaan 90 päivän ajaksi.

Suunnitelman mukaan lomautustarve ajoittuisi lokakuun lopun 2019 ja toukokuun lopun 2020 väliselle ajanjaksolle. Lomautukset on suunniteltu toteutettaviksi useammassa jaksossa.

Mahdollisten lomautusten perusteina ovat markkinatilanteen heikentyminen ja epävarmuus paperin kysynnän kehittymisessä sekä tästä aiheutuva mahdollinen tarve määräaikaisiin seisokkeihin tuotantolinjoilla. Suunnitelluilla lomautuksilla pyritään kustannussäästöihin.

— Lähes kaikkien paperien kysyntä on tänä vuonna tullut alaspäin maailmalla. Kirjapaperilla, joka on päätuotteemme, on yhä suhteellisen vakaa kysyntä, tehtaanjohtaja Ari Johansson sanoo.

Hän huomauttaa, etteivät mahdolliset lomautukset tule koskemaan koko henkilöstöä.

— Joudumme kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan reagoimaan markkinatilanteeseen. Katsomme tapauskohtaisesti, minkä osa-alueen työntekijöitä voimme lomauttaa. Pyrimme toki löytämään henkilöstölle muita työtehtäviä seisokkien ajaksi.

Myös Stora Enson Inkeroisten tehtaalla käytiin keväällä lomautuksia koskevat yt-neuvottelut. Niitä oli edeltänyt työaikakiista, johon liittyi työntekijöiden 12-tuntinen ulosmarssi.

Johanssonin mukaan Anjalan paperitehtaan yt-neuvotteluilla ei ole yhteyttä Inkeroisten tilanteeseen. Inkeroisissa ei ole toistaiseksi toteutettu lomautuksia.

UPM suunnittelee paperikoneen sulkemista

Myös UPM ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta tiistaina. Yhtiö suunnittelee sulkevansa pysyvästi paperikoneen Raumalla kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Arvioitu henkilöstön vähennys Rauman tehtaalla on 149 henkeä. Jäljelle jäisi kaksi paperikonetta, joiden toimintaa aiotaan jatkaa normaalisti.

Lisäksi yhtiö aikoo myydä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Grand-Couronnessa Ranskassa. Tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 236 henkilöä.

Sähköinen media syö paperin kysynnän

Analyytikko Antti Viljakainen Inderesistä toteaa paperin kysynnän olleen laskussa toistakymmentä vuotta.

— Vuodet 2017 ja 2018 olivat ehkä jossain määrin helpompia, kun talous veti Euroopan markkinoilla. Tänä vuonna kysynnän rakenteellinen supistuminen on kiihtynyt talouskasvun hidastumisen takia. Silloin käyttöasteet tehtailla ovat laskeneet ja tehokkuus sitä kautta heikentynyt ja hintapaineet kasvaneet. Siksi sekä Stora Enson että UPM:n on sopeutettava kapasiteettiaan heikentyneeseen markkinatilanteeseen.

Viljakainen ei näe, että paperintuottajien markkinatilanne olisi lähiaikoina paranemassa.

— Isossa kuvassa sähköisen median yleistyminen laskee paperin kysyntää, eikä siinä valitettavasti vielä näy pohjaa. Yksi keino on sopeuttaa tarjontaa muuttuvaan kysyntätilanteeseen. Painopaperikoneita on jonkin verran konvertoitu erityyppisten kartonkien tai erikoispaperien tuotantoon, mutta ei se mikään patenttiratkaisu ole.

— Samat jaksoittaiset huolet vaikuttavat jossain määrin myös kartongin ja erikoispaperien tuotannossa. Pitkällä tähtäimellä niiden markkinat kasvavat kohtuullisesti, mutta eivät nekään vedä määräänsä enempää uutta kapasiteettia.

Täydennetty Ari Johanssonin kommenteilla ja UPM-tiedoilla kello 12.32.

Lisätty Antti Viljakaisen kommentit kello 13.43.