Jumalniemen uudella jäteasemalla voi käydä vaikka yöllä — Jäteaseman myymälään voi viedä myytäväksi kierrätyskelpoisia tavaroita

Uusi jäteasema avataan lokakuussa ja sen toivotaan olevan niin helppokäyttöinen, että takapihoille hautautuvan ja metsiin salaa vietävän romun ja jätteiden määrä vähenee.

Annika Aalto-Partanen

Jäteaseman palvelut ovat tulevaisuudessa käytettävissä myös aukioloaikojen ulkopuolella.
Jäteaseman palvelut ovat tulevaisuudessa käytettävissä myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Jos kaikki sujuu ongelmitta, Jumalniemen uusi jäteasema Kotkassa avataan lokakuussa. Sille voi tuoda samoja jätteitä kuin Heinsuon jäteasemallekin: sähkölaitteita, vaarallisia jätteitä, metalliromua ja kaikkea sellaista, joka ei kokonsa tai materiaalinsa puolesta kuulu kodin jäteastiaan.

Osan jätteistä voi tuoda jäteasemalle ilmaiseksi, mutta osasta joutuu maksamaan. Hinnoittelusta halutaan tehdä yksinkertaista ja verkkokaupassa tulee olemaan kaksi tuotetta sekalaiselle rakennusjätteelle ja yksi huonekaluille.

— Emme halua tehdä asiasta liian vaikeaa. Ihmiset voivat kertoa, ovatko he tulossa asemalle suuren vai pienen kuorman kanssa, kertoo laatu- ja kehityspäällikkö Annika Aalto-Partanen Kymenlaakson Jätteestä.

Ilmaiseksi asemalle voi tuoda muun muassa kodin sähkölaitteita, vaarallisia jätteitä, metallia, paperia, pahvia ja kartonkia.

Jäteasemalle tulee kierrätysmyymälä

Jäteaseman palvelut ovat tulevaisuudessa käytettävissä myös aukioloaikojen ulkopuolella. Päivisin asema on auki ja paikalla on henkilökuntaa opastamassa kävijöitä. Muulloin asemalle pääsee ostamalla sisäänpääsyn etukäteen verkkokaupasta ja portti avautuu, kun automatiikka tunnistaa tulijan auton rekisteritunnuksen.

— Suurin toive asiakkailtamme on Heinsuolla ollut, että meillä olisi pitemmät aukioloajat. Tavalliset työssäkäyvät ihmiset pääsevät harvoin käymään jäteasemalla. Jos he esimerkiksi remontoivat kotiaan iltaisin ja viikonloppuina, haluavat he varmasti päästä pian eroon remonttiroskista.

Uuden jäteaseman toivotaan olevan niin helppokäyttöinen ja houkutteleva, että takapihoille hautautuvan ja metsiin salaa vietävän romun ja jätteiden määrä vähenee.

— Ihmiset kyllä osaavat kierrättää.

Jäteaseman alueelle tulee kameravalvonta väärinkäytösten ja ilkivallan varalta.

— Itsenäinen toiminta jäteasemalla perustuu rehellisyyteen ja siihen, että luotamme asiakkaisiin. Saamme kyllä selville mahdolliset väärinkäytökset.

Toisin kuin muilla jäteasemilla, Jumalniemen asemalla on myös kierrätystä. Päärakennuksen yläkertaan tulee noin 150 neliön tila kierrätysmyymälää varten.

— Sinne voi tuoda kaikkea kunnostettavaa tai jo valmiiksi myyntikunnossa olevia tavaroita ja suunnittelemme yhteistyötä kolmannen sektorin, kuten Sotekin ja Goodwillin kanssa. Niissä ollaan taitavia loihtimaan esineistä kierrätyskelpoisia.

Kaatopaikat ovat historiaa

Aalto-Partanen toteaa, että tänä päivänä perinteiset kaatopaikat alkavat olla historiaa ja kierrätyskelpoisen jätteen polttamista halutaan vähentää.

— Muovien kierrättäminen on suorastaan lähtenyt lentoon. Se on yllättävän helppoa ja ihmiset ovat huomanneet, kuinka paljon muovijätettä arjessa syntyy. Muovit kierrättämällä sekajäteastiaan jää yllättävän vähän laitettavaa.

Aalto-Partasen mukaan tekstiilien kierrättäminen on osa tulevaisuutta, kun jätetekstiilit menevät polttamisen sijasta hyötykäyttöön jätetekstiilien kierrätyslaitoksiin. ja .

Luetuimmat