Kotkan nuorisotyöntekijät pysyvät liikkeessä — Willarit vievät nuorten luokse

Kotkassa kokeillaan uutta liikkuvan nuorisotyön muotoa. Willarit lähtevät liikkeelle perjantaina.

Raimo Eerola

Nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen ja liikkuva nuorisonohjaaja Mikko Kiri kertovat, että Kotkan nuorisotoimi on kehittänyt erilaisia liikkuvan nuorisotyön muotoja jo parin vuoden ajan.
Nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen ja liikkuva nuorisonohjaaja Mikko Kiri kertovat, että Kotkan nuorisotoimi on kehittänyt erilaisia liikkuvan nuorisotyön muotoja jo parin vuoden ajan.

Kotkan nuorisotoimi kokeilee ensimmäisenä Suomessa uudenlaista tapaa tehdä nuorisotyötä. Willari-toiminta alkaa perjantaina, kun Helkama ja Baiks lahjoittavat Aseman Lapset ry:n kautta kolme polkupyörää nuorisotoimen käyttöön. Valtakunnallisesti Willari-pilottihankkeeseen on lahjoitettu yhteensä kuusi Insera-merkkistä pyörää, joista kolme on Kotkan nuorisotyön käytössä ja toiset kolme Aseman Lapset ry:llä Helsingissä.

Nuorisotyö on siellä missä nuoretkin ovat

Willareilla tehdään liikkuvaa nuorisotyötä Walkers-toiminnan periaatteella. Willarit ovat kohtaamisvälineiksi tuunattuja polkupyöriä, jotka vievät nuorisotyöntekijät ja vapaaehtoiset sinne, missä nuoret ovat: puistoihin, rannoille, aukioille ja muihin paikkoihin, joihin bussilla, autolla tai jalkautuen on hankalaa tai aikaa vievää päästä.

— Willarien avulla saamme tuotua turvallisia aikuisia nuorten toimintaympäristöihin ja nuorisotyöllisiin tyhjiöihin, toteaa nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen.

Kotkan nuorisotoimi on kehittänyt erilaisia liikkuvan nuorisotyön muotoja jo parin vuoden ajan.

— Nuorisotyön tehtävänä on olla siellä missä nuoret ovat. Willari-toiminta tarjoaa yhden oivan mahdollisuuden työn toteuttamiseen ja nuorten tapaamiseen eri kulmilla. Kotkassa pysytään liikkeessä, vahvistavat Ruotsalainen ja liikkuva nuorisonohjaaja Mikko Kiri.

Nuorisonohjaajat pitävät nuoriin yhteyttä sosiaalisessa mediassa.

— Emme vain etsi heitä, vaan menemme sinne, minne he pyytävät meitä tulemaan, toteaa Kiri.

Ensimmäisen kerran Willarit polkaistaan käyntiin perjantaina ja jatkossa Willari-toimintailtoja on kaksi viikossa. Toiminta jatkuu läpi kesän. Toimintaan osallistuu myös kolme Kotka-Kymin seurakunnan työntekijää.

Nuorisotyö mukana muutoksessa

Nuorten kokoontumiskulttuuri muuttuu jatkuvasti ja nuorisotyön on pysyttävä mukana muutoksessa.

— Liikkuvista nuorisotyön muodoista olemme saaneet nuorilta erinomaisen vastaanoton, ja nuorten palautteet vahvistavat sen, että he kaipaavat vapaa-ajan ympäristöihinsä turvallisia ja luotettavia aikuisia myös kesäisin, kertoo Walkersin valtakunnallisesta toiminnasta vastaava Minna Lahtela Aseman Lapsista.

Walkers-toiminta perustuu vapaaehtoisten aikuisten sekä ammattilaisten nuorille antamaan aikaan ja läsnäoloon. Walkers-toimintaa on usealla paikkakunnalla Suomessa kiinteänä tilatoimintana, Walkers-bussitoimintana sekä ympäri Suomea sijoitetuilla Wauto-matkailuautoilla, joista yksi on ollut sijoitettuna Kotkaan kuluneena keväänä.

— Juuri Wauto-toiminnan kautta tiedämme, että esimerkiksi Kauppakeskus Pasaatin ympäristö ja Merikeskus Vellamon katto ovat paikkoja, joihin Willareilla poljemme, kertoo Kiri.