Käteisen käyttö maksamisessa hiipuu koko ajan

70 prosenttia suomalaisista maksaa ostoksensa pääosin kortilla.

Kimmo Seppälä

Mikko Almgren maksoi viritysmittarin totuttuun tapaan kortilla. Käteistäkin hänellä poikkeuksellisesti oli mukana, mutta vain kymppi. Myyntitiskin takana Marko Knuuttila.
Mikko Almgren maksoi viritysmittarin totuttuun tapaan kortilla. Käteistäkin hänellä poikkeuksellisesti oli mukana, mutta vain kymppi. Myyntitiskin takana Marko Knuuttila.

Kotkalainen Mikko Almgren maksaa valitsemansa viritysmittarin kortilla. Hän sanoo käyttävänsä korttia lähes aina ostostensa maksamisessa.
— On hyvin harvinaista, että minun lompakossani on käteistä, vaikka nyt yllättäen siellä tosin on kymppi.
Almgren on on asioimassa kotkalaisen Illumitech Finland Oy:n tiloissa Raakunkujalla. Yhtiö on erikoistunut valaistusuunnitteluun ja -toteutuksiin. Samassa paikassa on Illumitechin valaisinkauppa.
Marko Knuuttilan mukaan asiakkailta tulee enää melko harvoin käteistä. Kymmenestä ostoksesta seitsemän maksetaan kortilla. Lähinnä pieniin tarvikeostoksiin liittyy käteinen raha.
— Yrittäjän kannalta korttimaksu on helpompi. Etenkin siksi, että rahankäsittely on mennyt melko vaikeaksi. Käteisen joudun viemään marketin automaattiin. Toki kuluja korttimaksamisesta tulee yrittäjälle ja rahojen saapumisessa tilille on parin päivän viive, mutta silti korttimaksaminen on parempi vaihtoehto käteiseen nähden.

Käteinen liikkuu

ainakin kymmenen vuotta


Suomessa on arvioitu, että käteisen käyttö maksuvälineenä puolittuu noin seitsemän vuoden kuluessa. Siitä huolimatta Suomen Pankin asiantuntijat ennustavat käteistä liikkuvan kaupanteossa melko runsaasti ainakin seuraavat kymmenen vuotta.
Muihin Pohjoismaihin verrattuna suomalaiset ovat selvästi hitaampia omaksumaan uusia maksutapoja ja -sovelluksia. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa noin 40 prosenttia ihmisistä on kyselyissä kertonut, ettei heillä juuri koskaan ole käteistä rahaa mukanaan. Suomalaisten keskuudessa vastaava luku on 20 prosenttia. Tutkimusten mukaan suomalaisten erilainen asenne käteiseen rahaan johtuu siitä, meillä käteismaksu yhä edelleen koetaan helpoksi ja nopeaksi, vaikka esimerkiksi kortin käyttö on yleistynyt.
Tuoreen kuluttajakyselyn mukaan 13 prosenttia suomalaisista maksaa yhä ostoksensa pääosin käteisellä. Täysin tarkkaa tilastoa käteisen käytöstä ei pystytä esittämään. Näin siksi, että kun raha vaihtuu tavaraan, ei välttämättä mihinkään rekisteröidy, kuka maksaa kenelle ja kuinka paljon  
Mobiilimaksaminen kiinnostaa eniten alle 35-vuotiaita. Ongelmana on, että pienillä kaupoilla ei useinkaan ole osaamista eikä resursseja ottaa käyttöön uusia maksutapoja ja järjestelmiä.
Kun uusista sukupolvista tulee kuluttajia, suosittelevat asiantuntijat, että lapset opettelisivat rahan käyttöä ensin käteisellä. Näin käsitys hinnoista tulee kirkkaammaksi.

Uusimmat uutiset