Noin 16 000 työnantajayritystä suunnittelee tai toteuttaa sukupolvenvaihdosta — Yritystoiminnalle on vaikeaa löytää jatkajia

Omistajanvaihdoksen myötä yritys voidaan saada uuteen kasvuun. Moni joutuu lyömään lapun luukulle jatkajan puuttuessa.

Raimo Eerola

Reijon Dieselin perustajan Reijo Lailavuon poika Jussi Lailavuo luotsaa nykyään yritystä yhdessä siskonsa ja vanhan työntekijän kanssa.

Ikääntyvien yrittäjien on yhä vaikeampaa löytää yritystoiminnalleen jatkajaa. Elinkeinoelämän Keskusliiton tekemien arvioiden mukaan omistajanvaihdos koskettaa tällä hetkellä noin 16 000 työnantajayritystä.

— Noin joka viides yritys on siinä tilanteessa, että suunnittelee tai toteuttaa sukupolvenvaihdosta. Yrittäjäkentässä joka kolmas tai vähän yli on yli 55-vuotiaita ja heidän osuutensa kasvaa, toteaa EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.

Sukupolvenvaihdosten tilastointi ei ole aukotonta, mutta EK:n arvion mukaan niitä tehdään vuosittain noin 3000—4000. Moni joutuu lyömään lapun luukulle.

Nuorten halukkuus jatkaa perheyrityksiä on kärsinyt taantumasta

Haastavin tilanne on pienissä mikroyrityksissä, joiden toiminta perustuu yrittäjä-omistajan omaan ammattitaitoon ja osaamiseen. Elämäntyölle on vaikeaa löytää jatkajaa, mutta muitakin haasteita voi tulla.

— Luopumisen hetki voi viivästyä, kun yritys on yrittäjälle elämäntyö ja osa identiteettiä, eikä jatkajaa pohdita riittävän ajoissa. Myös arvon määritys on hankalaa. Yrittäjä voi tunnesyistä nähdä yrityksen arvokkaampana kuin mitä jatkaja olisi valmis maksamaan, Huovinen kuvailee.

Huovisen mukaan pidempään toimineet yritykset eivät näytä nuorempien silmissä yhtä houkuttelevalta kuin esimerkiksi start upit. Valtakunnallisesti suurin osa omistajanvaihdoksista tehdään muussa kuin perhepiirissä, mutta myös perheyrityksistä on viestitetty, että jatkajaa on hankalampi löytää.

— Eletty taantuma heijastuu nuorten keskuudessa yrittäjäaikomuksiin. Nuoret ovat nähneet yrittäjäelämän nurjan puolen, Huovinen kertoo.

Lääkkeeksi ongelmaan Huovinen tarjoilee oppisopimuskoulutuksen hyödyntämistä jatkajan kouluttamisessa sekä ammattioppilaitosten yhteyteen perustettavien jatkajakoulujen perustamista, joissa yritysten olisi mahdollista kohdata potentiaalisia jatkajia.

Omistajanvaihdoksilla Suomi nousuun

Huovinen näkee, että tulppa omistajanvaihdoksissa on juurisyy monien näkyvien ongelmien taustalla. Ikääntyvien yrittäjien luotsaamissa yrityksissä on selkeästi vähemmän kasvutavoitteita eikä digitalisaation mahdollisuuksia tunnisteta tai hyödynnetä. Omistajavaihdosten vauhdittamisella on kansantalouden kasvun kannalta merkitystä.

— Tarkoituksena ei ole syyllistää eläköityvää yrittäjää. On täysin ymmärrettävää, ettei uusia investointeja haluta tehdä, jos näköpiirissä ei ole jatkajaa.

— Jos Suomeen todella halutaan digiloikka ja positiivista työllistymiskehitystä, se edellyttäisi omistajanvaihdospadon räjäyttämistä.

Huovinen kuitenkin toivoisi päättäjiltä, myös alueellisella tasolla, huomiota siihen, kuinka isosta asiasta on kyse.

— EK:n tekemässä Kuntarankingissa on vuosi vuodelta noussut enemmän kritiikkiä sitä kohtaan, että resurssit kohdistetaan start upeihin ja alkuvaiheen yritysneuvontaan tai suuryritysten auttamiseen. Enemmän kaivattaisi huomiota siihen työllistävään isoon joukkoon.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.