Vainoaja taas oikeudessa Kotkassa – aiemmat tuomiot eivät hillitse häiriköintiä

Kimmo Seppälä

Vainoaja taas oikeudessa Kotkassa – aiemmat tuomiot eivät hillitse häiriköintiä

Vuonna 1992 syntynyt mies on jälleen syytettynä vainoamisesta Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kotkassa. Mies on parin vuoden aikana häirinnyt toistuvasti entistä tyttöystäväänsä ja muita henkilöitä. Häirintä on tapahtunut yleensä erilaisin viestein, joissa on ollut uhkaava sävy ja myös suoraa uhkaamista väkivallalla.

Mies on jatkanut rikollista toimintaa, vaikka hänet on parin vuoden aikana tuomittu kahdesti ehdottomaan vankeuteen ja kerran ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Häiriköinti on jatkunut muun muassa heti oikeudenistuntojen päätyttyä ja vankilasta käsin.

Vuoden 2017 lopussa mies oli toisen henkilön kanssa syytettynä törkeästä henkeen tai terveyteen liittyvän rikoksen valmistelusta. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Oikeuden mukaan syytteessä kuvattu viestittely syytettyjen henkilöiden välillä oli siinä määrin monitulkintainen ja käsittämätön, ettei se riittänyt osoittamaan syyllisyyttä.

Viimeisin viestittely tapahtui keväällä 2018

Käräjäoikeus määräsi miehen mielentilatutkimukseen edellisen oikeuskäsittelyn aikana. Tutkimuksen tehnyt lääkäri totesi miehellä muun muassa eri riippuvuuksia ja piirteitä epävakaasta persoonallisuudesta.

Mies oli kuitenkin oikeuspsykiatrian kannalta syyntakeinen eli hän toimi täydessä ymmärryksessä. Käräjäoikeus on aiemmissa ratkaisuissa todennut, että mies todennäköisesti jatkaa rikollista toimintaa tuomioista piittaamatta.

Viimeisintä vainoamista käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kotkassa keskiviikkona. Syytteen mukaan mies on lähettänyt viime keväänä WhatsApp- ja sähköpostiviestejä entiselle tyttöystävälleen. Viestit ovat aiheuttaneet vastaanottajassa pelkoa ja ahdistusta. Syytteen mukaan mies on ollut tietoinen siitä, ettei vastaanottaja halua olla missään tekemisissä syytetyn kanssa.

Mies on poliisin esitutkinnassa tunnustanut sähköpostiviestien lähettämisen. Syyttäjä vaatii miehelle 30 päivän ehdotonta vankeusrangaistusta. Käräjäoikeus antaa asiassa kansliatuomion perjantaina.