Hiukan huolimaton kortin hävittäjä saattaa selvitä 50 euron omavastuulla

Aviopuolison törsäily jäi kortinhaltijan maksettavaksi, koska korttia ja tunnuslukuja ei saa luovuttaa kenellekään.

Seppo Rautiovaara

Maksukortin huolellinen käyttö tarkoittaa muun muassa sitä, että näppäilee kassalla tunnuslukunsa niin, että sivulliset eivät näe sitä.

Kuluttajan vastuu huolimattomasta maksuvälineen käytöstä on laskenut 150 eurosta 50 euroon. Omavastuu koskee tapauksia, joissa kuluttajan on katsottu toimineen lievästi huolimattomasti.

Jos esimerkiksi maksukortti häviää, katoamisilmoitus on tehtävä viivyttelemättä. Korttia on lisäksi säilytettävä niin, että se ei ole helposti vohkittavissa. Jos nämä asiat ovat kunnossa, kuluttaja ei joudu vastuuseen siitä, että kortin pihistäjä käyttää korttia väärin.

Jos maksuvälineen häviämisestä ei ilmoita ajoissa tai säilyttää sitä tai tunnuslukua huolimattomasti, kuluttaja kärsii 50 euron omavastuun nahoissaan.

Kokonaan eri juttu on, jos huolimattomuus on ollut törkeää. Silloin kortin haltija vastaa luvattomista ostoista kokonaan.

Tunnuslukuja ei saa luovuttaa

Maksuvälineitä on käytettävä sopimusehtojen mukaisesti huolellisesti. Kortit ja niihin liittyvät tunnusluvut ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä saa luovuttaa muiden käyttöön, ei edes aviopuolisolle.

Monelta tuppaa unohtumaan, että älypuhelinkin toimii monessa paikassa maksuvälineenä. Jos koodisuojamaton puhelin katoaa, siitä on syytä ilmoittaa heti operaattorille.

Kuluttajariitalautakunta rinnastaa ostamiseen käytetyn puhelimen luotto- ja pankkikorttiin. Jos katoamisesta ei heti huomattuaan ilmoita, puhelimella tehdyt ostot jäävät kokonaan kuluttajan maksettavaksi.

Vastuu päättyy ilmoitukseen

Kuluttaja ei yleensä ole itse vastuussa maksuvälineen luvattomasta käytöstä, jos sopimuksen tehnyt palveluntarjoaja ei ole edellyttänyt maksajan vahvaa tunnistamista.

Vahvalla sähköisellä tunnistamisella tarkoitetaan henkilöllisyyden todentamista sähköisesti. Tunnistaminen tapahtuu yleensä pankkien verkkopankkitunnuksilla.

Vastuu maksukortin oikeudettomasta käytöstä päättyy silloin, kun tekee ilmoituksen katoamisesta.

Pankin on pääsääntöisesti palautettava tililtä kadonneet rahat viimeistään seuraavana pankkipäivänä siitä, kun se on saanut tiedon tapahtumasta tai havainnut sen itse.

Puoliso törsäsi, pankki ei korvannut

Pankin ja asiakkaan välinen vastuunjako ratkaistaan maksupalvelulain ja korttiehtojen perusteella.

Suurin osa tapauksista, joissa maksukorttia on käytetty väärin, selviää ja ratkaistaan asiakkaan ja pankin välisissä neuvotteluissa. Kannattaa siis aina ottaa ensin yhteys omaan pankkiin.

Alla olevat esimerkit ovat Korttiturvallisuus.fi -sivustolta, jonne on kerätty yleistä tietoa korttimaksamisesta ja sen turvallisuudesta . Sivuston takana ovat pankit, Poliisi, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE, Finanssialan Keskusliitto, Automatia ja Luottokunta.

Ilmoituksen teko venyi

Huomasin baarissa ollessani lauantai-iltana, että maksukorttini oli kadonnut. En tehnyt katoamisilmoitusta heti, koska puhelin oli narikassa ja jono pitkä. Unohdin koko asian ja tein katoamisilmoituksen maanantaina aamulla. Kortiltani oli viety 3 000 euroa, jota pankki ei suostu maksamaan minulle. Miksi ei?

Pankin vastaus: Katoamisilmoitus pitää tehdä viipymättä, kun huomaa kortin kadonneen. Soittoa varten voi esimerkiksi lainata puhelinta tai soittaa baarin puhelimesta. Pankki ei ole velvollinen korvauksiin.

Ryöstö Roomassa

Käsilaukkuni ryöstettiin keskellä kirkasta päivää veitsellä uhaten lomalla Roomassa. Lompakko, passi ja kortit hävisivät laukun myötä. Tein katoamisilmoituksen ja ilmoituksen poliisille heti päästyäni takaisin hotelliin. Tililtäni oli kuitenkin tässä välissä ehditty tehdä 800 euron edestä ostoksia väärennetyllä allekirjoituksella. Korvaako pankki tililtäni viedyn summan?

Pankin vastaus: Pankki korvaa sinulle menettämäsi 800 euroa. Olit säilyttänyt maksukorttiasi huolellisesti ja vain pakotettuna joutunut antamaan sen varkaalle.

Puoliso törsäsi

Avopuolisoni käytti maksukorttiani luvatta. Hän oli tehnyt sillä 1 500 euron edestä ostoksia ja nostanut tililtäni 500 euroa. En ollut antanut lupaa käyttää korttiani. Korvaako pankki?

Pankin vastaus: Sinulla on velvollisuus huolehtia korteistasi, ne ovat henkilökohtaisia etkä saa luovuttaa niitä kenellekään muulle. Myös tunnusluku on henkilökohtainen, sitä ei saa kertoa edes perheenjäsenelle, eikä sitä saa säilyttää kortin kanssa samassa paikassa. Näin ollen pankki ei ole velvollinen korvauksiin.

PIN-koodi ehkä lompakossa

Käsilaukkuni varastettiin. Lompakko kortteineen ja puhelin olivat käsilaukussa. PIN-koodini saattoi olla kirjoitettuna lapulle lompakossani. Ennen kuin olin ehtinyt tehdä katoamisilmoituksen, oli kortilta nostettu päivittäisen saldorajani maksimi 1 000 euroa. Korvaako pankki?

Pankin vastaus: Korttia ja tunnuslukua ei saa säilyttää samassa paikassa, kuten lompakossa tai käsilaukussa. Jos tunnusluvun kirjoittaa ylös, tulee sen olla sellaisessa muodossa, ettei sitä voi tunnistaa kukaan muu kuin sinä. Pankki ei ole velvollinen korvauksiin.