Yrittäjän arkea viemisiksi eduskuntaan – Kotkalainen ja haminalanen yrittäjä toivovat, että työllistämisestä tehtäisiin helpompaa

Nimikkoyrittäjä auttaa, kun kansanedustaja tarvitsee tietoa yrittäjyydestä. Keskusteluja voidaan käydä esimerkiksi kasvotusten kahvipöydässä tai sähköpostilla.

Raimo Eerola

Raimo Pippola toteaa, että työllistämisestä on tehtävä helpompaa, jos halutaan päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen.
Raimo Pippola toteaa, että työllistämisestä on tehtävä helpompaa, jos halutaan päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen.

Suomen yrittäjät ja Kymen yrittäjät sen aluejärjestönä tarjoaa kansanedustajille luontevan yhteyden yrittäjän arkeen. Yrittäjä puolestaan saa ajantasaista tietoa yrittäjiä koskevasta päätöksenteosta.  Yhteydenpidon on tarkoitus kestää koko vaalikauden ajan. 

— Nimikkoyrittäjän tehtävä on välittää kansanedustajalle konkreettista tietoa yrittäjän arjesta ja kertoa, mitä yrittäjyyden edistämiseksi kannattaisi tehdä, kenttäjohtaja Mari Kokko Suomen Yrittäjistä kertoo.  

Taustalla on ajatus vaalipiirin ihmisten hyvinvoinnista.

— Yrittäjät luovat työpaikkoja, verotuloja ja vireyttä, muistuttaa Kokko. 

Suomen Yrittäjät aloitti nimikkoyrittäjäkonseptin vuonna 2015.  

— Yhteistyö on ollut usein hedelmällistä ja antoisaa sekä kansanedustajalle että yrittäjälle, Kokko sanoo.   

Tietoa yrittäjyyden riskeistä

Tarkoitus on, että yrittäjän ääni tulee kuulluksi suoraan kansanedustajalle ja että tapaamiset olisivat jatkuvia, vähintään muutaman kerran vuodessa. Nimikkoyrittäjä ja kansanedustaja voivat tavata esimerkiksi Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen kansanedustajatapaamisissa tai yrittäjä voi kutsua kansanedustajan kylään yritykseensä.  

Kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero on saanut nimikkoyrityksekseen haminalaisen monialayrityksen Pro Viitala Oy:n.

— Haluan kertoa Paaterolle yleensäkin siitä, minkälaista pienen yrittäjän elämä on, siitä perusyrittäjyydestä. Haluan keskustella siitä, ovatko yrittäjiin kohdistuvat veronkiristykset tarpeellisia. Niillä yrittäjyys vedetään niin, kireälle, että moni yrittäjä miettii, kannattaako enää jatkaa ja onko uusien ihmisten työllistäminen enää mahdollista, miettii yrittäjä Nora Viitala.

Viitala toivoo kuulevansa Paaterolta yrittäjyyteen liittyvistä asioista, jotka ovat vasta eduskunnan valmisteltavina.

— Jos niihin voisi jotenkin vaikuttaa ennen kuin asioista päätetään lopullisesti.

Kimmo Seppälä

— Haluan kertoa Paaterolle yleensäkin siitä, minkälaista pienen yrittäjän elämä on, siitä perusyrittäjyydestä, kertoo Nora Viitala.
— Haluan kertoa Paaterolle yleensäkin siitä, minkälaista pienen yrittäjän elämä on, siitä perusyrittäjyydestä, kertoo Nora Viitala.

Työllistämisestä on tehtävä helpompaa

Raimo Pippolalla Data Group Kotkasta on jo kokemusta yhteistyöstä kansanedustajan kanssa.

— Juho Eerolan kanssa yhteistyö on sujunut hyvin, onhan hän itsekin toiminut yrittäjänä. Olemme keskustelleet yleisistä yrittäjyyteen liittyvistä ajankohtaisista asioista ja hän on vienyt asioita mukanaan eduskuntaan. Olemme istuneet kahville kokoushuoneessamme ja pitäneet yhteyttä sähköpostin välityksellä.

Pippola toteaa, että työllistämisestä on tehtävä helpompaa, jos halutaan päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen.

— Tällä hetkellä yrittäjät ovat ainoita, jotka Suomessa lisäävät työllisyyttä. Toisaalta monet yrittäjät eivät uskalla ottaa uusia työntekijöitä. Irtisanomissuoja on korkea. Kukaan yrittäjä ei halua irtisanoa ketään, jos siihen ei ole pätevää syytä, muistuttaa Pippola.

Kymen Yrittäjien alueen kansanedustajat ja nimikkoyrittäjät

Sirpa Paatero: Nora Viitala/Pro Viitala Oy

Juho Eerola: Raimo Pippola/Data Group Kotka/ Konekotka Oy

Paula Werning: Veli Hyyryläinen/Elementit-E Oy

Sheikki Laakso: Jari Liikkanen/Inkeroisten Laatuosa Oy

Ville Kaunisto: Ville Helander/Villehartti Oy