Kotkalainen pääomatulokuningas Saastamoinen sijoittaa raideliikenteeseen

Kotkalainen Jukka Saastamoisen nimi on viimeiset kymmenen vuotta noussut Kymenlaakson suurituloisimpien listalle. Rautateiden tavaraliikenteen murroksessa merkittävä osa kuuluu kotkalaiselle veronmaksajalle.

Tavaraliikenne avautui kilpailulle vuonna 2007. Käytännössä VR:n ensimmäiset haastajat ovat päässeet raiteille vasta parin viime vuoden aikana. Saastamoinen on ollut antamassa vauhtia muutokselle. Hän lähti sijoittajaksi yksityiseen rautatieyhtiö Fenniarailiin.

— Pystyin olemaan apuna, että saatiin homma käyntiin, hän toteaa.

Fenniarailin ensimmäinen tavarajuna saapui Kemijärveltä Kotkaan heinäkuussa. Yhtiön omistajiin kuuluu myös kotkalainen RP Cap Oy. Sijoittajien avulla rautateiden tulokas pystyi muun muassa hankkimaan kolme veturia.

— Rautatieliikenne on pääomaa vaativa laji. Yhtiöllä olivat tietotaito ja turvallisuus kunnossa, puuttui vain kalusto, Saastamoinen kuvaa mukaan tuloaan yhtiöön.

Saastamoinen myi Säästötalo Robinhoodin liiketoiminnan Tokmannille vuonna 2005. Viime vuoden verotettavat pääomatulot (1,6 miljoonaa euroa) ovat pääosin tuon yrityskaupan peruja. Mies ei ottanut koko kauppasummaa kerralla, vaan osinkoina vuosien mittaan. Lisäksi Jukka Saastamoinen Oy toimii edelleen kiinteistövuokrauksessa.

Saastamoinen sanoo nykyään keskittyvänsä enemmän hevosiin, metsässä liikkumiseen ja kalastukseen.

Lue lisää aiheesta päivän lehdestä tai Kymen Sanomien mobiilisovelluksesta.


Pekka Kimpanpää/Johanna Vehkaluoto

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.