Vainoaja määrättiin mielentilatutkimuksiin ja pidettäväksi vangittuna — Oikeus ei uskonut miehen selitystä ravintolayrittäjäksi ryhtymisestä

Kymenlaakson käräjäoikeus Kotkassa on välituomiossaan määrännyt vainoamisesta syytetyn 25-vuotiaan miehen mielentilatutkimuksiin. Mies määrättiin pidettäväksi Mikkelin vankilassa. Käräjäoikeuden mukaan on ilmeinen vaara, että mies jatkaa rikollista toimintaa.

Syyttäjän mukaan tapaus on täysin poikkeuksellinen. Kahdesta aikaisemmasta tuomiosta, lukuisista vapaudenmenetyksistä ja ehdottomasta vankeusrangaistuksesta huolimatta mies oli aloittanut vainoamisen vankilasta käsin heti, kun hänelle määrätty lähestymiskielto päättyi. Tilanteen kuvaillaan revenneen täysin, kun hovioikeus vapautti miehen.

Syyttäjän mukaan miehen aiempi rikostausta ja sen suhde uuteen rikokseen osoittaa ilmeistä piittaamattomuutta lain kieltoja ja käskyjä kohtaan. Syyttäjä vaati miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta, sillä on odotettavissa, että hän jatkaa vainoamista vapauduttuaan. Asianosaiset vaativat yhteensä joidenkin tuhansien eurojen edestä korvauksia kärsimyksistä.

Syyttäjä vaati myös mielentilatutkimusta.

Mies myönsi vainoamisen

Syytetty myönsi syyllistyneensä vainoamiseen ja laittomaan uhkaukseen, mutta hän kiisti pyrkineensä aiheuttamaan uhreille ahdistusta tai kiristäneensä veloilla.

Hän myös kiisti syyllistyneensä törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Syytetyn mukaan hänen ja toisen miehen väliset viestit olivat liittyneet hänen aikeisiinsa ryhtyä ravintola- ja turvapalvelulan yrittäjäksi. Käräjäoikeus ei pitänyt selitystä uskottavana, mutta viestien sisältö oli siinä määrin monitulkintainen ja ulkopuoliselle henkilölle käsittämätön, ettei oikeuden mukaan se ei riittänyt osoittamaan miesten syyllisyyttä.

Mies vastusti mielentilatutkimukseen määräämistä.

Käräjäoikeus jatkaa asian käsittelyä mielentilatutkimuksen lausunnon jälkeen. Mies on syytteessä rikoksista, joista säädetty ankarin rangaistus on enemmän kuin vuosi vankeutta.