Kotkassa vappuna avovaimonsa kuristanutta miestä syytetään taposta – Syyttäjä vaatii vähintään yhdeksän vuoden ehdotonta tuomiota

Mies kuristi avovaimonsa elottomaksi. Nainen menehtyi saamiinsa vammoihin sairalaassa. Miehen entinen seurustelukumppani kertoi hänen olleen äkkipikainen ja väkivaltainen ennenkin.

Raimo Eerola

Vappuna avovaimonsa kuristanut kotkalaismies sai torstaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa syytteen ensisijaisesti taposta. Arkistokuva.
Vappuna avovaimonsa kuristanut kotkalaismies sai torstaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa syytteen ensisijaisesti taposta. Arkistokuva.

Vappuna avovaimonsa kuristanut kotkalaismies sai torstaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa syytteen ensisijaisesti taposta.

Mies on esitutkinnassa tunnustanut kuristaneensa avovaimoaan kaulasta heidän yhteisessä kodissaan ja aiheuttaneensa tämän kuoleman. Mies on kiistänyt teon tahallisuuden ja väittänyt sen olleen vahinko.

Nainen menehtyi saamiinsa vammoihin

Kaakkois-Suomen poliisi sai vapunpäivänä hälytyksen avoparin asuntoon ja löysi sieltä elottoman naisen. Poliisit aloittivat elvytyksen ja paikalle saapunut ensihoidon henkilöstö jatkoi sitä. Nainen alkoi taas hengittää itse ja hänet vietiin sairaalaan. Hän ei kuitenkaan tullut enää tajuihinsa.

Kuristamisesta aiheutui naiselle hengitysvaikeuksia, hengityksen pysähtyminen, kuristusjälkiä kaulaan, verenpurkaumia silmiin, kieliluun murtuminen sekä hapenpuutteen aiheuttama aivovaurio, johon hän menehtyi 9. toukokuuta.

Naista jännitti mennä kotiinsa

Syyttäjän todisteiden mukaan nainen oli ennen kotiin menoa kertonut viestissään ystävälleen, että häntä jännittää mennä avoparin yhteiseen kotiin.

Erään todistajan mukaan nainen oli kertonut läheisilleen, että avomies oli kuristanut häntä jo aikaisemmin riidan yhteydessä. Myös miehen entinen naisystävä haastettiin todistajaksi ja hän kertoi miehen taipumuksesta äkkipikaisuuteen ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunnon mukaan naisen oikean ja vasemman käden kynsien alusista löytyi miehen DNA:ta, mitä voidaan pitää merkkinä naisen puolustautumisyrityksistä.

Syyttäjä vaatii vähintään yhdeksän vuoden tuomiota

Syyttäjä vaati Kymenlaakson käräjäoikeudessa miehelle rangaistusta taposta. Hänen mukaansa mies on kuristanut avovaimoaan niin, että tämä menetti tajuntansa ja muuttui elottomaksi.

Vaihtoehtoisessa rangaistusvaatimuksessa syyttäjä syyttää miestä törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Rikos on syyttäjän näkemyksen mukaan törkeä, koska uhri ei ollut omalla käyttäytymisellään antanut aihetta väkivaltaiseen käytökseen, tekijä oli hänen avopuolisonsa ja pahoinpitely tapahtui osapuolten yhteisessä kodissa.

Syyttäjä vaati miehelle vähintään yhdeksän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Tuomio julkistetaan 13. elokuuta kansliatuomiona.