28 henkilöä työllistänyt Kotkan Konepaja konkurssiin — henkilöstö ehti jo luulla, että lama on selätetty

Raimo Eerola

Kotkan Konepaja meni tiistaina konkurssiin. Konepaja työllisti 28 henkilöä. Arkistokuva.
Kotkan Konepaja meni tiistaina konkurssiin. Konepaja työllisti 28 henkilöä. Arkistokuva.

Kotkan Konepaja on mennyt konkurssiin. Kymenlaakson käräjäoikeus asetti Mussalossa sijaitsevan tilauskonepajan konkurssiin tiistaina.

Pääluottamusmies Mikko Laakso kertoo, että tiistaina iltapäivällä henkilöstölle pidettiin tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin, että kaikki on irtisanottu.

— Porukka oli kyllä aika yllättynyttä. Suuri huoli on miten pärjätään, kun palkanmaksu ja kaikki katkeaa.

Konepajan yrittäjänä ja toimitusjohtajana toiminut Jari Hämäläinen kertoo, että yhteensä yhtiö työllisti 28 henkilöä. Hän kertoo, että suurin syy konkurssiin on vuodesta 2008 jatkunut lama.

— Se on jatkunut käytännössä näihin vuosiin asti, kahdeksan vuotta. Sinä aikana emme ole pystyneet riittävästi investoimaan uusiin tuotantovälineisiin.

Hämäläisen mukaan konepaja ajautui tilanteeseen, jossa kannattava liiketoiminta ei ollut enää mahdollista.

Laakson mukaan henkilöstö ehti jo olla uskossa, että lama on selätetty.

— Odotettiin, että nyt on töitä, että tulee parempi aika ja asioista selvitään. Tänään ruokatunnilla puhuttiin vielä, että koko kesä ollaan töissä.

Pääluottamusmiehen mukaan konkurssi tuli yllätyksenä muun muassa siksi, että konepajalle on riittänyt töitä jo pidemmän aikaa eikä lomautuksia ole viime aikoina ollut.

Laakso aikoo keskiviikkona olla yhteyksissä työvoimatoimistoon. Lisäksi Metalliliiton kanssa on laadittu suunnitelma siitä, miten työntekijät jatkavat tästä eteenpäin.

Henkilöstön irtisanomisaika on kaksi viikkoa. Laakson mukaan työt aiotaan tehdä loppuun.

— Tyhmäähän se olisi tässä vaiheessa lähteä lakkoilemaan. Ei auta kuin tehdä töitä, ei rahaa saa muualtakaan, Laakso sanoo.

Pääluottamusmies uskoo ja toivoo, että metallialan ammattilaisille on töitä. Esimerkiksi Turun telakka ja Uudenkaupungin autotehdas luovat uskoa paremmasta työtilanteesta. Laakson mukaan teknologiateollisuuden tilanne Suomessa näyttää hyvältä tällä hetkellä.

— Mutta sanotaan suoraan, että kilpailukykysopimus ei auttanut meitä yhtään. Oma osuutemme on hoidettu, mutta sillä ei ollut mitään merkitystä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.