Kodin yleiskoje on matkapuhelin — pöytätietokone on matkalla kohti museota

Mikroprosessori on jokaisen kodin vimpaimen osa hammasharjasta alkaen.

All Over Press/Cigdem Simsek

Televisiot ovat nyt ohuita, mutta pinta-alaltaan suuria, ja ne ripustetaan seinille. Havainnekuva.

On meillä stereot, televisio, mikroaaltouuni ja videonauhuri on pakastin, kahvinkeitin, mikroprosessori ja pölynimuri, luetteli Gösta Sundqvist Onnelliset-laulussaan vuonna 1980.

Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin Onnellisten perheen kodinelektroniikkaluettelo tuntuu edelleen aika tutulta. Vempaimet ovat nykyisin toisen näköisiä, mutta tarpeet, joita varten ne hankitaan, ovat entiset.

Sitä Sundqvist ei pystynyt näkemään, että jokaisen perheen yleiskoje on nykyisin matkapuhelin. Älykäs matkapuhelin — tarkoitetaan ilmeisesti puhelinta, jolla saa yhteyden internetiin — on 86 prosentilla kotitalouksista.

Lankapuhelin on muuttunut harvinaisuudeksi. Sellainen on kuudessa prosentissa kotitalouksista.

Lankapuhelin on muuttunut harvinaisuudeksi. Sellainen on kuudessa prosentissa kotitalouksista.

Stereot jalostuneet kotiteattereiksi

Ajanmukaisessa kodissa ei tarvita kirjahyllyä. Kirjat luetaan tabletilta, jollainen on 61 prosentilla kotitalouksista. Stereot ovat jalostuneet kotiteattereiksi. Sellainen on 19 prosentilla kotitalouksista.

88 prosentilla kotitalouksista on taulumallinen televisio. Teräväpiirtotelevisio on 61 prosentilla ja älytelevisio 37 prosentilla kotitalouksista.

Joka toisessa kodissa televisio on liitetty kaapeliverkkoon, jolloin televisiosta näkyvät maksua vastaan myös niin sanotut taivaskanavat. Niitä katselee 37 prosenttia kotitalouksista. Suoraan taivaalta eli satelliittiantennilla taivaskanavat nappaa 7 prosenttia kotitalouksista.

All Over Press/Richard B. Levine

Viime vuosisadan viihde-elektroniikkaa odottamassa kierrätystä.

Videonauhureita oli eniten vuonna 2002

Mikroaaltouuni oli viisi vuotta sitten 92 prosentissa keittiöistä. Sitäkin yleisempiä keittiökoneita olivat jääkaapit ja pakastimet. Pesukone oli 91 prosentilla kotitalouksista ja astianpesukone 65 prosentilla. Tieto on vuodelta 2012.

Videonauhurit olivat yleisimmillään vuonna 2002, jolloin 80 prosentilla kotitalouksista sellainen oli. Videonauhurit korvattiin DVD- ja Blu-ray-soittimilla. Vuonna 2013 sellainen oli 61 prosentilla kotitalouksista, mutta nyt ne vähenevät nopeasti.

Kodin mikroprosessorien lista oli 40 vuotta sitten lyhyt: työpöydällä ehkä Casion laskin ja ranteessa Seiko. Kun Sundqvist kirjoitti laulunsa, Applen pojat Kaliforniassa olivat vasta saaneet valmiiksi ensimmäisen joka kotiin tarkoitetun tietokoneensa.

Nyt mikroprosessori on jokaisen vimpaimen osa hammasharjasta alkaen. Mikroprosessorillista hammasharjaa kutsutaan luonnollisesti älyhammasharjaksi.

Digikamera enää joka toisessa taloudessa

Digitaalinen kamera on joka toisessa kotitaloudessa. Pitäisi sanoa enää joka toisessa, sillä vielä neljä vuotta sitten 70 prosenttia kotitalouksista kertoi kuvaavansa digikameralla.

Samalla tavalla kohti museota on matkalla pöytätietokone. Niitä on enää 32 prosentilla kotitalouksista.

Lähde: Tilastokeskus, kuluttajabarometri

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.