Pikkujoulumyynnin piristyminen kuvastaa talouden käännettä Kotkassa

Yrittäjät iloitsevat, sillä pikkujouluja on varattu hyvin. Mara ennustaa täksi sesongiksi parempaa myyntiä kuin vuosi sitten.

Tuuli Koivisto

Taloudellisesti tiukkoina aikoina firmat ovat säästäneet henkilöstön virkistäytymistapahtumista kuten pikkujouluista.
Taloudellisesti tiukkoina aikoina firmat ovat säästäneet henkilöstön virkistäytymistapahtumista kuten pikkujouluista.

Kotkan seudulla pikkujoulumyynti on piristynyt. S-ryhmä jättäytyi tänä vuonna pois Kymenlaakson suurimmista pikkujouluista keskittyäkseen omien yksiköidensä pikkujoulupaketteihin. Kotkassa Chicago-esityksille oli sen verran kysyntää, että niitä lisättiin.

— Hyvä pikkujoulumyynti näkyy myös majoituksessa. Varauksia on tehty enemmän kuin viime vuonna, Sokos hotel Seurahuoneen hotellipäällikkö Marko Kokko kertoo.

Sokoksen pikkujoulupaketit ovat kiinnostaneet sekä yrityksiä että yksityisiä. Kampanjointi ja aktiivinen myyntipalvelu ovat tuottaneet tulosta, mutta Kokko näkee, että myös taloudessa syvin pohja on nähty. Hänen mukaansa suunta näyttää valoisammalta joka puolella Kymenlaaksoa. Myös venäläismatkailu on kasvussa, vaikka huippulukemiin on vielä matkaa.

— Tänä pyhäinpäivänä alueellamme näkyi enemmän venäläisiä kuin viime vuonna. Vielä kun saataisiin keskusta-alueille enemmän vipinää ja liikettä, se olisi paikallisten kahviloiden ja ravintoloiden näkökulmasta aina toivottavaa, Kokko tuumaa.

Matkailu- ja ravintolapalvelut (Mara) ry ennustaa, että pikkujoulumyynnistä tulee vuodentakaista parempi. Yrityksistä 71 prosenttia arvioi jäsenkyselyssä vuoden 2017 pikkujoulumyynnin kasvavan. Yli kuuden prosentin myynnin kasvua odottaa viidennes.

Vilkkaimmat viikonloput osuvat marras-joulukuun vaihteeseen, ja pikkujoulukausi alkaa jo isänpäivästä.

Entiset Kymenlaakson suurimmat pikkujoulut kulkevat nykyään nimellä Kaakon kuuluisimmat pikkujoulut. Ruonalan urheiluhallissa olevan tapahtuman järjestää Kaakko Festivals Oy joulukuun ensimmäisenä päivänä. Pikkujouluissa esiintyvät Antti Tuisku, Yö ja Vesala.

Kotkan juhlapaikat varattuja

Juha Savonen Kotkan Höyrypanimolta kertoo, että pikkujouluvarausten suhteen tämä vuosi on viime vuotta vilkkaampi. Tulevien viikonloppujen perjantait ja lauantait on kaikki varattu pääsääntöisesti yritysten toimesta.

— Yritykset olivat liikkeellä hyvissä ajoin. Ensimmäisiä varauksia alkoi tippua elokuussa kun lomilta palattiin, Savonen kertoo. 

Myös Kotkan Isännöintipalvelun vuokraama Metsolan rantasauna ja Kotkansaarella sijaitseva Citysauna ovat pitkälti varattuja. Erityisesti rantasauna on viikonloppuisin jouluviikolle asti varattu, vaikka kiinnostusta saunaa kohti riittää paljon vuoden ympäri.

— Nyt jos vielä haluaa vuokrata saunan niin kiirus alkaa tulla. Toki viikolla on vapaata, toimistosihteeri Pia Ronnila kertoo.

OP pitää pikkujouluista kiinni

Kymenlaakson Osuuspankissa pikkujouluja vietetään tänä vuonna Suomi 100 -juhlavuoden hengessä. Juhlavastaanotto pidetään Haminassa RUK:n maneesissa.

OP Kymenlaakson HR- ja viestintäjohtaja Susanne Vesala kertoo, että pikkujouluista on haluttu pitää kiinni, vaikka välillä on ollut tiukkoja vuosia.

— Olemme levittäytyneet koko Kymenlaakson alueelle. Mahdollisuudet kokoontua fyysisesti samaan paikkaan ovat harvassa, Vesala kertoo.

Kymenlaakson alueella on kuusi konttoria ja töissä on 152 henkilöä, OP-Kiinteistökeskuksella 13. Pikkujoulujen järjestämisvastuu on siirtynyt henkilökuntakerholta tiimeille.

— Aloitimme viime vuonna uuden perinteen, että kukin tiimi järjestää pikkujoulut vuorollaan. Järjestysvuorossa oleva tiimi haastaa aina seuraavan tiimin, Vesala kuvailee.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.