Haminan satametrinen tanko kestää suurlipun —  Koripallokentän kokoinen Suomen lippu nousee salkoon kevään aikana, viimeistään toukokuussa

Tehdyissä tarkastuksissa salko on todettu turvalliseksi. Vielä ei ole selvyyttä siitä, millaiset lisäkustannukset lipputangon vahvuuden selvittely on aiheuttanut.

Antti-jussi Larvio

Sibeliuskadun kentällä seisova 100 -metrinen lipputanko saa kevään aikana huipulleen vihdoin lipun. Tanko on todettu turvalliseksi.
Sibeliuskadun kentällä seisova 100 -metrinen lipputanko saa kevään aikana huipulleen vihdoin lipun. Tanko on todettu turvalliseksi.

Haminan suurlipun salon on todettu olevan turvallinen, joten siihen voidaan nostaa maailman suurin, koripallokentän kokoinen Suomen lippu. Salko todettiin turvalliseksi tankohankkeen valvontaa suorittavan A-Insinöörit Oy:n loppuraportissa, joka luovutettiin Haminan kaupungille maanantaina.

Viime vuoden marraskuussa Sibeliuskadun kentälle Haminassa pystytetystä 100-metrisestä terästangosta jouduttiin jälkikäteen pyytämään tangon kestävyyden toteamiseksi tarkentavia tietoja sen valmistaneelta venäläiseltä Amira Groupilta, sillä tangon dokumentit eivät vahvistaneet sen täyttävän eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia. Lisätiedot eivät kuitenkaan riittäneet todentamaan tankoa turvalliseksi, vaan helmikuussa siitä otettiin vielä erikseen materiaalinäytteitä.

Huhtikuussa tai viimeistään toukokuussa lippu nostetaan. — Matti Filppu

Amira on ilmoittanut tangon kestävän ilman lippua 49 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen ja lipun kanssa tuulta saa yhtiön mukaan olla 29 metriä sekunnissa.

Lippu nousee keväällä

Haminan kehitysjohtaja Matti Filpun mukaan suurlippu voidaan nostaa salkoon, kun kaupungin rakennusvalvonta on antanut tangolle käyttöönottoluvan. Ennen lupapäätöstä tehdään vielä erilaisia testauksia muun muassa salon sähköjärjestelmiin ja lipunnostotekniikkaan liittyen. Lippusalossa on automatiikka, joka voimakkaalla tuulella laskee suurlipun alemmas, jotta lippu ei repeydy.

Filpun mukaan lipun nostopäivä päätetään lähiviikkojen aikana, mutta kevään kuluessa nosto tapahtuu.

— Huhtikuussa tai viimeistään toukokuussa lippu nostetaan, Filppu toteaa.

Alunperin Haminassa piti nostaa suurlippu salkoon viime vuoden toukokuussa Suomen lipun täyttäessä 100 vuotta. Projektissa jouduttiin ottamaan aikalisä kustannusten nousun vuoksi.

Uudeksi nostopäiväksi tuli viime joulukuun 3. päivä, mutta nosto jouduttiin perumaan, kun tangon kestävyydestä ei tuolloin ollut riittävää varmuutta.

Osa Lippumaailmaa

Suurlipun tangon hinta on 322 000 euroa. Sitä varten tehdyt perustukset ovat tulleet maksamaan 185 000 euroa. Filpun mukaan vielä ei ole selvyyttä siitä, millaiset lisäkustannukset lipputangon vahvuuden selvittely on aiheuttanut.

Haminan suurlippu on osa Haminan Lippumaailmaa, johon liittyen kaupunkiin on tarkoitus perustaa muun muassa laaja, moniosainen lippupuisto. RUK:n puiston ja Lipputornin läheisyyteen puiston osat avattiin viime kesänä. Haminan Lippumaailmaan ei kaupunki kuitenkaan aiota tänä vuonna tehdä uusia rakennusinvestointeja.

Lippumaailman ympärillä kuitenkin tapahtuu myös kuluvana vuonna. Haminan kaupunki järjestää yhteistyössä Kehittyvä Hamina ry:n kanssa suursalon juurella Tankomarkkinat 25. päivänä toukokuuta. Kyseessä on osa Kesätuulella Haminassa -tapahtumaa. Raatihuoneella puolestaan nähdään kesällä Suomen lipun 100-vuotisjuhlanäyttely ja Lipputorniin avataan Pohjoismaiden ja Baltian maiden lippuja esittelevä näyttely.