Ikääntyvän yrittäjän kannattaa miettiä myyntiä hyvissä ajoin — Reijon Diesel siirtyi onnistuneesti isältä lapsille

Raimo Eerola

Reijon Dieselin toiminta on laajentunut 2000-luvulla, omistaja-yrittäjä Jussi Lailavuo (oikealla) kertoo. Asentaja Pekka Tuomala on työn touhussa.
Reijon Dieselin toiminta on laajentunut 2000-luvulla, omistaja-yrittäjä Jussi Lailavuo (oikealla) kertoo. Asentaja Pekka Tuomala on työn touhussa.

Reijon Dieselillä tehtiin vuodenvaihteessa 2014—2015 onnistunut sukupolvenvaihdos. Reijo Lailavuon vuonna 1975 perustamalle autohuoltamolle jatkajat löytyivät omasta perheestä.

Jussi Lailavuo on ollut yrityksessä mukana koko ikänsä. Vuonna 2006 hänestä tuli virallisesti toimitusjohtaja ja omistus vaihtui vuonna 2014. Nyt sisarukset Jussi Lailavuo ja Anu Bindar omistavat Reijon Dieselin yhdessä pitkäaikaisen työntekijän Juho Rommin kanssa.

Lailavuolle oli aina selvää, että hän jatkaa isänsä yritystä.

— Yksi vaihtoehto oli, että olisin ottanut firman haltuuni yksin. Nykyinen järjestely on hyvä, nyt kaikilla on mahdollisuus pitää lomiakin.

Yritys on 2000-luvulla laajentunut ja investoinut paljon laitteisiin tekniikan kehittyessä. Investointipaineita tulee myös Boschilta, kun Reijon Diesel toimii osana Bosch Care Service -autokorjaamoketjua. Palkollisia yrityksessä on 7—8.

Sukupolvenvaihdos kesti useamman vuoden, mutta sujui Lailavuon mukaan kivuttomasti.

— Isä malttoi yllättävän hyvin luopua. Toki tässä on hänen elämäntyönsä ja hänellä oli huolta, miten yritys tulee selviämään, Lailavuo pohtii.

Juho Rommi aloitti Reijon Dieselillä kesätyöntekijänä ja jäi sille tielleen. Rommin isä ja isoisä olivat yrittäjiä, joten yrittäjän arki oli hänelle tuttua. Osakkaaksi ryhtymistä hänen ei tarvinnut juuri miettiä.

— Pitkiä päiviä on tehty ennenkin, kun vehkeet pitää saada liikkumaan. Paperihommat ovat tosin ihan hepreaa, Rommi naurahtaa.

Jatkajaa kannattaa etsiä ajoissa

Vuonna 2016 Kotkan ja Haminan seudulla lopettaneiden yritysten määrä oli jonkin verran suurempi kuin aloittaneiden. Elinkeinoelämän Keskusliiton johtavan asiantuntijan Jari Huovisen mukaan se voi viitata siihen, että jatkajaa on ollut hankala löytää.

— Alueella on paljon vakiintunutta yritystoimintaa, mikä voi olla hyväkin asia, sillä siellä on potentiaalia kasvupyrähdyksille, jos toimintaympäristö on otollinen.

Apua jatkajan etsimiseen yrittäjä voi hakea alueellisesta kehittämisyhtiöstä tai uusyrityskeskuksesta.

Cursorin yrityskehityspäällikkö Pirjo Kuusela kertoo, että yritysneuvontaan hakeutuu sekä jatkajan jo löytäneitä, että niitä etsiviä yrittäjiä. Kuusela muistuttaa, että jatkajaa on syytä etsiä hyvän sään aikana.

— Omistajanvaihdos on pitkä prosessi molempien osapuolien kannalta. Jos myyntiä lykkää aina tuonnemmaksi, voi liikeidea vanhentua tai yritys jäädä kehityksestä jälkeen, Kuusela kuvailee.

Bisnestä voi kaupata netissä

Tapoja etsiä jatkajaa on monia. Ensimmäinen keino on ilmoittaa myynnistä netissä Yrityspörssissä tai eri medioissa. Kuuselan mukaan silmät, korvat ja välillä myös suu pitää pitää auki.

Kuuselan kokemuksen mukaan useimmissa tapauksissa jatkaja löytyy perhepiiristä tai firman työntekijöistä. Kun jatkaja on löytynyt, Cursor voi auttaa myyntihinnan määrittelyssä ja liiketoimintakonseptin kehittämisessä.

— Usein yritystoimintaan pitää siinä vaiheessa keksiä jotain uutta. Se voi tarkoittaa kansainvälisyyttä tai digitaalisuutta, hyvinkin uniikkeja ratkaisuja, Kuusela kertoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet